Uutiset

Kuljetuskalusto

Urakoille vanhemmallakin aura-autolla

Ensi talven auraustilauksissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota aura-autojen päästötasoon; liikennevirasto vaatii talven 2014–2015 aurauksiin kaikilla teillä käytettävän vähintään Euro 3 -päästöluokan aura-autoja. Monet muuten hyväkuntoiset ja toimivat vanhemmat ajoneuvot olisivat päästöluokkavaatimusten myötä jäämässä pois urakoista. Töiden tilaajat hyväksyvät kuitenkin myös vanhemmat Euro 1 ja 2 -luokan ajoneuvot, mikäli näihin on asennettu hyväksytyt jälkiasenteiset pakokaasunpuhdistimet, joilla päästöt saadaan vähennettyä Euro 3 -tasolle. Oululaisen Proventian kehittämällä NoxBuster-pakokaasunpuhdistusjärjestelmällä voidaan Euro 1 ja 2 päästöluokan ajoneuvot päivittää kustannustehokkaasti vaatimusten tasolle.

NoxBuster on liikenteen turvallisuusviraston Trafin hyväksymä ja VTT:n testaama järjestelmä, josta saa katsastuksessa merkinnän ajoneuvoon asennetusta pakokaasun puhdistusjärjestelmästä, sekä päästötason alentumisesta. Varsinainen ajoneuvon Euro-luokitus ei kuitenkaan muutu, mutta toimenpide mahdollistaa ajoneuvon käytön urakoissa, joissa vaaditaan käytettävän vähäpäästöisiä ajoneuvoja.

Investointina Proventian NoxBusterin asentaminen ajoneuvoon on kohtuullinen verrattuna varustellun uuden ajoneuvon hintaan. Jälkiasentaminen on kustannustehokas tapa saada ajoneuvolle lisää käyttövuosia, varsinkin jos auto on muuten hyväkuntoinen ja siihen on satsattu asentamalla esimerkiksi arvokkaita päälli- tai alusrakenteita.

Pelkosennimeläisen kuljetusliikkeen Kuljetus VH Heikkilä Oy:n Vesa Heikkilä asennutti syksyllä 2012 teiden kunnossapitoon käyttämäänsä Sisu-kuorma-autoon Proventian NoxBuster-järjestelmän saadakseen muuten hyväkuntoiselle ajoneuvolleen lisää käyttövuosia. ”Puhdistusjärjestelmän asennus vei pari päivää aikaa, ja suhteessa uuden ajoneuvon hankintaan kustannus oli varsin edullinen. Järjestelmä on toiminut hyvin eikä normaaliajossa vaadi muuta kuin välillä urean tankkauksen”, Vesa Heikkilä kertoo.” Kyseinen auto on hoitanut aurauksia Pirkamaalla ja NoxBuster on toiminut ongelmitta Suomen kylmissä olosuhteissa. Olemme hankkimassa lisäkalustoa ja yhtenä vakavasti harkittavana vaihtoehtona uuden ajoneuvon sijaan on käytetyn ajoneuvon ja siihen uuden NoxBusterin hankinta”, Heikkilä jatkaa.

Proventian myyntijohtajan Petri Saaren mukaan NoxBusterin ehtii vielä saada ja asentaa autoonsa tuleville lumille. ”Järjestelmät valmistetaan pitkälti Suomessa, meillä on valmiit asennuskitit olemassa yleisimpiin ajoneuvomalleihin, joten toimitusajat voidaan näin pitää kohtuullisina”, Saari kertoo. Valtuutettuja asennuspaikkoja on jo useista kunnissa ja kaupungeissa ja myyntikanavana toimii Raskassarja-ketjun liikkeet”, Saari jatkaa. Hiukkassuodattimet tarvitsevat aika ajoin puhdistuksen – NoxBusterin mukana tulee aina Proventian seurantalaite ajoneuvon hyttiin, joka ilmoittaa mm. AdBluen lisäystarpeestra tai mahdollisesta hiukkassuodattimen huollosta. Proventia tarjoaa myös hiukkassuodattimien puhdistuspalveluita.

JK

Lue seuraavaksi