Uutiset

Kuljetuskalusto

Työvalot käyttökohteen mukaan Jussinmäeltä

Jussinmäen henkilökuntaa

Työvalon ostajalla ei vaihtoehdoista ole pulaa. Yksistään suomalaisilla yrityksillä on myynnissä yhteensä satoja, ellei peräti tuhansia erilaisia työvaloksi tarkoitettuja valaisimia. Lähes kaikki markkinoilla olevat työvalot perustuvat leditekniikkaan. Halogeeni- ja kaasupurkaustyövalot ovat poistuneet lähestulkoon tyystin valikoimista.

Ajoneuvo- ja työkonevalaistuksesta puhuttaessa, yhtenä suosituimmista hankintapaikoista tulee esille Jussinmäki.net. Yhtiön laaja, lähes kolmensadan erilaisen työvalon valikoima on tarjolla verkkokaupassa, ja suuri osa malleista on saatavissa myös Seinäjoen myymälästä.

Kun ajoneuvon tai työkoneen työvaloja ollaan hankkimassa, saattaa hyvinkin nopeasti herätä kysymys, mikä olisi se oikeanlainen valaisin ja miten monta niitä tarvitaan? Vai pitäisikö käyttää useammanlaisia valaisimia? Tarjolla on lukuisia vaihtoehtoja, joista pitäisi osata päättää.

Ammattikäyttäjä pääsee aikaa ja vaivaa tuhlaamatta parhaaseen tulokseen ottamalla yhteyden asiantuntevaan myyjään. Jussinmäen henkilöstöllä on vuosien kokemus työvaloista ja hyvä näkemys siitä, mitkä valaisimet parhaiten sopivat asiakkaan tarpeisiin. Ohessa muutamia esimerkkejä valikoimasta.

BullBoy on edullinen, melko lämminsävyistä valoa antava valaisin. Valokuvio on pehmeä ja leveä, minkä lisäksi pienen kokonsa ja asianmukaisen hyväksynnän ansiosta se sopii hyvin myös peruutusvaloksi. IP69K-suojausluokka kertoo, että valaisin kestää painepesun lämpimällä vedellä.

”Saamme jatkuvasti asiakkailtamme tietoa myymiemme työvalojen ominaisuuksista. Käyttäjät myös vaihtavat kokemuksiaan keskenään, ja usein meiltä kysytäänkin suoraan jotakin tiettyä tuotetta sen perusteella, että sitä on joku suositellut”, sanoo Mikko Jussinmäki.

Hänen mukaansa hinta ja kestävyys ovat edelleen tärkeitä valintakriteereitä, mutta yhä useammin käyttäjät arvostavat myös riittävää valotehoa ja oikeanlaista valon värilämpötilaa. Joillekin käyttäjille on tärkeää, että valaisimen linssi on lämmitettävä. Joissakin tapauksissa valaisimen fyysinen koko asettaa rajoituksia valinnalle. Myös riittävä häiriösuojaus on varmistettava, ettei auton tai koneen herkkien järjestelmien kanssa tule ongelmia.

”Useimmat led-valot antavat aika kylmää valoa eli värilämpötila on korkea. Hieman lämpimämpi väri antaa paremman kontrastin, mikä kuormittaa silmää vähemmän. Lämminsävyiset valot ovat vaativampia valmistaa, mikä näkyy jonkin verran hinnassa ja toistaiseksi myös vaihtoehtojen määrässä”, sanoo Tuomas Pöllänen.

BullPro Centum on tehokas valaisin ammattikäyttöön. Viidellä 20 watin Cree-ledillä aikaan saatu mitattu valovirta on yli 8 000 lumenia. Centumin valo on lämminsävyistä, värilämpötila on 4 500 K. Lämminsävyinen valo parantaa kontrastia ja vähentää silmien kuormitusta. Valaisimesta on satavana myös versio, jossa valo on kylmemmän sävyistä.

”Toinen ryhmä voisi olla sellainen, joka häikäisemättä valaisee auton lähiympäristön ja palvelee kuljettajan työskentelyä auton ympärillä. Toinen ryhmä voi olla laajemmin valaiseva, jota käytetään silloin kun autolla työskennellään ja liikutaan työmaalla.”

Kuorma-autoissa Mikko Jussinmäki suosittaa työvalojen kytkemistä kahteen ryhmään niin, ettei jokaista valoa tarvitse kaikissa tilanteissa käyttää. Valaistuksen tarve vaihtelee monesti tilanteen mukaan.

Nordic Lights Scorpius 415 PH on suomalaisen valmistajan uudentyyppinen, lähialueen valaisemiseen tarkoitettu työvalo, jonka valokeila on linssin avulla suunnattu alaspäin. Sen häiriösuojaustaso on CISPR25 luokka 5 eli tämän hetken korkein, ja rakenteellinen suojaus täyttää IP68- sekä IP69K-luokat.

Yksi suosituimmista Jussinmäen tuotteista on CISPR25 luokka 3 -häiriösuojattu Walonia 40W Pro Series. Siinä on monipuoliset asennusmahdollisuudet, hyvä valokeila ja IP68-suojaus. Lisäksi se on edullinen ja osoittautunut luotettavaksi työvaloksi. Suosiolle on siis perustellut syyt.

Automaattisella linssin lämmityksellä varustettu, ECE R10- ja ADR-hyväksytty Walonia 80W on hyvä valinta esimerkiksi aurauskalustoon. Lämmityksen ansiosta linssi ei tukkeudu lumesta ja jäästä vaikeissakaan olosuhteissa. Suojausluokka on IP67.

Työvalojen valikoima kasvaa koko ajan, sillä Mikko Jussinmäen mukaan uusia malleja tulee jatkuvasti tarjolle, mutta vanhemmatkaan eivät poistu tuotannosta. Valinnan varaa siis riittää.

Lue seuraavaksi