Uutiset

Kuljetuskalusto

Tuottavuutta ja Kilpailukykyä Paikannuspalvelulla

Paikannuspalvelu sopii kaikenkokoisille yrityksille ja on todellinen avaimet käteen paketti. Kohtuulliseen kuukausihintaan kuuluu laitteet, palvelut ja gsm-maksut. PPCT Instant -palvelu koostuu älykkäästä, nopeasti käyttöönottevasta Internetselainpohjaisesta palvelinpalvelusta ja pienestä, GPS-paikantimen ja GPRS-modeemin sisältävästä ajoneuvotietokoneesta. Paikannuslaitteet asennetaan autoon nopeimmillaan kytkemällä virtajohto tupakansytyttimeen ja asentamalla antenni auton kojelaudalle. Tämän jälkeen sovellus on valmiina käytettäväksi. Asiakkaalta vaaditaan vain ADSL-tasoinen Internetyhteys. Keskeistä tässä on ohjelmisto, jonka avulla kerättävät tiedot saadaan reaaliajassa helposti käyttökelpoiseen muotoon ja siten muutettua rahanarvoiseksi tietokannaksi.
Kelpaa todisteena
Paikannuspalvelu maksaa itsensä helposti useallakin eri tavalla. Useiden liikkuvien yksiköiden yrityksissä, esimerkiksi pikalähettipalvelussa, voidaan ohjata lähin vapaa yksikkö työtehtävään, jolloin säästyy polttoainetta ja työaikaa eikä tarvita soittokierrosta puhelimitse. Etua on myös asiakkaalle lyhemmistä vasteajoista. Ajopäiväkirjan pitämiseen ei kulu aikaa ja se tulee palvelun avulla erittäin tarkasti reitteineen kartalla ja listauksineen paikoista ja kellonajoista.
Huolellisen ajopäiväkirjan avulla voidaan saavuttaa myös verotuksellisia etuja, mutta kuitenkaan aina pelkkä ajopäiväkirjan täyttö ei riitä todisteeksi. PPCT:n toimitusjohtaja Aarre Sillanpää ottaa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimivan huoltoyrityksen, joka käyttää laitteita 10 huoltoauton paikantamiseen ja ohjaamiseen. ”Paikannuspalvelun avulla voidaan aukottomasti osoittaa verottajalle, että huoltomiehet ajavat aamulla kotoaan suoraan asiakkaalle ja samoin illan viimeiseltä asiakkaalta kotiin. Tällöin verottaja katsoo, että työntekijällä ei ole autoetua. Käytännössä tällä järjestelyllä saadaan kuukausitasolla lisättyä asiakaskäyntien määrää vähintään 15-20 huoltokäyntiä. Paikannuspalvelu maksaa itsensä noin yhdellä lisälaskutustunnilla yksikköä kohti kuukaudessa.”
Ajopäiväkirjan pitämisestä on hyötyä myös autoedun suhteen. ”Jos työntekijä ajaa työajoa yli 30 000 kilometriä vuodessa autoetuautollaan, vähennetään autoedun perusarvoa 20 prosenttia. Jos taas yksityisautoilua tulee alle 1500 kilometriä kuukaudessa, voi verotettava tulo alentua 18 senttiä kilometriltä ajopäiväkirjan perusteella”, kertoo Sillanpää.
Paikannustietoa voidaan käyttää todentamaan tehdyt työt. ”Lokimerkintöjen perusteella voidaan tarkistaa esimerkiksi asentajan saapumis- ja lähtöaika asiakkaan luota. Siitä voidaan myös näyttää vaikkapa kiinteistöhuollon käyneen hiekoittamassa tietty piha tiettynä aikana ja vieläpä näyttää reitti metrien tarkkuudella. Kaikki käynnit tallentuvat tarkasti, joten kiireiseltä yrittäjältä ei pääse näin unohduksen takia jäämään laskuttamatta tehtyjä töitä tai matkakuluja. Paikkatiedosta saadaan suuri hyöty myös autojen ja koneiden vuokrauksessa. Paikannuspalvelun kautta voidaan todeta laitteen olleen sovittuna ajanjaksona sovitussa paikassa.”
Turvaa, tasa-arvoa ja tuottavuutta
Palveluun on mahdollista saada lisäpalveluita, kuten erilaisia hälytyksiä ja raportteja. ”Esimerkiksi sähköasentajan autoon on asennettu järjestelmä, jossa asentaja painaa nappia lähtiessään autosta ja hälytys lähtee sähköpostina ja tekstiviestinä sovituille tahoille, jos hän ei ole palannut ja painanut nappia uudelleen 35 minuutin kuluessa. Tällaista voidaan soveltaa monissa muissakin tehtävissä”, esittelee Sillanpää. Palvelun kautta voidaan välittää erilaisten anturien tietoja. Esimerkiksi digipiirturin tiedot saadaan CAN-väylän välityksellä järjestelmään, jolloin voidaan nähdä vaikkapa ajonopeudet. Suuri hyöty tästä on ajo-ja lepoaikojen valvonnassa ja niiden lainmukaisessa toteuttamisessa ajojärjestelyin. ”Paikannuspalvelua voidaan soveltaa tuotantopalkkioiden perusteena. Palvelun avulla saadaan helposti polttoaineen kulutus jokaista ajosuoritetta kohti ja voidaan suhteuttaa se vaikka kuljetetun rahdin määrään. Palvelusta saadaan halutessa jopa kaasupolkimen asennot rekisteröityä muistiin”, kertoo Sillanpää.
”Tiedoista on hyötyä niin työnantajalle kuin työntekijälle. Kustannustehokkuus on etu molemmille tahoille turhan työn vähentyessä. Paikannus mahdollistaa myös työntekijöiden yhdenmukaisen kohtelun entistä paremmin, kun mahdolliset erilaiset tulkinnat ja merkkaustavat poistuvat. Vilpillisesti toimivaa paikannus tosin saattaa harmittaa. Yrittäjä saa järjestelmän tiedoista arvokasta tietoa urakoiden jälkilaskentaan, josta taas on suuri apu uusien urakoiden laskennassa.”
www.paikannin.com

Juha Kuusjärvi

PPCT Finland Oy on tamperelainen yksityisomistuksessa oleva 25 henkilöä työllistävä yritys. Alkujaan se on perustettu vuonna 1994 IT-palveluita tuottamaan ja sen ohessa syntyi idea paikannuspalvelusta. Laitteen kanssa on tehty kehitystyötä vuodesta 2004 ja palvelu lanseerattiin kuljetusnäyttelyssä 2006. Nyt paikannuslaitteita on asennettu noin tuhanteen ajoneuvoon ja tänä vuonna arvioidaan asentuvan ehkä 2000 laitetta; tarjouksia on jo useista tuhansista maailmalla. Paikannuspalvelu työllistää yrityksen tällä hetkellä noin puoliksi, mutta osuus näyttää olevan kasvamassa suuremmaksi.

Lue seuraavaksi