Uutiset

Kuljetuskalusto

Truckracingia mestaruustasolla

John Hemming on tuttu monille harrastuksensa kautta. J. Hemming Racing Team voitti truckracessa Suomen mestatuuden tänä vuonna. Tiimin tavoite tuli tässä siis saavutettua, mikä ei ole sen enempää eikä vähempää kuin olla paras. Kausi jatkuu vielä Euroopassa tälle kaudelle rakennetulla Axorilla.

John Hemming oli esittelemässä pinnoitusratkaisuja Metkossa ja harmitteli, että ei saanut autoa näytille sinne. ”Kamppailu Suomen mestaruudesta oli kova eikä auto ollut näyttelykunnossa. Muun muassa maski, tuulilasi ja ulommat vanteet menivät kisassa vaihtokuntoon. Alkujaan osastomme koko näytti niin pieneltä, että siihen ei kisa-auto olisi sopinut, mutta nyt hieman harmittaa, kun kyllä sn tähän olisi saanut ja pienellä rypistyksellä autonkin siistiksi.”

Tälle kaudelle valmistunut Mercedes-Benz Axor -kilpuri on ollut melkoinen urakka saada valmiiksi. ”Puolitoista vuotta sen rakentamiseen meni. Moottoria ja voimansiirtoa lukuun ottamatta kaikki osat on rakennettukäsin erikoisaineista. Kompromisseja ei ole tehty yhtäkään, kaikki on kevyttä ja kestävää, parhaista materiaaleista parhaalla tavalla tehtynä. Alkuun oli ajatus, että auto valmistuu puolessa vuodessa, mutta vuosi enemmän siihen meni ja silti oltiin vielä vähän myöhässä EM-kisakauden alkuun”, kertoo Hemming.

”Tälle kaudelle lähdimmekin enemmän testimielessä ja säätämään autoa. Sisäänajovaiheessa emme ole vielä moottorin säätöihin koskeneet lainkaan, vaan aikojen nopeutuminen on saatu pelkästään alustaa säätämällä. Silti Suomenmestaruussarjassa voitto tuli heti ensimmäisessä kisassa, mikä antoi uskoa, että auto on onnistunut kuten oli tarkoitus.”

”Euroopan sarjassa ei käytännön mahdollisuuksia ole sijoittua aivan kärkeen ilman, että auton keulassa olisi kirjaimet MAN. Siellä on kisamoottorin kehittämiseen käytetty niin valtavasti resursseja, että se on ylivoimainen. Sijoitukset 12–13 ovat realistisia meille tuolla. Unelma olisi sijoittua ensimmäisellä kierroksella kahdeksanneksi, jolloin käännetyn lähtöjärjestyksen takia olisi seuraavalla kierroksella lähdössä paalupaikka.”

Euroopan sarja päätyttyä Hemming menee vielä tutustumaan Englannin sarjaan, joka on erittäin kovatasoinen. ”Euroopan sarjoihin tuli kiinnostusta oikeastaan kisatessani vuonna 2013 vuokra-autolla Le Mansissa, missä sijoitus on kuudes. Monet halusivat, että tulen jatkossakin osallistumaan ja minulle luvattiin esimerkiksi aina löytyvän paikat säilyttää kisakalustoa, mikä on näiltä etäisyyksiltä oleellista. Nytkin pakataan auto ja varusteet matkaan eivätkä ne nyt välillä käy kotona lainkaan. Tavaraa on paljon, jo yksistään jarrupaloja ja -laikkoja on matkassa reilu tonni.”

Hemming onkin tähän asit ainut, joka on lähtenyt kisaamaan Euroopaan truckracea omalla kalustolla Suomesta. ”Sponsorit ovat tässä erittäin tärkeitä, niin isot kuin pienetkin, vielä on hankittava käyttövaroja jostakin kisamatkaa varten”, vinkkaa Hemming.

Ensi kaudella Hemming aikoo ajaa todella lujaa. Alla on tämä Axor entistä nopeampana tai, jos sopivasti käy ja rahoitusta löytyy riittävästi, MAN, jolloin käytännön mahdollisuudet kärkisijoituksiin ovat todennäköisiä.

Puskureita lähtee matkaan useita, sillä niitä hajoaa varsin usein. Miksikö Hemming ei pinnoita puskuria polyurealla ja tekisi siitä näin kestävän? Ei kuulemma ole hyväksi, että kokonainen puskuri pyörii radalla, lasikuituinen murskaantuu autojen alla nopeasti.

Lue seuraavaksi