Uutiset

Kuljetuskalusto

Transmodi – keino kausivaihtelun tasaamiseen

Monikäyttöisyys, mukautuvuus ja joustavuus ovat seikkoja, joiden turvin kuljetusyrittäjät pärjäävät alati muuttuvassa maailmassa. Metsäenergiakuljetusten parissa toimiva Vihreät Energiat Oy on päätynyt lisäämään kaluston monikäyttöisyyttä Transmodi-kiinnitysjärjestelmällä.

Metsäenergiakuljetusten parissa toimivan Vihreät Energiat Oy:n ajoneuvolaivastoon kuuluu kymmenkunta ketjupurkavaa hakeyhdistelmää, joiden kuormatiloja on perinteisesti hyödynnetty yksinomaan metsähakkeen kuljetuksissa. Suhdanneherkän alan kausivaihteluista ja valtion energiapolitiikan arvaamattomuudesta johtuen Tommi Lahden luotsaamassa yrityksessä on pyritty löytämään aiempaa monikäyttöisempiä ratkaisuja kotimaisen metsäenergian kuljettamiseksi.

Ennakkoluulottomana ja idearikkaana yrittäjänä tunnettu Tommi Lahti päätti varustaa viime syksynä käyttöönotetun hakeauton Timo Suutarisen kehittämällä Transmodi-kiinnitysjärjestelmällä, jonka avulla kuormatilan vaihtaminen sujuu nopeasti ja turvallisesti.

”Transmodin ansiosta hakeauto muuttuu hyvin nopeasti esimerkiksi nosturilla varustetuksi energiapuuautoksi tai maantieajon vaatimukset täyttäväksi rahtiautoksi”, valottaa Lahti. Logistiikkapäällikkö Kari Törmäsen mukaan joustavuutta kaluston käyttöön tuova Transmodi ei vaikuta ajoneuvon ominaisuuksiin heikentävästi. ”Helppokäyttöinen rakenne on lisäksi kevyt ja matala”, kiittelee Törmänen.

Transmodi-kiinnitysjärjestelmän kehittäneen Timo Suutarisen mukaan lähtökohtana oli tuoda markkinoille kevyt ja helppokäyttöinen ratkaisu kuormatilan vaihtamiseen. Kiinnitysjärjestelmän sydämenä toimii neljä tai viisi auton rungon päälle poikittain asennettavaa lukkopalkkia, joilla kuormatila lukitaan alustaan. Täysilmajousitetussa autossa kuormatilan nostaminen jaloille hoidetaan tasonsäädön avulla, rautajousiautossa kuormatilaa kohotetaan järjestelmään kuuluvien hydraulisylintereiden avulla.

Suutarisen mukaan kiinnitysjärjestelmän omamassa on noin 200 kiloa, jolloin se on perinteistä vaihtokorirakennetta huomattavasti kevyempi. 

Kiilatappeihin verrattaessa Otapro Oy:n valmistaman Transmodin käyttöä puoltaa myös käytön helppous ja työturvallisuus.

”Transmodin avulla on mahdollista toteuttaa myös vetopöydällä varustettuja rakenteita”, muistuttaa Suutarinen yksinomaan tyhjien kuormatilojen vaihtamiseen suunnitellun ja mitoitetun järjestelmän eduista.

Vihreät Energiat Oy:n Tommi Lahti pitää Transmodi-järjestelmää käyttäjälähtöisesti suunniteltuna ja hinnaltaan kilpailukykyisenä vaihtoehtona kuormatilojen vaihtamiseen.

”Hintaluokka on kuitenkin sellainen, että tarve kuormatilan vaihtamiselle on oltava. Transmodin avulla voimme purkaa alalla nyt vellovaa epävarmuutta tulevan työllisyystilanteen suhteen. Energiahakealalla on jo lähtökohtaisesti noin kolmanneksen verran liikaa kapasiteettia kesäaikaan, mutta eri työtehtäviin mukautuvan kaluston avulla olemme kuitenkin uskaltaneet ja voineet investoida uuteen kalustoon”, summaa Lahti Transmodin etuja viitaten talven aikana käyttöönotettuihin 9-akselisiin hakeyhdistelmiin.

Aiemmin käytettyjen kiinteiden kuormatilojen ohella Vihreät Energiat Oy:n laivastoon on tuotu myös monikäyttöisiä, kylkiaukeavia kuormatiloja. Päällirakenteissa ja perävaunuissa luotetaan soinilaisen Matec-Trailer Oy:n osaamiseen.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi