Uutiset

Kuljetuskalusto

Tavoitteena tyytyväisempi asiakas

Volvo Truck Centerin organisaatio on viimeisen kahden vuoden aikana kokenut varsin mittavia uudistuksia. Muutoksista konkreettisin ja kaikkein näkyvin lienee panostus korjaamoverkostoon, jonka turvin palvellaan asiakaskuntaa entistä paremmin. Toimipaikka seinineen ja työkaluineen on olennainen osa automyyntiä ja jälkimarkkinointia, joskin molemmat sektorit tarvitsevat myös ammattitaitoisen ja motivoituneen joukkion työntekijöitä.

Volvon organisaatio varsinkin automyynnissä on tunnettu pitkistä työsuhteista, joiden aikana on solmittu varsin kiinteitä suhteita asiakkaiden ja myyjien kanssa. Mikään ei kuitenkaan ole ikuista, ei välttämättä edes se oma ja tuttu automyyjä. Volvon vaihtoautoilmoituksissa esiintyvät miehet ovat monessa toimipisteessä vaihtuneet, mikä on herättänyt ihmetystä autoilijakunnassa.

– Organisaatiossamme tehty sukupolvenvaihdos on korostunut eteläisen Suomen myyntiorganisaatiossa, kertoo jälkimarkkinointijohtajan huoneesta myyntijohtajan tehtäviin astunut Jonne Honkanen, jonka mukaan lähivuosina eläköityvät myyjät ovat tehneet tilaa tulevaisuuden automyyjille.

Organisaatiomuutos alkoi jo vuonna 2008, jolloin myyjäjoukkiota vahvistettiin kuudella uudella automyyjällä. Tällä hetkellä Volvo Truck Centerin toimipisteissä palvelee 21 automyyjää, kun vielä vuosi sitten heitä oli neljä enemmän. Myyntijohtaja muistuttaa muutosten johtuneen osin henkilöstön ikärakenteesta, osin vallitsevasta taloustilanteesta.

Vaihtoautokauppa ratkaisee

Olennainen osa automyyntiä on vaihtoautokauppa ja sen osaaminen. Viimeisen parin vuoden ajan tätä osaamista on koeteltu monellakin tavalla. Ensin haastetta lisättiin uusien autojen varsin pitkillä toimitusajoilla, mikä vaikeutti vaihtoauton arvon määritystä vaihtoajankohdalla. Tämän jälkeen autokauppojen pihat kaikkialla niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa täyttyivät, mikä johti vaihtoautojen arvon putoamiseen. Vuodentakaista tilannetta Honkanen ei muistele kaiholla.

– Meillä oli noin 250 yksikön vaihtoautokanta, joka sitoi melkoisen kasan pääomaa. Kassavirran parantamiseksi olemme tehneet määrätietoista työtä vaihtoautokannan pienentämiseksi.

Honkasen mukaan tässä onkin onnistuttu, tällä hetkellä Volvo Truck Centerillä on pihoillaan satakunta vaihtoautoa. Heilahtelut vaihtoautojen markkinahinnoissa ovatkin muuttaneet käytäntöä vaihtoauton arvon määrityksessä.

– Ennen automyyjä saattoi laskea vaihtoautolle arvon, tällä hetkellä arvon määrityksessä käytetään useampaa toimijaa, mikä saattaa asiakkaan näkökulmasta katsottuna näyttää myyjän päätösvallan kaventumiselta, mitä se ei kuitenkaan ole. Vaikeassa markkinatilanteessa haluamme varmistaa oikean hintatason niin asiakkaan kuin autokauppiaankin kannalta.

Verkostoon ja koulutukseen panostetaan

Volvo on muutaman viime vuoden aikana panostanut merkittävästi verkostonsa toimipisteisiin, joita on uudistettu muun muassa Turussa, Kotkassa ja Porissa. Honkasen mukaan verkosto on varsin hyvässä iskussa niin maantieteellisesti kuin toiminnallisestikin.

– Seuraavat investoinnit sijoittuvat mitä ilmeisimmin Jyväskylään ja pääkaupunkiseudulle, missä saattaa hyvinkin olla paikka kahdelle toimipisteelle, valottaa Honkanen näkemyksiään.

Vantaan Kaivokselassa sijaitseva korjaamo on useiden selvitysten mukaan paras paikka korjaamolle, joten siellä tullaan huoltamaan Volvoja myös seuraavien vuosikymmenten aikana. Korjaamotoiminnan säilymiselle Kaivokselassa ei ole myöskään kaavoituksellisia esteitä. Vuosaaren satamaa Honkanen sen sijaan ei näe kiinnostavana kohteena.

– Satamassa asiointi on tiukasti aikataulutettua, sinne on useimmiten aina kiire, joten korjaamokäynnille ei ole joutoaikaa. Satama ei myöskään ole kaiken tavaraliikenteen solmukohta, pohtii Honkanen.

Korjaamoiden toimintaa sen sijaan kehitetään jatkuvasti muun muassa uusien diagnostiikkalaitteistojen sekä koulutuksen avulla.

– Kuluvan vuoden aikana hankitut diagnostiikkalaitteistot mahdollistavat entistä nopeamman ja varmemman diagnoosin tekemisen. Tämä nopeuttaa edelleen ajoneuvon korjaamista ja saattamista takaisin liikenteeseen, kertoo jälkimarkkinointijohtaja Jussi Ruokonen.

Asiakastyytyväisyyden kasvattaminen on tällä hetkellä selvä tavoite Volvo Truck Centereiden korjaamoverkostossa. Ruokosen mukaan tyytyväisyyden kasvattamiseen pyritään saattamalla auto kerralla kuntoon.

– Nopea korjaaminen edellyttää oikeaa vikadiagnoosia ja varaosien hyvää saatavuutta. Volvo onkin panostanut voimakkaasti toimittajayhteistyöhön ja nopeisiin kuljetuksiin saatavuuden turvaamiseksi. Kaikkein tärkeintä saatavuudessa on kuitenkin se, että jälleenmyyjällä on varastossa oikeat osat, toteaa Ruokonen ja lisää, että Volvon varaosajärjestelmän tärkein tavoite on turvata osien välitön saatavuus jälleenmyyjällä.

– Koulutuksen ohella tuotekehitys on alue, joihin Volvolla ei kajota säästömielessä edes haastavassa markkinatilanteessa, muistuttaa Honkanen, jonka Volvo tuo markkinoille merkittäviä tuoteuutuuksia myös ensi vuoden aikana.

Valoa pimeässä tunnelissa

Kuorma-autojen rekisteröinnit ovat kuluvan vuoden aikana olleet viimevuotista alhaisemmat, joskin 1990-luvun katastrofilta on kuitenkin vältytty. Tilastoja toki kaunistaa viime vuonna vaivanneet pitkät toimitusajat, jotka siirsivät rekisteröintejä tälle vuodelle. Honkasen mukaan asiakkaiden kiinnostus kalustohankintaa kohtaan on syksyn aikana lisääntynyt selvästi alkuvuoteen verrattuna. Erityisesti markkinat ovat piristyneet jakelusektorilla sekä maansiirrossa.

Asiakkaat ovat entistä useammin kiinnostuneita myös erilaisista rahoitus- ja huoltosopimusvaihtoehdoista, jotka vapauttavat pääoman yrityksen toiminnan kehittämiseen.

– Kaluston määrä voidaan minimoida uudella ja varmatoimisella kalustolla, jonka käyttökulut voidaan ennakoida tarkasti. Leasing-kaluston käyttäjän ei myöskään tarvitse murehtia vaihtoautonsa arvosta. Uskon laskusuhdanteen vauhdittavan asiakaskunnan siirtymistä leasing-kalustoon, arvelee Honkanen.

Kaiken kaikkiaan tilanne kuljetusyrittäjien parissa on tällä hetkellä varsin haastava, mutta Honkasen mukaan Volvo menee asiakkaiden kanssa samassa veneessä samaan suuntaan. Käytännössä tämä näkyy muun muassa leasing-sopimusten muutostöinä.

– Sopimuksia voidaan toki muuttaa, kunhan asiakas on aktiivinen ja on meihin yhteydessä. Ei ole kenenkään etu hakea autoa asiakkaalta seisomaan vaihtoautorivistöömme, pohtii Honkanen, jonka mukaan leasing-palautusten määrät eivät ainakaan vielä ole hypänneet normaalitasosta.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi