Uutiset

Kuljetuskalusto

Taskuun mahtuva Eurocargo

Lähinnä pääkaupunkiseudulla toimivan Nupumies Oy:n Iveco Eurocargo –vaihtolava-auto on lajissaan poikkeuksellinen, sillä kompakti kokonaisuus tarjoaa reilun kantavuuden ja  matalan lastauskorkeuden. Kaikki ominaisuuksia, joita osaa arvostaa kiinteistöhuollon ja saneeraustöiden yhteydessä tapahtuvissa töissä.

Seppo Hakkaraisen vuonna 1993 perustama Nupumies Oy tunnetaan pääkaupunkiseudulla rakentamisen, kuljettamisen ja kiinteistöhuollon parissa toimivana yrityksenä. Kymmenkunta rakennusalan osaajaa työllistävän yrityksen ominta osaamisaluetta ovat kevyet maansiirtotyöt, kiinteistöjen saneeraukset sekä monipuoliset kunnossapitotyöt yhdessä piharakentamisen kanssa.

”Uudiskohteiden sijaan työskentelemme useimmiten saneerauskohteissa, jotka asettavat omat haasteensa käytettävälle kalustolle ja eritoten sen koolle. Konekantamme koostuukin lähinnä mini- ja midiluokan kaivukoneista sekä pyöräkuormaimista, joiden etuna on ketteryys”, kertoo Micke Hakkarainen yrityksen kalustosta. Materiaalikuljetuksissa hyödynnetään lähinnä omaa kuljetuskalustoa, johon on kohta parin vuoden ajan kuulunut myös koukkulaitteella varustettu Iveco Eurocargo. Poikkeukselliseksi ajokin tekee sen kolmiakselisuus, mikä tuo mukanaan hyvän kantavuuden.

Hakkaraisten mukaan massasta poikkeava Eurocargo liittyi yrityksen neljän vaihtolava-auton laivastoon osaltaan sattuman kautta. Mielessä oli käytetyn auton hankinta, mutta Espoossa Iveco-myymälän pihassa nähty kolmiakselinen ja erittäin matala vaihtolava-auto pisti suunnitelmat uusiksi; Käytetyn sijaan Kirkkonummelle ajettiinkin uudella, Iveco Finlandin myyntivarastoon rakentamalla ajokilla.

Rakentamisen lähtökohtana oli ollut 12-tonninen kaksiakselinen alusta, johon VTA Tekniikka Oy asensi ohjaavan ja ilmajousitetun – etuakselin kanssa yhtäläisen teliakselin.

Ilmajousituksen mukana autoon saatiin myös mahdollisuus telin kevennykselle ja telin nostolle. Hakkaraisen mukaan telin keventäminen on mahdollista myös kuormattuna, mikä omalta osaltaan edesauttaa liikkeellelähtöä ja etenemistä niin talvikelissä kuin työmaaolosuhteissakin.

Suomessa tehdyn muutostyön myötä ajokin kokonaismassa kasvoi 17 tonniin, mikä VTA Tekniikka Oy:n asentaman Paliftin 10 tonnin koukkulaitteella varustetussa ajokissa tarkoittaa reilun 10 tonnin kantavuutta.

Iveco Eurocargo –koukkuautoa käytetään muun muassa kiinteistöjen kunnossapitoon ja saneeraukseen liittyvissä tehtävissä sekä talkoo- ja rakennusjätteiden kuljetuksessa. Lavalla on siten useimmiten lunta, maa-aineksia tai jätteitä.

”Hyvästä kantavuudesta on aina hyötyä maarakennustöissä, joskin tämän ajokin suurimmat edut ovat sen kapeudessa, ketteryydessä ja matalassa lastauskorkeudessa”, muistuttaa Micke Hakkarainen, jonka mukaan 3,1 metrin akseliväli tekee autosta erittäin ketterän.

Matala lastauskorkeus taasen helpottaa auton kuormaamista erityisesti pikkukoneita käytettäessä.

”Tavanomaisesti lava on laskettava maahan kuormauksen ajaksi, mikä vähentää työskentelyn tehokkuutta”, muistuttaa Hakkarainen esitellessään autoa Kirkkonummella sijaitsevassa toimipisteessä.

Auton kokonaiskorkeus jää 2,6 metriin, mikä mahdollistaa työskentelyn myös matalissa tiloissa kuten pysäköintihalleissa. Matalan rakenteen ja koukkulaitteen liukupuomin ansiosta lavan päällevetokaari jää alhaiseksi, jolloin lavojen käsittely onnistuu myös matalissa tiloissa. Nupumies Oy:n käytössä oleva ajokki osoittaa, että pienellä ja kompaktilla ajokilla voi lähteä myös isompiin työtehtäviin.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi