Uutiset

Kuljetuskalusto

Takoalumiinivanteet kovaan käyttöön

”Lämmönjohtavuus, keveys ja pyöreys”, listaa Teijo Heinonen alumiinivanteiden parhaita ominaisuuksia. ”Ja käsiteltävyys asennuksissa on vielä yksi merkittävä seikka.” Heinosella on ollut pian vuoden ajan testikäytössä Alux-takoalumiinivanteita säiliöautojensa alla ja kokemusta alumiinivanteista on jo ennen tätä merkkiäkin.

Teijo Heinosen luotsaamalla Teijon Korjaamolla on Allchemin ajossa useita säiliöautoyhdistelmiä. Alumiinivanteiden hyöty tulee erinomaisesti esille juuri säiliöautoissa, sillä näillä ajetaan jatkuvasti maksimikuormilla ja pelkästään painosäästöllä saavutetaan vuositasolla selvää hyötyä.

”Merkittävänä pidän myös turvallisuusnäkökohtaa, sillä ADR-kuljetuksissa ylikuumentuneet jarrut ovat erityisen vaaralliset”, korostaa Heinonen. ”Koska alumiini on hyvä lämmönjohdin, siirtyy lämpö nopeasti jarruista pidentäen jarrujen ikää. Alumiinivanteet ovat hoidoltaan helpot, kun käyttää niihin tarkoitettuja pesuaineita. Ne kestävät myös hyvin erilaisia kemikaaleja, mikä on etu meidän ajoissamme.”

”Ainut negatiivinen puoli aluvanteissa on hinta, mutta Alux-vanteet ovat hyvin edullisia hinta/laatu -suhteeltaan”, toteaa Heinonen.

Testattua laatua

Alux-vanteiden maahantuonti lähti liikkeelle juuri Heinosen tarpeista löytää korkealaatuisia alumiinivanteita täydentämään kotimaan markkinoita, joilla näytti olevan turhan kapea tarjonta tällä sektorilla. Ratkaisuksi löytyi varsin nuori, vuonna 2002 perustettu korealainen Alux. Se valmistaa takoalumiinivanteita raskaaseen kalustoon ja vuodesta 2004 lähtien se on toimittanut ensiasennusvanteita (OEM) kuorma- ja linja-autoihin (Hyundai/Kia Truck Motors, Tata Daewoo). Yhtiö panostaa voimakkaasti tuotekehitykseen ja sillä on jo varsin kattava vannevalikoima tarjolla. Vientiä sillä on yli 20 maahan ympäri maailmaa.

Alux on tehnyt määrätietoista työtä saadakseen asemia myös Euroopan markkinoilla. Vuonna 2008 tehtiin vanteille LBF-testi Fraunhofer-instituutissa ja tänä vuonna TÜV-testit laadun todistamiseksi ja vertailun helpottamiseksi. Alux-vanteet läpäisivät molemmat testit helposti.

Skandinavian maahantuonti

Maahantuontia varten perustettiin Alux Scandinavia Oy. Kuten nimestä käy ilmi, on yhtiön markkina-alue koko Skandinavia, mutta aluksi pääpaino on Suomen markkinoilla. Myyntiedustajasta muihin pohjoismaihin on haku päällä. Ensimmäinen kontti vanteita tuli jo viime vuonna. Nyt on ensimmäisistä vanteista Suomen olosuhteissa kokemusta noin vuoden ajalta ja kokemukset ovat olleet hyviä.

”Kävimme viime syksynä tehtaalla ja tehdaskierros antoi lisää luottamusta tuotteeseen”, sanoo Erkki Huttela Alux Scandinavia Oy:stä. ”Tuotanto on tarkasti laatuvalvottua ja menetelmät sellaisia, että laatuun voi luottaa.”

”Hyllyssä meillä on 22,5 tuuman vanteita 9, 11,75 ja 13 tuumaa leveinä ja 26 mm ja 32 mm pulttireikäkoolla. Valikoimaa laajennetaan 19,5 ja 17,5 tuuman vanteilla ja eri leveyksillä kysynnän mukaan. Tilauksesta on saatavana laajempi valikoima, 40-50 vannemallia”, esittelee Huttela.

Suomen myyntiohjelmassa on ainoastaan molemmin puolin peilikiillotetut mallit. ”Puhdistus on näissä helpompaa kuin koneistusjälkisissä ja hintaero on niin pieni, että ei kannata pitää molempia varastossa. Erikseen tilaamalla toki näitäkin on saatavana. Maalia tai lakkaa ei näissä käytetä, koska ne eivät kestä Suomen vaativissa olosuhteissa, mutta vuoden sisällä tulossa on myös pinnoitettu vanne, jonka pinnalta lika lähtee vielä helpommin pois”, paljastaa Huttela.

Takoalumiinin etuja

Alux-aluvanteet ovat noin 40 prosenttia kevyemmät kuin vastaavat teräsvanteet. Painoa tulee jopa 20 kg vähemmän vannetta kohti, joten kantavuus kasvaa ajoneuvosta riippuen satoja kiloja. Polttoainetta säästyy pienemmän pyörivän massan ansiosta, kuten myös jarrut, joita säästää lisäksi alumiinin hyvä lämmönjohtavuus pienemmän lämpenemisen johdosta.

Keveys on etu myös rengasasennuksissa. Rengasasennukset käyvät samoilla koneilla kuin teräsvanteillekin. Pinnapulttejakaan ei tarvitse vaihtaa holkkisovituksen ansiosta.

Taotut alumiinivanteet ovat vahvoja ja murtolujuus on erinomainen valmistusmenetelmän johdosta. Ne ovat noin viisi kertaa vahvempia kuin teräsvanteet. Alumiinivanteiden ongelma on reunakuluminen. Teijon Korjaamon autot ajavat jatkuvasti täysillä kuormilla ja Alux-vanteet on nyt todettu erittäin kestäviksi tässäkin suhteessa.

Takoalumiinivanne on pyöreä, sillä se viimeistellään sorvaamalla. Tämän ansiosta ne ovat tasapainoisia ja renkaat kestävät niiden päällä pitkään, koska kuluminen on symmetristä. Myös ajomukavuus paranee, kun rengas pyörii tasaisesti.

Aluvanteiden hyvien ominaisuuksien listalla on myös ulkonäkö, joten näitä hankitaan myös imagosyistä. Power Truck Show´ssa tullaan näkemään KL Hynynen Oy:n Volvo XXL:n alla Alux-vanteet.

Koivunen jakelee

Alux-vanteiden tukkujakelijana Suomessa toimii Koivunen Oy, joka on merkittävä suomalainen autoalan teknisen kaupan monialayritys. Sen perinteet ulottuvat vuoteen 1927 ja se toimii henkilöautojen ja raskaan ajoneuvokaluston varaosien, varusteiden ja laitteiden sekä työkalujen ja kiinnitystarvikkeiden maahantuojana.
”Alumiiniset Alux-vanteet täydentävät hyvin yli sadankahdenkymmenentuhannen tuotteen varastovalikoimaamme”, sanoo osastopäällikkö Raimo Kilpinen Koivunen Oy:n raskaan kaluston osastolta. ”Alux-vanteiden jakelu ja markkinointi tapahtuu yhdessä Koivunen Oy:n laajan rengas- ja vanne valikoiman kanssa ja niitä toimitetaan niin jälleenmyyjille, päällirakentajille kuin perävaunutehtaillekin.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi