Uutiset

Kuljetuskalusto

Suuri on tehokasta

Telivetoisen puutavara-auton, dollyn, linkin ja puoliperävaunun muodostama 30-metrinen puujuna on kahden viime vuoden aikana kiskonut yli 100 000 tonnia puuta ruotsalaisen metsäteollisuuden tarpeisiin Överkalixin ja Munksudin välillä.

ETT-junan luotsaamisesta on kahden vuoden ajan huolehtinut kahdeksan kuljettajaa, jotka ovat kaikki erittäin tyytyväisiä yhdistelmän ajo-ominaisuuksiin ja sen käytökseen maantiellä.

Kokonaismassaltaan 90 tonnin ja kokonaispituudeltaan 30 metrin yhdistelmä ei ole jäänyt huomaamatta myöskään kanssa-autoilijoilta, jotka ovat suhtautuneet normaalia kookkaampaan yhdistelmään erittäin myötämielisesti. Esimerkiksi ennakkoon pelätystä ohitusmatkan kasvusta ei ole syntynyt haittaa muille autoilijoille.

Taloudelliset seikat ovat niitä, jotka eniten puoltavat isompien yhdistelmien käyttöä. Testiraportin perusteella Standardirakenteista kootun ETT-yhdistelmän 66 tonnin kantavuus on lähes kaksinkertainen normaaliin puutavara-autoon verrattuna. Suurempi yhdistelmä on tuonut mukanaan 20 prosenttia alhaisemman polttoaineen kulutuksen tarkasteltaessa käytetyn polttoaineen määrää suhteessa kuljetettuun tavaramäärään. Taloudellisuuden lisäksi ETT kiskaisee puut tehtaalle myös tavanomaista vihreämmin. Hiilidioksidipäästöt kun ovat myös pudonneet viidenneksellä.

Tutkimustyötä yhdessä Volvon ja monen muun toimijan kanssa tekevän Skogsforskin mukaan tulokset vahvistavat ennakko-odotuksia, joiden mukaan suuremmasta yhdistelmästä hyötyvät kaikki osapuolet.

Lue seuraavaksi