Uutiset

Kuljetuskalusto

Suomen Rengaskierrätys Oy:n kiertotalouslaitos vihittiin käyttöön

Uuden sukupolven kiertotalouslaitos jalostaa käytöstä poistuneista renkaista uusioraaka-ainetta kumi- ja muoviteollisuudelle. Kauan odotetun laitoksen avajaisia juhlittiin Lopella torstaina 11.5.2023. Renkaista valmistettu uusioraaka-aine nostaa kiertotalouden riman uudelle tasolle.

Suomen Rengaskierrätys Oy:n kiertotalouslaitos vihittiin käyttöön Lopella 11. toukokuuta. Se merkitsee myös odotetun uusioraaka-ainetuotannon täysimittaista aloittamista.

”Tämä on hieno hetki. Jo pitkään olemme ajatelleet, että renkaaseen sidottuja luonnonvaroja on kyettävä hyödyntämään entistä kauemmin ja entistä paremmin. Nyt olemme sen äärellä”, sanoo Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen.

Uusioraaka-aineella voidaan korvata jopa 50 prosenttia valmiin kumi- tai muovituotteen tarvitsemasta materiaalista. Kun alkutuotantoon tarvittavan energian ja kuljetusten osuus pienenee, myös tuotteiden ympäristöjalanjälki pienenee merkittävästi.

”Ensimmäiset asiakastilaukset ovat nyt tuotannossa. Tämä on hyvä hetki tutkia, miten omassa yrityksessä voitaisiin muovia korvata kotimaisella uusioraaka-aineella. Alussa siitä saa kilpailuhyötyä, mutta jonkun ajan päästä sen käyttö on jo välttämätöntä”, jatkaa Tuominen.

Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen muistutti, ettei uuden sukupolven kiertotalouslaitosta olisi syntynyt ilman rohkeita unelmia sekä ammattitaitoista työvoimaa ja yhteistyökumppaneita.

Vain kiertotalous voi hidastaa ekokatastrofia

Astuminen kuun kamaralle oli pieni askel ihmiselle. Suomen Rengaskierrätys Oy:n kiertotalouslaitoksen avaaminen sen sijaan on suuri askel renkaiden kierrätykselle ja koko suomalaiselle kiertotaloudelle. Ensimmäistä kertaa renkaalle kyetään antamaan uusi elämä lähes minkälaisessa tuotteessa tahansa.

Kiertotalouslaitoksen avasi Lopen kunnanhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.). Hän muistutti kutsuvieraita siitä, miksi Suomen Rengaskierrätyksen investointi on tärkeä.
”Elämme tänä päivänä monesti yli varojemme”, sanoi Heinonen.

Heinonen riensi avajaisiin Lopelle suoraan käynnissä olevista hallitusneuvotteluista Helsingin säätytalolta, missä talouden tasapainottaminen ja velkaantumisen pysäyttäminen on yksi keskeisimmistä kysymyksistä.

”Velka ei merkitse vain rahaa”, muistutti Heinonen. ”Suurin velka otetaan tulevilta sukupolvilta luonnonvaroina, joita kulutetaan liikaa. Jotta kulutusta voidaan hillitä, tarvitaan konkreettisia tekoja. Kiertotaloutta on pidetty yhtenä ainoista tavoista selvitä vääjäämättömästä ekokatastrofista.”

Kumin käsittelyn sivuvirtoina laitoksella saadaan talteen ja uusiokäyttöön myös renkaan tukirakenteina käytettävät metallit ja kuidut.

Alkuvaiheessa kiertotalouslaitos käsittelee noin 20 000 tonnia renkaita vuodessa.

Tuottajavastuun uusi ja entistä parempi suunta

Kiertotalouslaitoksen rakentaminen Lopen kunnassa sijaitsevalle Silmänkannon teollisuusalueelle alkoi vuoden 2022 alussa. Alkuvaiheessa laitoksessa kyetään käsittelemään noin 20 000 tonnia rengasta vuodessa eli noin kolmasosan kaikista Suomessa käytöstä poistuvista renkaista.

Kiertotalouslaitoksen avajaiset vetivät Lopelle lähemmäs satakunta kutsuvierasta.

Heidän joukkoonsa kuului myös sähkö- ja elektroniikkaromua kierrättävän Sertyn toimitusjohtaja Arto Puumalainen. Kiertotalousalalla kymmeniä vuosia toiminut Puumalainen nosti esiin sen, miten Rengaskierrätyksen kiertotalouslaitos kuvastaa lakisääteisen tuottajayhteisön roolin muuttumista.

”Se osoittaa, miten tämän voi tehdä muutenkin kuin olemalla pelkkä hallinnollinen kumppani. Tämä laittaa itse kunkin tuottajayhteisön jäsenet toimihenkilöt ja hallitukset miettimään, mikä on mahdollista ja miten näitä asioita kannattaa hoitaa”, sanoi Puumalainen.


Suomen Rengaskierrätys Oy

  • Suomen Rengaskierrätys Oy on vuonna 1995 perustettu Suomen ainoa rengasalan tuottajayhteisö. 
  • Se vastaa renkaiden valmistajien ja maahantuojien puolesta lakisääteisestä tuottajavastuusta eli renkaan keräämisestä, kierrättämisestä ja hyötykäytöstä. Voittoa tavoittelemattoman yhtiön toimintaa ohjaavat Suomen jätelaki sekä valtioneuvoston asetus.  
  • Viime vuonna käytöstä poistuneita renkaita kerättiin hyötykäyttöön 64 571 tonnia. Suomen Rengaskierrätyksellä on ympäri Suomea 3 450 keräyspistettä, joihin kuluttajat voivat palauttaa renkaansa.
  • Yhtiön oman kiertotalouslaitoksen avajaiset pidettiin Lopen kunnan Silmänkannon pienteollisuusalueella torstaina 11.5.2023.
  • Alkuvaiheessa laitos luo kiertotalousalalle suoraan noin kymmenen uutta työpaikkaa ja käsittelee noin 20 000 tonnia renkaita vuodessa kumi- ja muoviteollisuuden uusioraaka-aineeksi.


Lue seuraavaksi