Uutiset
Suomalaisyhtiö rakentaa sähkökuorma-autojen latausinfraa Ruotsiin

Artikkelikuva: Cactoksen henkilökuntaa kuvattuna Kempeleen tuotantolaitoksen edessä. Kuva: Cactos
Cactos Oy toimitti ensimmäiset sähkövarastot Wibaxin terminaaliin Malmöön.
Ruotsin markkinoille tähtäävä, älykkäitä sähkövarastoja valmistava ja operoiva Cactos Oy on toimittanut ensimmäiset sähkövarastonsa Malmöön Wibaxin logistiikkakeskuksen sähkökuorma-autojen latauspisteelle.
Sähköisistä säiliökuorma-autoyhdistelmistään tunnettu Wibax toimittaa kemikaaleja teollisuudelle. Yhtiön tavoite on sähköistää ajoneuvokalustonsa vuoteen 2030 mennessä.
Sähkökuorma-auton lataaminen vaatii sähköverkolta huomattavasti enemmän tehoa kuin tavallisen henkilöauton, ja esimerkiksi Malmössa paikallisverkon rajallinen kapasiteetti aiheuttaa haasteita sähkökuorma-autojen lataamiselle kohtuullisessa ajassa.
Cactos toimitti Wibaxin latauspisteelle kaksi sähkövarastoa, joiden avulla sähkökuorma-auton voi ladata 45 minuutissa kolmasti päivässä. Yhden latauksen jälkeen yhdistelmällä voi ajaa noin 200–400 km pituisen matkan.
Liittymät kortilla
Ruotsissa liikenne on sähköistynyt nopeasti, eikä sähköverkko ole pysynyt kehityksessä mukana. Verkko on tällä hetkellä kuormittunut ja uusien liittymien avaaminen on kallista ja aikaa vievää.
Sähkön varastoinnilla voi osittain paikata sähköverkon puutteita. Cactoksen sähkövarastot tehostavat latausinfraa siten, että Wibaxin on mahdollista pitää kiinni tavoitteestaan sähköistää koko ajoneuvokalustonsa vuoteen 2030 mennessä.
Wibax Energyn toimitusjohtaja Magnus Wikmanin mukaan yhteistyö Cactoksen kanssa on ollut alusta asti sujuvaa.
“Yhtiö teki vaikutuksen osaamisellaan ja korkealla motivaatiollaan”, Wikman sanoo.
Cactoksen toimitusjohtaja Oskari Jaakkola niin ikään iloitsee yhteistyöstä Wibaxin kanssa. Se on hänen mukaansa erinomainen avaus Ruotsin markkinalle.
Wibaxin lisäksi Cactos toimittaa sähkövaraston Luleåssa sijaitsevalle Alviksgårdenin maatilalle ja uusia diilejä neuvotellaan jatkuvasti lisää.
Ruotsissa on enemmän kilpailua
Jaakkolan mukaan sähkömarkkina on Ruotsissa samankaltainen kuin Suomessa, mutta kulutus on suurempaa ja painottuu enemmän etelään. Se synnyttää akuutimman tarpeen sähköverkon tasapainottamiselle esimerkiksi sähkövarastojen avulla.
“Pahimmillaan sähkötehon rajallisuus voi jopa jarruttaa talouskasvua ja heikentää taloudellista toimeliaisuutta”, Jaakkola sanoo.
Suomessa sähköverkko on jonkin verran paremmalla tolalla kuin länsinaapurissa. Verkkoon on investoitu ja kulutus on maltillisempaa – ainakin toistaiseksi.
Alkuvuodesta kantaverkkoyhtiö Fingrid tiedotti rajoituksista liittää uutta teollista sähkönkulutusta kantaverkkoon eteläisessä Suomessa vuosina 2025-2027. Syyksi Fingrid ilmoitti sähkönkulutuksen ennakoitua nopeamman kasvun.
“Suomessakin markkina kasvaa koko ajan, kun sähkönkulutus lisääntyy ja huipputehot kasvavat”, Jaakkola sanoo.
Ruotsissa sähkön varastointiin keskittynyttä kilpailua on enemmän kuin Suomessa, mutta Jaakkola uskoo Cactoksen erottuvan muista toimijoista uniikilla brändillä, sopuhintaisella rahoituksella sekä kokonaisvaltaisella palvelulla.
