Uutiset

Kuljetuskalusto

Suomalainen Sisu kuorma-auto täyttää 80 vuotta

Tämän päivän Sisu Auto uskoo samalla tavalla tulevaisuuteen kuin nuori ja rohkea dipl.ins. Tor Nessling, joka yhdessä muutaman yksityishenkilön kanssa perusti tähän maahan ensimmäisen oikean kuorma-autotehtaan vuonna 1931.

Yhtiön pitkäaikaiseksi voimahahmoksi nousseen Nesslingin johdolla alkoi Sisu -merkkisen kuorma-auton kehitys, joka jatkuu edelleen vahvana. Sisu on osaltaan vaikuttanut koko kuljetusvälineteollisuuden nousuun merkittäväksi teollisuuden alaksi Suomessa.

Yhtiönä Sisu Auto on vuosikymmenien monenlaisten vaiheiden jälkeen palannut taas juurilleen, kun yritys siirtyi viime vuonna täysin yksityisomistukseen. Yrityksen osakkaina on yrityksen toimiva johto, hallituksen puheenjohtaja Olof Elenius, toimitusjohtaja Timo Korhonen ja talousjohtaja Maija Elenius.

– Nykyinen Sisu Auto ei ole enää vain osa jotain suurta kasvotonta yritysrypästä tai pääomasijoittajien pelinappula. Sisu Auton omistavat nyt samat henkilöt, jotka vastaavat sen liiketoiminnan johtamisesta, Olof Elenius sanoo. Hän muistuttaa, että suomalainen Sisu on aina ollut lähellä asiakastaan.
– Erityisen läheinen suhde on nyt, sillä me tunnemme yritystoiminnan riskit ja todellisuuden aivan yhtä omakohtaisesti kuin asiakkaamme.

Sisu on yhdessä asiakkaidensa kanssa kehittänyt edelläkävijänä näiden liiketoimintaa vahvasti palvelevia kuljetusratkaisuja.

– Monet näin syntyneet Sisu-tuoteuutuudet ovat olleet ensimmäisiä koko Euroopassa, sanoo Sisun tuotekehityksestä vastaava Timo Korhonen.

Varhaisempia innovaatioita ovat olleet monikäyttöinen Sisu nestemoottori, hydraulisesti kippaava ohjaamo, lujitemuovisten osien käyttö ohjaamon rakenteissa, superraskaat kaivosajoneuvot ja nykyisiin tienhoidon monikäyttöautoihin johtanut tuotekehitys.

Puutavara- ja maansiirtoautojen tehdasvarustelu alkoi Sisu Autossa jo 1980 -luvuilla, samoin ensimmäisten 5-akselisesten alustaratkaisujen ja vääntöjäykän korkean rungon tuotekehitys.

– Oma lukunsa on useisiin Euroopan mestaruuksiin johtanut Sisu Racing, jonka kehitystyössä vakiomoottorista puristettiin kilparadoille moninkertainen teho, Korhonen sanoo.

Sotilasajoneuvojen legendoja on ProtoSisu, jonka nimi jäi elämään myös sarjatuotantoautoissa sekä maailman rauhanturvaajien tuntema Pasi. Uusimpia sotilasajoneuvojen innovaatioita ovat järeiden Sisu ETP mallien ylivoimaiset maasto-ominaisuudet,  tehokas miinasuojaus ja nopeasti asennettava ballistinen suojaus.

Yritys ei elä historiastaan, mutta historia on hyvä kasvualusta tulevaisuuteen. Yksi itsenäisen Sisun suuria historiallisia oivalluksia on ollut liittoutuminen maailman johtavien komponenttivalmistajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Nyt juhlavuotenaan Sisu on jälleen aloittanut uuden verkottumisen aikakauden. Viime vuonna käynnistynyt yhteistyö maailman suurimman hyötyajoneuvovalmistajan saksalaisen  Daimler AG:n kanssa on tuonut nopealla aikataululla markkinoille täysin uuden kuorma-automallin, Suomen vaativiin olosuhteisiin suunnitellun Sisu Polar -malliston.

– Koko kuorma-autoteollisuutta koskevasta uudesta ajattelusta kertoo se, että Sisu on ensimmäinen Daimler konsernin ulkopuolinen kuorma-autovalmistaja, joka voi omissa tuotteissaan hyödyntää Mercedes-Benz komponentteja, Elenius sanoo.

– Sisu Polar mallistossa yhdistyy suuren valmistajan sarjatuotannon korkea laatu ja alan johtava innovatiivisuus pienen valmistajan nopeuteen ja kykyyn tuottaa asiakkaan vaatimia yksilöllisiä ja ajotehtäväkohtaisia ratkaisuja, Korhonen lisää.

Juhlavuottaan Sisu Auto viettää uuden Sisu Polar malliston ympärillä. Auton ensiesittely asiakkaille tapahtuu Kuljetus 2011 –messuilla Jyväskylässä 19.-21. toukokuuta.

Sisulle olennainen verkottuminen näkyy konkreettisesti myös Kuljetus 2011 –messuilla. Uusi Sisu Polar mallisto on nähtävillä Veho Hyötyajoneuvojen Sisu-osastolla.  Vehon koko maan kattava myynti- ja huoltoverkosto vastaa Sisujen myynnistä ja jälkimarkkinoinnista.

Näyttelyn jälkeen Veho Hyötyajoneuvot aloittaa laajan Sisu Rock on the Road – esittelykiertueen, joka vie Sisut asiakkaiden koeajettaviksi ympäri Suomen. Kiertue käynnistyy 30.5. ja kattaa kaikki Veho Hyötyajoneuvojen Sisu myyntipisteet.

Sisu 80 vuotta –juhlavuoden kunniaksi on myös ilmestynyt Markku Mäkipirtin kokoama Sisu, ajoneuvot Suomessa -kirja. Teos on ainutlaatuisen kattava kronologinen esitys Sisu kuorma-autojen mallisarjoista ja historiasta vuodesta 1931 tähän päivään..

Kirjassa esitellään kaikkiaan 264 Sisu mallia. Lähes 300 -sivuisessa kirjassa on yli 600 valokuvaa, 45 teknistä taulukkoa ja kaikkien mallien tarkat tekniset tiedot. Kirjasta välittyy monipuolinen kuva kuorma-auton kehityksestä ja Sisu roolista suomalaisen yhteiskunnan muutoksissa. Kirjan on kustantanut Apali Oy ja se on myynnissä kustantajan verkkokaupassa ja kirjakaupoissa.

Lisää yksityiskohtaista tietoa ja kuvia Sisu Auton ja koko suomalaisen kuorma-autoteollisuuden historiasta löytyy netistä osoitteesta  http://www.sisuauto.com/arkistokuvat

www.sisuauto.fi

Lue seuraavaksi