Uutiset

Kuljetuskalusto

Sukunäköisyyttä ja takaisin kierrätystä

Vuonna 1758 alettiin kirjoittaa MAN:nin, eli Maschinenfabrik Augsburg-Nürnbergin historiaa. Lähinnä terästeollisuuden parissa toiminut yhtiö alkoi kiinnostaa auto- ja liikennetoimittajia 1910-luvulla, jolloin MAN aloitteli kuorma-autojen valmistustoiminnan. Reilun 90 vuoden aikana MAN on raivannut tiensä yhdeksi maailman johtavista kuorma-autovalmistajista ja aseman ylläpitämiseksi tuotekehitys ei saa keskeytyä hetkeksikään.

Kehitys kuorma-autoissa on ollut nopeaa, eikä 1900-luvun alkupuolella MAN-konsernin palveluksessa työskennellyt insinööri osannut uneksiakaan nyt esitellyistä uutuuksista.
Esittelytilaisuudessa kaikkein kirkkaimmat halogeenivalot oli käännetty kohti uusia moottoreita.

Jo vuosien ajan on MAN kertonut tähtäävänsä EGR-teknologian turvin Euro 5-normit täyttävään moottoriin. Nyt on puheet lunastettu, sillä saksalaisvalmistajan D20- ja D26-moottorit ovat valmiina kohtaamaan tulevaisuuden päästönormit ilman AdBlue-urealiuosta. Moottorihumun ohessa esiteltiin myös TGS- ja TGX-mallien kanssa sukunäköä saaneet TGL- ja TGM-mallit.

Pelkkää naftaa

Uraauurtavan Rudolf Dieselin mukaan nimetty dieselmoottori on nähnyt vuosien saatossa useita uudistuksia ja kehitysvaiheita. Turhaan eivät 2000-luvun rudolfit ole päätään raapineet, sillä nyt esiteltävät moottorit ovat entistä puhtaampia.

EGR-teknologian käyttö Euro 5- ja EEV-tason moottoreissa vaatii erityisen paljon moottorin jäähdytykseltä. Useat kilpailevan teknologian käyttäjät perustelevat AdBlue-urealiuoksen käyttöä juuri lämpöongelmien välttämisellä. MAN on ratkaissut lämpöasian kaksivaiheisen turboahtimen ja jäähdytyksen sekä common rail-tekniikan avulla.

Moottoreissaan MAN on tähdännyt reilun 30 prosentin takaisinkierrätysasteeseen, mitä seurataan ja ohjataan lambda-tunnistimen avulla. Näin moottorin suorituskyky ja polttonestetalous voidaan optimoida kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi. Valmistajan mukaan kaksivaiheisella jäähdytyksellä sekä aikaisempaa korkeammalla takaisinkierrätyksen määrällä puhtaan ja takaisinkierrätetyn ilman sekoituksen lämpötila saadaan pidettyä alhaisena. Samalla myös typenoksidien määrä saadaan alhaiseksi.

Jatkossa kaikki EGR-teknologiaan perustuvat MAN D08-, D20- ja D26-common rail-moottorit 150 hevosvoiman versioita lukuun ottamatta toteutetaan kaksivaiheisella jäähdytyksellä ja turboahtimella. Voimaa uhkuva V8, eli D28-moottori sen sijaan vaatii jatkossakin AdBlue-urealiuosta pakokaasupäästöjen täyttämiseksi.

MAN tarjoaa valveutuneille autoilijoille mahdollisuuden hankkia myös EEV-päästötason mukaisia ajokkeja, sillä jo nyt osa TGL- ja TGM-malleista voidaan varustaa huoltovapaalla MAN PM-KAT-partikkelisuodattimella. Raskaampien TGS- ja TGX-ajokkien EEV-taso saattaminen hoituu edelleen SCR-teknologian avulla.

Sukunäköiset kevyet kaverit

Nykypäivänä myös ulkokuorien on oltava virtaviivaisia ja muodinmukaisia. Niinpä TGL- ja TGM-ajokit saivat isoveljistä tutun maskin ja mittariston sekä muutamia muitakin yksityiskohtia myyntiään edistämään.

Ulkokuorien uudistus ei ole iloksi ainoastaan silmälle, sillä valmistaja kertoo muutosten alentaneen myös ilmanvastusta, mikä näkyy edelleen alentuneena polttoaineenkulutuksena sekä tuulesta johtuvien äänien vähenemisenä.

Kuljettajan istuimelta tarkasteltuna merkittävimmät uudistukset ovat raskaammista ajokeista lainatussa mittaristossa ja monitoimiohjauspyörässä, joka on vakiovarusteena makuuohjaamoissa. Tehtaalle saakka kantautuneet viestit puutteellisista säilytystiloista on huomioitu, minkä myötä ohjaamon säilytystilaratkaisuja on sekä lisätty että muutoinkin parannettu. Moottoritunnelin päälle on saatavilla muun muassa jääkaappi raskaampien ajokkien tapaan.

Saksalaisvalmistaja oli esittelytilaisuudessa selvästi ylpeä aikaisempaa puhtaammista moottoreista, jotka ovat tarjolla myös keveisiin ahertajiin.
– Kuusisylinterisestä D08-moottorista on tarjolla sekä Euro 5- että EEV-päästötason täyttäviä vaihtoehtoja 150-340 hevosvoiman teholuokissa. Ja kaikki tämä on mahdollista pakokaasujen takaisinkierrätyksen avulla, muistutettiin koeajojen lomassa.

Konepörssi – Ari Perttilä

Lue seuraavaksi