Uutiset

Kuljetuskalusto

St1 rakentaa biojalostamon uusiutuvan dieselin tuottamiseksi

Energiayhtiö St1 on tehnyt investointipäätöksen uuden biojalostamon rakentamisesta jalostamolleen Göteborgissa, Ruotsissa. Sen myötä tuotannossa pystytään jatkossa käyttämään joustavasti laajaa valikoimaa raaka-aineita, jotka täyttävät tuotettavien uusiutuvien polttonesteiden, kuten HVO-dieselin, lentopolttonesteen ja teollisuusbensiinin nykyiset ja tulevat vaatimukset. Uuden biojalostamon arvioidaan aloittavan tuotannon vuonna 2022. Sen tuottamat uusiutuvat polttonesteet vähentävät merkittävästi hiilidioksidipäästöjä fossiilisiin polttonesteisiin verrattuna.

St1 on viimeisten kahden vuoden aikana jo tehnyt Göteborgin jalostamolleen sarjan investointeja, joiden tavoitteena on 200 000 tonnin uusiutuvien polttonesteiden tuotanto. Kokonaisinvestointi sisältää vedyn tuotantolaitoksen, uusiutuvien polttonesteiden tuotantolaitoksen ja uuden säiliöalueen. Lisäksi asennetaan uudet perusrakenteet ja laitteistot, jotka mahdollistavat erilaisten raaka-aineiden tuonnin sekä uusiutuvien polttonesteiden tuotannon ja jakelun. Kokonaisinvestoinnin arvo on noin 200 miljoonaa euroa.

”St1 on pohjoismainen energiayhtiö, jolla on selkeä visio olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Se tarkoittaa oman uusiutuvan energian tuotannon jatkuvaa kehittämistä ja vahvistamista fossiilisten hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi eri sektoreilla – uusi biojalostamo tulee olemaan merkittävä lisä liikennepolttonesteiden alueella. Haluamme tuoda yhä enemmän kestävämpiä vaihtoehtoja asiakkaillemme”, St1-jalostamon toimitusjohtaja Bo-Erik Svensson sanoo.

St1:llä on vahva kokemus edistyneiden etanolipolttoaineiden tuottamisesta erilaisista jätevirroista. Yksi etanolintuotannon biojalostamoyksiköistä on integroitu Göteborgin jalostamoon. St1 pilotoi edistyneen etanolin tuotantoa kassavatärkkelyksen tuotantojätteistä Thaimaassa. St1 kehittää myös uusien edistyneiden etanolituotantoteknologioiden kehittämistä keskittyen voimakkaasti lignoselluloosapohjaisiin jakeisiin. Ensimmäinen sahanpurusta etanolia valmistava Cellunolix®-demonstraatiobiojalostamo sijaitsee Kajaanissa.

Lue seuraavaksi