Uutiset

Kuljetuskalusto

Spottaa turvallisesti!

Rekkaspottausta

Rahtarit ry kannustaa yhteistyössä Poliisin, Traficomin ja Shell– ja St1-liikenneasemien kanssa turvalliseen rekkojen bongaamiseen jakamalla Spottaa turvallisesti -ohjeita ja huomioliivejä lapsille. Rekkabongaus – tai rekkaspottaus – on kuljetusalaa ja sen komeutta korostava ilmiö. Turvallisesti toteutettuna se tuo esille alan ansaitsemaa kunnioitusta ja positiivista näkyvyyttä. Keskeistä rekkojen kuvaamisessa ja ammattikuljettajien tavassa reagoida lasten ja nuorten osoittamaan kiinnostukseen on nimenomaan turvallisuus.

”Rahtarit ry:n perusarvojen – tietoa, taitoa, turvallisuutta – kautta haluamme tukea tätä hienoa ilmiötä ja sen turvallista toteuttamista jakamalla Spottaa turvallisesti -ohjeita ja huomioliivejä tienvarressa rekkoja ihaileville lapsille ja nuorille”, Rahtarit ry sanoo tiedotteessaan.

Tietoa

Rekkabongaus on TikTokissa levinnyt ilmiö, jossa lapset ja nuoret kuvaavat ohiajavia raskaita ajoneuvoja kännykällä. Käden pumppaamisella he osoittavat kiinnostusta ja kunnioitusta raskasta kalustoa kohtaan ja toivovat kuljettajan reagoivan torvea soittamalla ja valoja vilkuttamalla. Sosiaalisessa mediassa leviääkin nyt toinen toistaan komeampia videoita, joissa lapset ovat innoissaan upeista autoista ja kuljettajien torvia tööttäämällä antamasta vastakaiusta. Ammattikuljettajille puolestaan lasten heihin kohdistama kiinnostus tuo hyvää mieltä, hymyä ja uudenlaista mielekkyyttä työpäivään.

Samanaikaisesti niin media, poliisi, alan järjestöt kuin ammattikuljettajat, opettajat ja vanhemmatkin ovat huolissaan lasten ja muun liikenteen turvallisuudesta. Poliisi pitää raittiissa ilmassa valokuvaamista hienona harrastuksena, mutta varoittaa rekkaspottaamisen vaaroista.

”Emmehän halua, että kenenkään lapsi jää harrastuksensa takia auton alle. Pyydämmekin lasten vanhempia keskustelemaan kotona lastensa kanssa liikenteen vaaroista ja turvallisista kuvauspaikoista”, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo.

Taitoa

Kuljettajat ovat alan ammattilaisia. He viettävät suuren osan elämästään tienpäällä ja osaavat huomioida liikenteen muuttuvat tilanteet. He tietävät kuinka raskas ajoneuvo käyttäytyy ja kuinka pitkän matkan se vaatii pysähtyäkseen yllättävissä tilanteissa. He tietävät, ettei asutusten läheisyydessä eikä muun liikenteen siitä häiriintyessä voi vilkutella valoja eikä töräytellä torvea liian voimakkaasti tai ollenkaan.

Huomioliivit rekkaspottaajille
Huomioliivit rekkaspottaajille

Vastakaikua annetaan vain turvallisessa paikassa oleville bongareille ja tilanteen sen turvallisesti sekä häiriöttä salliessa. Lapset eivät näitä asioita välttämättä tiedä, ja heidän kanssaan asian vaarallisuudesta sekä turvallisista käytänteistä tulee vanhempien jutella ja varmistaa, etteivät liian nuoret lapset koskaan lähde ajoteiden läheisyyteen ilman aikuista. Myös kouluissa ja päiväkodeissa olisi hyvä jutella aiheesta.

Turvallisuutta – jaamme 5 000 huomioliiviä turvalliseen spottaamiseen tulevana lauantaina 3.7. alkaen

Rahtarit ry jakaa lapsille 5 000 huomioliiviä Spottaa turvallisesti -ohjeistuksen kera turvallista bongausta varten yhteistyössä Shellin kanssa. Liivejä jaetaan kaikilla niillä Shellin asemilla, joissa on kuljettajien sauna tai suihkutilat. Huomioliivien jako alkaa tulevana lauantaina 3.7., jolloin liivejä on mukana jakamassa Rahtarit ry:n luottamushenkilöitä. Tämän jälkeen liivejä jaetaan Shellin henkilökunnan toimesta niin pitkään kuin niitä riittää. Liivejä jaetaan 1 kpl / mukana oleva lapsi. Lisäksi liivi ohjeistuksen kera postitetaan suoraan kaikille Rahtarit ry:n junnujäsenille.

Shell-liikenneasemat, joilla Spottaa turvallisesti -huomioliivejä on jaossa 3.7. alkaen:

 • Shell Hämeenlinna Iittala
 • Shell Ii
 • Shell Jämsä
 • Shell Kangasala Ruutana
 • Shell Kyyjärvi
 • Shell Laitila
 • Shell Lapua Tamppari
 • Shell Laukaa Lievestuore
 • Shell Liperi Ylämylly
 • Shell Mäntsälä P
 • Shell Pihtipudas Putaanportti
 • Shell Porvoo Kuninkaanportti
 • Shell Punkaharju
 • Shell Raasepori Karjaa
 • Shell Salo Halikko
 • Shell Siilinjärvi
 • Shell Turku Oriketo
 • Shell Vantaa Ruskeasanta
 • Shell Ylöjärvi
 • Shell Äänekoski Hirvaskangas.

Poliisi muistuttaa rekkaspottauksen vaaroista myös sosiaalisessa mediassa. Monille nuorille tuttu nettipoliisi konstaapeli Daniel Itä-Suomen poliisilaitoksesta on jakanut seuraajilleen tietoa rekkaspottauksen mahdollisista vaaroista TikTok-videollaan:

Bongaaminen on hauskaa, ja isot ajoneuvot komeita. Pue siis huomioliivi päällesi, valitse turvallinen paikka ja nauti isoista ajoneuvoista!

Vanhemmat ottakaa kuva lapsestanne bongaamassa raskaita ajoneuvoja huomioliivi päällä ja lähettäkää kuva Rahtaritoimistolle tai jakakaa se someen hashtageilla: #Rahtaribongari #Rekkabongari! Näin toimimalla annatte luvan kuvan julkaisuun Rahtarilehdessä, mediatiedotteissa, kotisivuillamme ja sosiaalisen median kanavissamme. Kuvia lähettäneiden ja niitä edellä mainituin hashtagein postanneiden kesken arvotaan Rahtarit Putiigin tuotteita sekä vanhemmille että kuvissa esiintyville lapsille.


Lue seuraavaksi