Uutiset

Kuljetuskalusto

Sisun hybridillä vekslaaminen sujuu

Sisu Auto valmistaa kuorma-autoja Karjaalla. Sisu käyttää autojensa komponentteina muun muassa saksalaisen Daimlerin moottoreita ja vaihteistoa. Sisu on ja haluaa pysyä erikoisajoneuvojen valmistajana. Sisun diesel-sähkö-hybridin kehittäminen osaksi Polar-mallistoa on osoitus autotehtaan osaamisesta. Sisu Auton toimitusjohtaja

Sisu Auton toimitusjohtaja Timo Korhonen on testannut Polar hybridiä itsekin.

Timo Korhonen oli mukana esittelemässä Sisu Polar hybridiä lehdistölle. Korhonen on monen sisulaisen tavoin osallistunut Sisu Polar hybridin tuotekehitykseen konkreettisesti.

”Ajoin testiautona toimivan Sisu Polar hybridin Karjaalta Lievestuoreelle ja takaisin. Menomatkalla käytin sähkömoottoria testiauton 510 hevosvoiman dieselmoottorin apuna. Sähkömoottorin lisäteho testiautossa on hieman yli sata hevosvoimaa. Keskinopeus 32 tonnin kokonaismassalla oli menomatkalla 78 kilometriä tunnissa ja dieselin kulutus 32 litraa sadalla. Paluumatkalla ajoin testimielessä pelkällä dieselmoottorilla, vastaavat lukemat olivat 72 ja 32. Palatessa teki kyllä koko ajan mieli käyttää lisävoimaa sähköllä”, kertoo Timo Korhonen.

Projekti etenee

Sisu Auton hybridiprojektista on vastuussa Juha Markkanen. Juha esitteli hybridin tekemiseen osallistuneet tahot ja kertoi auton tekniikasta lyhyesti. Superkondensaattorien määrä ja valittu sähkömoottori määrittelevät lisätehon dieselmoottorin rinnalle. Sähkömoottori on kiinteä osa voimansiirtolinjaa. Auto liikkuu ilman sähkömoottoria tavallisesti ja sähkömoottorilla niin pitkään kuin kondensaattorissa riittää varausta. Markkanen esitteli Sisu Polar hybridin testituloksia.

”Tavoittelemme polttoaineen kulutuksessa maantiellä 10 – 20 prosentin ja taajama-ajossa 20 – 30 prosentin säästölukemia ja ollaan jo lähellä niitä. Testiauton toimivuuteen olemme tyytyväisiä. Hybridin käyttöetuja tuli ilmi testijakson aikana. Raskaasti kuormatun Sisun kääntäminen pelkällä sähkömoottorin voimalla, tiukkojen irrotustilanteiden helpottuminen tai vaikka heijaaminen pehmeällä onnistuvat hybrid Polarilla”, kertoo Juha Markkanen. Polttoaineen säästö ja sähkön lisävoimalla saavutettava keskinopeuden nosto lisäävät kuljetustehokkuutta. Liikkeellelähdön tai paljon suunnanmuutoksia vaativan ajotehtävän nopeutuminen tuovat suoraa ajansäästöjä. Tehtaan testiautolla sai kokeilla pienen maantiepätkän ja esimerkiksi suunnanmuutosta neliakselisella Sisu Polar hybridillä noin 26 tonnin kokonaismassalla. Helpommaksi ei heijaaminen voi enää muuttua. Joystickillä pystyi vaihtamaan auton suunnan pienillä ranneliikkeillä. Vaihde manuaalivaihteistosta vaikutti nopeuteen, suuntaa pystyi vaihtamaan sähkömoottorilla. Kun kondensaattorista virta loppui, annettiin testimielessä dieselmoottorin ladata paikallaan ’konkat’ täyteen. Parikymmentä sekuntia myöhemmin auto oli taas täynnä virtaa.

Testiauton komponentit eivät ole lopullisessa paikassa. Puuautokäytössä tämä sijoituspaikka ei ole optimaalinen.

Sisun tavoitteet ovat tulevassa

Sisu Auton pääsuunnittelijalla Mika Kyllösellä on kokemusta suuren kuorma-autovalmistajan palveluksesta. Mikan mukaan pieni suomalainen tehdas pystyy tekemään isoja teknisiä harppauksia. Sisu Polar hybrid on tästä Kyllösen mukaan oiva esimerkki.

Liiketaloudellisesti Sisu Auto pärjää tällä hetkellä kohtuullisesti. Sisu Polar eli siviilikuorma-autojen tuotanto on kasvussa, maansiirtopuolella Suomessa Sisu Polarit myyvät hyvin. Sisun tehdasta kiinnostaa raskaisiin tehtäviin ja olosuhteisiin tehdyt erikoisajoneuvot. Sisu toimitti itävaltalaiselle kaivosalan asiakkaalle alkuvuonna 2017 Super Polarin. Tällä hetkellä autoa muutetaan autonomisesti yksiköksi. Seuraavassa Super Polarissa saatetaan mennä harppauksin kohti täyssähköisyyttä, hybridiosaamista voidaan hyödyntää myös.

”Sähköistyminen, ajoneuvon autonominen liikkuminen ja kasvava ympäristötietoisuus ovat teollisuusalamme pakkoja, joita ei voi sivuuttaa. Meillä on näyttöä erikoisajoneuvojen valmistamisesta ja nyt oli aika panostaa tulevaan”, Korhonen sanoo. Puolustusvälineajoneuvot ja konsultaatiot ovat yrityksen muita liiketoiminta-alueita.

Sisu Auton tuotepäällikkö Teemu Puustinen kertoi Sisu Polar hybridien myynnin alkavan alkuvuodesta 2018. Teemun mukaan näin nopeaan tuotekehityssykliin ei moni autotehdas maailmassa pysty.

”Ensimmäinen Sisu Polar Timber hybrid toimitetaan asiakkaalle vuoden 2018 ensimmäisten kuukausien aikana”, Teemu kertoo. Sisulta kerrotaan, että hybrid Polarin hinta kasvaa kondensaattorin ja sähkömoottorin tehon kasvaessa. Sisu pysyy vireänä kuorma-autoalan kehittäjänä, vekslaamatta.

Verkossa
www.sisuauto.com

Lue seuraavaksi