Uutiset

Kuljetuskalusto

Sisu saa nimipäivän

Ensimmäinen mainos Sisu merkkisestä kuorma-autosta ilmestyi heti nimikilpailun ratkeamisen jälkeen vuonna 1932. Teemana oli: Sisu kuorma-auto taloudelliseen kuljetukseen. Mikään ei siis ole muuttunut vuosikymmenien aikana.

Sisu kuorma-autot saavat oman nimipäivän kalenteriin vuonna 2015, sillä Helsingin Yliopisto on päättänyt lisätä nimen Sisu viiden vuoden välein uudistuvaan nimipäiväkalenteriin. Sisun nimipäivä ei ole mikä tahansa päivä, sillä Sisun nimipäivää tullaan viettämään 28. helmikuuta, joka on myös Suomen kansalliseepoksen Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivä.

Sisu kuorma-autoilijoiden lisäksi nimipäivää viettävät kaikki Sisu-nimiset miehet ja pojat, joita on Väestörekisterikeskuksen mukaan noin 1400. Valtaosa heistä on saanut nimensä 2000-luvulla. Sisu kuorma-autojen merkiksi valikoitui Sisu vuonna 1932, vuosi Oy Suomen Autoteollisuus Ab:n perustamisen jälkeen. Nimivalinta perustui kilpailuun, joka julkistettiin Helsingin Sanomissa, Uudessa Suomessa ja Hufvudstadsbladetissa touko-kesäkuun vaihteessa 1932. Kilpailuehtojen mukaan nimen tuli olla ”alkuperäinen (ei ennen rekisteröity), lyhyt, helposti luettava ja lausuttava”. Parhaalle ehdotukselle luvattiin 1000 markan palkinto.

Sisu syntyi nimikilpailun tuloksena

”Nimikilpailu sai laajaa huomiota”, kirjoittaa tietokirjailija Olli Blomberg vuonna 2006 ilmestyneessä Sisu Auton 75-vuotishistoriakirjassa. Vastauksia tulostui palkintolautakunnan pöytäkirjojen mukaan ”hirvittävänä pinona”, arviolta 3000-4000 kappaletta. Nimikilpailun kärkeen seuloutui kolme nimeä: Sisu, Karhu ja Haukka. Voittanutta Sisua oli ehdottanut kaikkiaan 95 henkilöä, joista arvonnan perusteella voittajaksi selvisi lyseolainen Veikko Arohonka Hämeenlinnasta. Tosiasiassa nimen oli keksinyt Veikon isoveli Eino Arohonka, joka oli postittanut nimiehdotukset kilpailuun erikseen molempien nimissä.

Sisu nimen valintaa Arohonka muisteli toimittaja Marko Mäkisen haastattelussa Sisuviestissä vuonna 1999 näin: ”Päädyin Sisu-nimeen, koska se oli niin luonnollista, että vain Sisu-nimi pystyy kuvastamaan kuorma-autossa sitä aitoa maalaissuomalaista henkeä. Mielestäni Sisu on onnistunut nimi, ja miksi sitä sitten muuttaisi. Toista vaihtoehtoa ei ole eikä ole koskaan edes tullut mieleeni.”

Kuorma-auton tuotemerkkinä Sisun virallinen historia on huomattavasti lyhyempi, sillä sana Sisu rekisteröitiin ensimmäisen kerran Suomen Autoteollisuuden käyttämäksi tavaramerkiksi Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksellä 6.4.1956 luokassa 10, joka tuolloin kattoi asetustekstin mukaan ”automobiilit ja automobiilien osat”.

Nyt siis nimi Sisu on virallistettu myös Helsingin Yliopiston ylläpitämään nimipäiväkalenteriin, komeaan seuraan maamme kansalliseepoksen Kalevalan sankareiden kanssa ja koko suomalaisen kulttuurin juurille.

Lue seuraavaksi