Uutiset

Kuljetuskalusto

Scanian keinoälyllä turvallisuutta

Kuljettajan työn tueksi tuodaan alati uusia varusteita, joilla pyritään tieliikenteen turvallisuuden ja polttoainetalouden parantamiseen. Scania Advanced Emergency Braking -järjestelmällä pyritään estämään peräänajoja.

Huomattava osa tieliikenneonnettomuuksista syntyy kuljettajan tekemän inhimillisen virheen seurauksena. Esimerkiksi huomiokyvyn herpaantumisesta johtuvia peräänajoja tapahtuu onneksi harvoin, mutta edelleen liian usein – jokainen onnettomuus kun on liikaa. Scanian markkinoille nyt taluttamalla Advanced Emergency Braking -hätäjarrutusjärjestelmällä pyritään vähentämään juuri näitä huomiokyvyn herpaantumisesta johtuvia onnettomuuksia. 

Etäisyystutkaa ja tuulilasille asennettua kameraa hyödyntävä AEB-järjestelmä seuraa herkeämättä tilannetta ajoneuvon edessä. Tekemiensä arvioiden perusteella järjestelmä varoittaa kuljettajaa mahdollisesta vaaratilanteesta aluksi merkkivalolla ja signaalilla. Mikäli kuljettaja ei reagoi tilanteeseen, aloittaa järjestelmä nopeuden pudottamisen rullauksen, moottorijarrutuksen tai hidastimen avulla. Ääritilanteessa järjestelmä tekee hätäjarrutuksen täysin omatoimisesti. 

Tämän kevään aikana Scanian varustevalikoimaan rantautunut AEB-järjestelmä aktivoituu automaattisesti yli 15 km/h nopeudessa. Järjestelmän aktiivisuudesta kertoo mittariston oikeaan alakulmaan syttyvä vihreä symboli.

Yksi olennainen tekijä järjestelmän herkkyyden ja mukavuuden kannalta on oikea etäisyys edellä ajaviin ajoneuvoihin ja kuljettaja voikin säätää etäisyyden edellä ajavaan autoon ohjauspyörästä löytyvällä keinukytkimellä. 

Välimatka säädetään sekunneissa ja tarjolla on vaihtoehtoja yhdestä viiden sekunnin välimatkaan adaptiivisen vakionopeudensäätimen huolehtiessa etäisyyden säätelystä.

Hankintahinnaltaan noin parin tuhannen euron järjestelmän olemassaoloa ei oikeastaan edes huomaa normaalissa ajotilanteessa. Useampikaistaisella ajoradalla autoja tulee ja menee monesta suunnasta, joskin järjestelmä reagoi ainoastaan vaaratilanteita aiheuttaviin menijöihin ja useimmiten hyvin huomaamattomalla tavalla – vedon katkaisulla. 

Hätäjarrutusjärjestelmä ei ole lainkaan uusi keksintö, varsinkin keskieurooppalaiset valmistajat ovat niitä tarjonneet jo useiden vuosien ajan.

Hätäjarrutusjärjestelmästä tulee pakollinen varuste määrätyissä kuorma- ja linja-autoissa 1.11.2015 alkaen. Järjestelmää ei kuitenkaan tarvita esimerkiksi maastokuorma-autoissa, kaupunkiliikenteessä käytettävissä linja-autoissa eikä erikoisajoneuvoissa, joten lainsäätäjä on jättänyt lakitekstin väliin jälleen reilusti liikkumavaraa. Hätäjarrutusjärjestelmä lukeutuu myös varusteisiin, joita toivoisi tarvitsevan mahdollisimman harvoin. 

Lue järjestelmästä ja sen ominaisuuksista lisää Konepörssi-lehden numerosta 7-2014.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi