Uutiset

Kuljetuskalusto

Scanian kaivosautot kultakaivoksessa

Agnico-Eagle Finland Oy:n omistama kultakaivos Kittilässä aloitti toimintansa vuonna 2008. Kyseessä on Euroopan suurin kultakaivos lähes 5000 kg:n vuosittaisella kullan tuotannolla. Kaivoksen toiminta alkoi avolouhoksena, joka on päättynyt marraskuussa tänä vuonna. Maan alta malmia on ajettu loppuvuodesta 2010 alkaen, mikä on hoidettu kahdeksalla Scania R 560 CB6x4ESZ -kaivosautolla.

Suurikuusikon kultakaivos on toiminut hyvänä testikenttänä Scanian kaivosautojen kehitystyössä. Scania Suomen aloittama kaivosautoprojekti on sujunut hyvässä yhteistyössä Scanian tehtaan kanssa. Scanian kaivosautot ovat niinsanottuja Special Order -autoja eli ne eivät kuulu Scanian normaaleihin tuotantomalleihin, vaikka ne on koottu täysin Scanian komponenteista.

Malmin lastaus kaivostunnelin peristä Scanioiden kyytiin tapahtui Toro-kaivoskuormaimella. Kaksi kauhallista (28-30 tonnia) ja kuorma on valmis ylös vietäväksi. Seitsemän Scaniaa kiersi siten, että seuraava auto oli pari minuuttia aikaisemmin valmiina, kun edellinen lähti, jolloin katkoksia ajoon ei tullut.

Kaivostunnelin päätaso on 350 metrissä, missä on korjaamo- ja sosiaalitilat. Hitaat koneet huolletaan maan alla, jotta muu liikenne kaivoksessa ei häiriinny. Kuorma-autot sitä vastoin huolletaan pääosin maanpinnalla.

Viimeisin versio Scanian kaivosautosta esiteltiin FinnMateria-messuilla Jyväskylässä marraskuun lopulla. Uutta oli täysilmajousitus, jolla oli saatu pudotettua reilusti auton omapainoa sekä entistä tiuhempi perävälitys; 7,18:1, jonka ansiosta voidaan käyttää nousussa 2. vaihdetta ja saadaan nostettua hieman ajonopeutta. Myös SLP:n valmistama 17 kuution kaivoslava oli uusi.

Erikoisajoneuvomyyjä Seppo Rumpunen on ollut alusta asti ”kantava voima” Scanian kaivosautojen kehitystyöprojektissa. Miehen kokemus ja into tähän kehitystyöhön ovat omaa luokkaansa.

Esimerkiksi viime vuonna hän vietti yli 200 päivää Suurikuusikon kaivoksella testaamassa kaivosautoja käytännössä yhdessä kaivoksen henkilökunnan kanssa. Alusta alkaen autoihin on tehty pieniä parannuksia saatujen kokemuksien perusteella, joten kahta aivan identtistä autoa Suurikuusikon kaivoksessa ei ole.

Scania P 360 betoniauto Kartin vaakatasossa pyörivällä betonisäiliöllä. Tällä matalalla betoniautolla saadaan kuljetettua betoni tunneleiden kattojen ruiskubetonointia varten.

Myös kaivoksen vesiautona oli Scanian nelivetoversio.

Lue seuraavaksi