Uutiset

Kuljetuskalusto

Scanialta uutta: Vaihteisto ja veekasit

Scania R590

Viime syksynä Scania julkisti päivitetyt V8-moottorit sekä uuden vaihteiston. Moottorimalliston huipulle nousi 770-hevosvoimainen versio maineikkaasta V-moottorista. Sen vanavedessä muutkin versiot saivat hieman lisää tehoa. Erittäin mielenkiintoinen uutuus on myös täysin uusi G33CM-vaihteisto. Nyt uutuuksia on päästy ajamaan myös Suomessa.

Scania on tehokkaimmissa malleissaan luottanut V8-moottoreihin jo yli 50 vuoden ajan. Moottorityypistä on tullut osa Scanian identiteettiä ja valmistaja on hyvin onnistunut kehittämään sitä määräysten ja asiakkaiden vaatimuksia vastaavaksi, vaikka teoreettisesti rivimoottori saattaisi ollakin optimaalisempi vaihtoehto.

V-moottorin maineesta kertoo sekin, että uudistusten julkistuksen yhteydessä esitelty uusi G33CM-vaihteisto jäi vähemmälle huomiolle. Kyseessä on kuitenkin täysin uudenlainen vaihteisto, joka mitä ilmeisimmin on vasta ensimmäinen versio uudesta vaihteistoperheestä.

Kymiringiltä liikkeelle

Scania Suomi on esittelykiertueella uutuusmallien kanssa nyt keväällä, aina kesäkuun toiselle viikolle saakka. Koronan takia Scaniankin koeajolle on varattava aika omalta jälleenmyyjältä. Ennen kiertuetta lehdistölle tarjottiin mahdollisuus tutustua autoihin Iitissä Kymiringillä, joka on kansainväliset kriteerit täyttävä moottorirata.

Scania P280 Plug-in-hybrid
Kymiringin rataan pääsi tutustumaan ladattavalla Scania P 280 Hybrid -jakeluautolla. Hybridi-Scanialle voidaan virtuaalisesti asettaa alue, jolla käytetään pelkästään sähköä liikkumiseen. Kymiringin pääsuoran jälkeiseen mutkaan oli tällainen alue tehty. Auto siirtyikin hienosti sähkökäytölle alueelle saavuttaessa ja palasi normaaliin hybriditilaan poistuttaessa.

Itse radalla ei toki ajettu kuin Scania P 280 Plug In Hybridillä, joka ei kiertuekalustoon kuulu. Hybridi on parhaimmillaan pienipiirteisessä pyörityksessä, jossa keskinopeus jää alhaiseksi. Toistuvissa kiihdytyksissä ja jarrutuksissa sähkömoottori on tehokas ja taloudellinen voimanlähde. Maantieajo sujuu kuin millä hyvänsä dieselkuorma-autolla, mutta pelkkään pitkän matkan ajoon hybridi ei ole paras valinta. Täyteen ladatulla akulla sähköä riittää noin kymmenelle kilometrille.

530 vai 540

Melko usein keskusteluissa nousee esiin Scanian tehokkaimman rivikoneen (540) ja pienitehoisimman V-koneen (530) keskinäinen vertailu. Kumpi pitäisi valita tuohon teholuokkaan? Rivikone on kevyempi ja sen saa myös hieman matalammalla G-ohjaamolla. V8:ssa on hieman enemmän vääntömomenttia, joka on tarjolla kolmanneksen laajemmalla ja reilusti alemmalta alkavalta kierroslukualueella.

Scanialla on konfigurointityökalu, jolla juuri omaan kuljetustehtävään löytyy optimaalisin vaihtoehto. Tuotepäällikkö Mika Jukkaran mukaan esimerkiksi ison nosturin alustana V-moottori voi olla rivimoottoria etevämpi vaihtoehto.

Suosittu 770

Scania Suomen markkinointipäällikkö Olli Heikkinen kertoo, että 770-hevosvoimainen (566 kW) moottori on ollut hyvin suosittu, ja periaatteessa kaikki, mitä tuotannosta Suomeen on mahdollista saada, menevät kaupaksi.

Scania R770
Tehokkain eurooppalainen sarjavalmisteinen kuorma-auto on Scania 770-hevosvoimaisella moottorilla. Scania Suomen kiertueella se on koeajettavissa muun muassa Hiab-koukkulaitteella, Jyki-perävaunulla ja Laurinaho Custom Trailers -soralavoilla.

Viimesyksyisen V8-moottoreiden päivityksen yhteydessä esitelty tehokkain versio on teknisesti edeltäjäänsä lähempänä pienitehoisempia malleja. Pakokaasujen takaisinkierrätystä (EGR) ei enää ole, eikä turboahdin ole säätyvä. Muista Scanian V-moottoreista poiketen ahdin on nestejäähdytetty ja kuulalaakeroitu.

Sorakasetti

Kiertueella mukana oleva Jorpe-päällirakentein ja Jyki-perävaunulla varustettu Scania R 590 10×4 -kasettiyhdistelmä ei ehtinyt Kymiringille ajettavaksi. Koeajoon tarjoutui tilaisuus, kun kiertue saapui Seinäjoelle, jossa tämäkin auto oli aikanaan saanut toisen etuakselinsa.

Vaikka eteläpohjalaiset mielellään luettelevatkin suuria asioita maakunnastaan, ylämäkiä ei siihen listaan ole juuri mainittavaksi. Lyhyen kartoituksen jälkeen kuitenkin suunnistettiin yhdystielle, jossa voimavaroja päästiin sopivasti mittaamaan. Oikein mainiosti moottorin 434 kilowattia ja 3 050 newtonmetriä riittivät kuormatun yhdistelmän viemiseen.

Scania R590
Scania R 590 XT 10×4 uudella G33CM-vaihteistolla on sora-autoksi mitä mainion valinta. Viisiakselisessa autossa on alustassa tila vähissä, joten kovin suurelle polttoainesäiliölle ei ole tilaa. Vaikka Scania onkin taloudellinen, 350 litran säiliö tarkoittaa suhteellisen lyhyitä tankkausvälejä.

Vaihteita C + 12 + OD

Erityisen kiintoisaksi koeajon teki se, että autoon oli valittu täysin uusi G33CM-vaihteisto. Vaihteisto on synkronoimaton ja automatisoitu. Eteenpäin välityksiä on 14, joista hitain on ryömintänopeus ja nopein on ylivaihde. Uudessa vaihteistossa välityssuhteiden skaala on 20,81–0,78:1, eli se on selvästi aiempaa laajempi. Vaihteiston sisäistä kitkaa on pienennetty uudenlaisella voitelujärjestelmällä, ja painoa on 60 kg edeltäjää vähemmän.

Scanialla on ryhdytty ajattelemaan voimalinjan toimintaa hieman aiemmasta poikkeavalla tavalla. Lähtökohta on se, että käytössä on normaalisti 12 välityssuhdetta eteenpäin, joista suurin on suora. Erikoistilanteita varten on lisäksi todella hidas ryömintävaihde C (crawler), ja nopea ylivaihde OD (overdrive).

Dieselmoottorin polttoainetehokkuus riippuu moottorin kuormituksesta ja kierrosluvusta. Vahvasti yksinkertaistettuna, kovalla kuormituksella polttoaineesta saadaan parempi hyöty korkeammalla kierrosluvulla kuin matalan kuormituksen tilanteessa. Tämä on huomioitu vaihteiston vaihtamisstrategiassa.

Maantietä nähneen kuljettajan voi olla aluksi vaikea hyväksyä, että kuormatulla yhdistelmällä ylivaihde on käytössä vain harvoin. Kun Scania-myyjä tarjoaa uuden vaihteiston kaveriksi aiempaa nopeampaa perävälitystä, kannattaa muistaa, että pienin vaihde tarjoaa silti hitaamman välityksen ja paremman irtiottokyvyn kuin ennen.

Kuormatulla yhdistelmällä ylivaihde kytkeytyi lähinnä lievissä myötäleissä, joissa rullaaminen ei kuitenkaan pitänyt nopeutta riittävästi yllä. Kaiken kaikkiaan vaihteisto oli erinomaisesti ajan tasalla kaikissa ajotilanteissa.

Vauhdilla takaperin

Scanian uuden G33CM-vaihteiston erikoisuus on peruutusvaihteiden toteuttaminen lukitsemalla planeettapyörästön planeettakannatin. Erillistä peruutusvaihteen ratasta ei vaihteistossa ole. Peruutusvaihteita on käytössä neljä tai kahdeksan, asiakkaan toiveista riippuen. G33CM-vaihteisto on saatavissa 500–660 hevosvoimaisiin Scanioihin.

Scania-mallistoa
Scanian V8-moottorit uudistuivat syksyllä. Tehot nousivat kauttaaltaan ja polttoainetalouden sanotaan olevan paremman. Rivistön oikeassa laidassa oleva 660-hevosvoimainen malli on voimakkain, johon saa uuden G33CM-vaihteiston. Sille voi povata suosiota Suomessa, eikä vähiten puuautona.

Scanian erikoisuus on se, että takaperin voi lähteä liikkeelle pienimmällä R1-vaihteella, ja manuaalisesti vaihtaa yksi kerrallaan suuremmalle vaihteelle R8:aan saakka. Liikkeelle lähdetään kytkintä rasittamatta pienellä vaihteella, ja tarvittaessa voidaan edetä jopa 50 km/h takaperin. Esimerkiksi tunneli- tai asfaltointityömailla peruutusmatkat voivat olla pitkiä, joten ominaisuus on monelle käyttäjälle tervetullut.

Nopea peruuttaminen on kuitenkin taitolaji, ja on muistettava, että auton ohjausgeometria on suunniteltu eteenpäin ajoa varten, eivätkä peilit ja kamerat kuitenkaan tarjoa nopeaan ajoon soveltuvaa näkymää. Pienikin väärä ohjausliike saattaa aiheuttaa auton karkaamisen niin sanotusti lapasesta. 20 km/h nopeus R7-vaihteella tuntui jo melko huimalta.

Hyvä valikoima raskaisiin kuljetuksiin

Scanialla on nyt tarjolla runsas valikoima V8-moottorilla varustettuja autoja erilaisiin raskaisiin kuljetustehtäviin. Parhaiten ne sopivat sellaisiin tehtäviin, joissa pääsääntöisesti ajetaan suurimmilla sallituilla kokonaispainoilla tai erikoiskuljetuksina vieläkin raskaammilla kuormilla.

Scania V8-moottorit

 DC 16 120DC 16 121DC 16 122DC 16 123
Suurin teho (hv / kW)530 / 390590 / 434660 / 485770 / 566
kierrosluvulla (r/min)1900190019001800
Suurin vääntömomentti (Nm)2800305033003700
kierrosluvulla (r/min)925–1325925–1350950–14001000–1450


G33CM Opticruise

Scania G33CM -vaihteisto

Mistä tulee Scania uuden vaihteiston tyyppimerkintä?
G = Vaihteisto (Gearbox)
33 = Vääntömomenttiluokka 3 300 Nm
C = Ryömintävaihde (Crawler gear)
M = Keskiraskas käyttö (Medium Duty)



Lue seuraavaksi