Uutiset

Kuljetuskalusto

Scanialta uutta rivimoottoreihin

Scanian uusi 540 hevosvoimainen kuusisylinterinen rivimoottori sai Suomen ensiesittelynsä Maxpo 2019 -messuilla. Samalla Scania kertoi uudistuksista, joita on tehty kaikkiin 9- ja 13-litraisiin rivimoottoreihin.

Uutta Scaniaa kolminkertaisesti. Uudet Scania-myyjät Matti Jokela (Helsinki) ja Ville Mamia (Hämeenlinna) ovat monelle alan ihmiselle tuttuja kasvoja, nyt vain uudessa asemassa. G540 XT:ssä puolestaan on uusi tehoversio Scanian 13-litraisesta rivimoottorista.

Vain kolme viikkoa sen jälkeen, kun Scania kertoi tuovansa markkinoille 13-litraisesta rivimoottorista uuden teholuokan, uudella moottorilla olevat autot olivat nähtävillä Suomessa. Uusi 540-hevosvoimainen (397kW) versio kuusisylinterisestä moottorista on kehitetty asiakastoiveiden täyttämiseksi.

Sopii hyvin Suomeen

”Voimakas 540 soveltuu V8-moottoria kevyempänä erinomaisesti suomalaisille asiakkaille, joille maksimaalinen hyötykuorma on tärkeintä”, sanoo Scania Suomi Oy:n myyntijohtaja Seppo Hallikainen. ”Uusi moottori soveltuu hyvin sellaisiin tehtäviin, joissa maksimaalinen kuormitus ei ole jatkuvaa, mutta on tarpeellista päästä 76 tonnin maksimikokonaispainoon. Sopivaan vaihteistoon ja perävälitykseen yhdistettynä tämä moottori on taloudellinen ja luotettava vaihtoehto hyvin monelle suomalaiselle kuljetusliikkeelle.”

Uuden 540 hevosvoimaisen moottorin suurin vääntömomentti on 2 700 Newtonmetriä, ja se on käytettävissä jo 1 000 kierroksella minuutissa. Toisin kuin Scanian V8, jonka yhteyteen saa vain R- ja S- mallin ohjaamon, uutuusmoottorin yhteydessä voidaan käyttää myös G-ohjaamoa, joka on alempana. Sen sijaan P-ohjaamon rakenteet eivät jätä tilaa riittävästi uuden tehomallin jäähdyttimelle.

Taloudellisempia rivimoottoreita

Scania on tehnyt joukon uudistuksia kaikkiin 9- ja 13-litraisiin rivimoottoreihin. Vesipumppu on nyt muuttuvatuottoinen, samoin öljypumppu ja ohjaustehostimen pumppu tuottavat painetta vallitsevan tarpeen mukaan. Säätyvillä pumpuilla vähennetään polttoaineen kulutusta, ja komponenttien kestoikä pitenee, kun niillä ei tehdä töitä tarpeettomasti.

Kahden tehokkaimman rivimoottorin, eli 500- ja 540-hevosvoimaisen, turboahdin on kuulalaakeroitu. Myös moottorien puristussuhdetta on nostettu, ja moottoreiden suurimman vääntömomentin kierrosaluetta on laajennettu.

Lue myös: Scanialta 540-hevosvoimainen 13-litrainen moottori

Lue seuraavaksi