Uutiset

Kuljetuskalusto

Scania Winter 2018

Scania järjesti Winter 2018 -talviajotapahtuman Trysilissä, Norjassa. Koeajettavana oli suuri joukko uuden sukupolven Scanioita aina pienimmästä P 220 -jakeluautosta huippumalli S 730 -vetoautoon.

Tammikuun puolivälissä Norjan Trysilissä vallitsi kunnon talvikeli. Kuvan Scania S 650 edusti 6×2-vetotapoineen tyypillistä norjalaista puoliperävaunun vetoautoa. Sillä olisi voinut lähteä pidemmällekin rahtikeikalle.

Vajaan 7 000 asukkaan Trysilin kunnassa on Norjan vilkkain laskettelukeskus. Kuntakeskus sijaitsee noin kahden ja puolen tunnin ajomatkan päässä Oslosta, lähellä Ruotsin rajaa. Talviselle koeajolle paikka sopii mitä parhaimmin. Tammikuun puolivälin tienoilla lämpötila oli hieman pakkasella ja lunta pyrytti ennestäänkin muhkeisiin nietoksiin vielä lisää.

Kaupunkijakelija

Joulun alla julkistettua uutta 7-litraista moottoria oli nyt ensimmäistä kertaa mahdollista koeajaa. Maantielle ei jakelukorilla varustetulla, kaksiakselisella Scania P 220 -autolla päästy, mutta Trysilin lentokentän alueelle tehty rata antoikin kenties todenmukaisemman kuvan auton ominaisuuksista. Radalla kiihdytykset ja jarrutukset seurasivat toisiaan aivan kuin kaupunkiympäristössä, joihin auto on ensisijaisesti tarkoitettu.

Koeajotilaisuuden tuorein malli oli P 220, jonka voimanlähteenä on uusi 7-litrainen moottori. Uutta on myös lisävarusteena saatava City Safe -ikkuna, joka parantaa näkyvyyttä lähialueelle.

Uutuuden ominaisuudet vakuuttivat heti kättelyssä. Moottorin ääni on miellyttävän hiljainen. Fyysiseltä kooltaan 9-litraista isoveljeään pienempi moottori mahdollistaa P-ohjaamossa 95 millimetriä matalamman moottoritunnelin tuoden ohjaamoon lisää tilaa. Sähköinen seisontajarru ja Auto Hold -toiminto tuntuvat pienen totuttelun jälkeen verrattomilta kuljettajan apulaisilta.

Scanian G-sarjan ohjaamo on jakeluajoa ajatellen kohtuullisen alhaalla. G-ohjaamon yhteydessä tehokkain moottori on 500-hevosvoimainen, joten runkolinjan ajo perävaunun kanssa onnistuu myös mainiosti.

Lumet pois väylältä

Koska lunta satoi koko ajan lisää, oli paraabelijousitettu Scania R 580 6×4 aura-auto kiintoisa koeajettava. Se edusti varsin tyypillistä norjalaisten suosimaa sora-autoa, jonka aurapuskuriin oli kytketty Øveraasen A/S:n valmistama aura. On varsin poikkeuksellista, että koeajotilaisuudessa on mahdollisuus testata aurauskalustoa tositoimissa.

Aura-autossa Opticruise-vaihteisto helpottaa kuljettajan työtä, ja vaativassa aurausajossakin vaihdot sujuvat moitteettomasti. Viimeisen silauksen ajamiseen antaa Clutch on Demand -ominaisuus, jossa nimensä mukaisesti kuljettaja voi käyttää kytkinpoljinta niin halutessaan.

Toinen paikallakäyneistä aura-autoista oli perin erikoinen Scania S 650 6×4*4. Autossa on vetävä etuakseli sekä ohjaava ja nouseva teliakseli. S-ohjaamossa on R-ohjaamon lattia moottoritunneleineen!

Sora-autoja

Koeajoautoilla ajettiin yleisellä tiellä reitti, joka sisälsi suomalaista kantatietä vastaavaa tietä, kylätien tapaista tietä ja lyhyen pätkän tilustien tasoista polkua. Menomatkalla lasketeltiin ja paluumatka vastaavasti noustiin mäkeä, jonka jyrkkyys vaihteli neljän ja kuuden prosentin välillä.

Maantielenkille lähdettiin ensin aura-autoa vastaavalla R 580 6×4 -sora-autolla, johon auran sijaan oli kytketty kolmeakselinen keskiakseliperävaunu ykköspyöräakselein. Yhdistelmän kokonaispaino oli norjalaisen lainsäädännön mukainen 50 tonnia. Rautajousisessa autossa etenemiskyvyn parantaminen oli tasauspyörästöjen lukitusten varassa. Mukana olleen Scanian edustajan ohjeen mukaisesti ristilukko, eli välitasauspyörästön lukko, kytkettiin heti liikkeelle lähdettäessä.

Voimavaroiltaan 580-hevosvoimainen moottori vaikutti vallinneisiin olosuhteisiin nähden varsin sopivalta. Lumisateisessa kelissä tämän auton varustukseen kuulunut lämmitettävä tuulilasi osoitti pätevyytensä.

Scania R 580 XT perässään Istrail sorapuolikas.

Matalammalla ohjaamolla varustetussa G 500 6×4 -autossa kuusisylinterinen 13-litrainen moottori joutui samalla osuudella huomattavasti kovemman paikan eteen. Tosin vedettävänä olleessa täysperävaunussa oli paripyöräakselit, joten lumipöpperössä kulkuvastus oli jonkin verran ykköspyöräistä suurempi.

Kohtuullisen matalalla sijaitseva ohjaamo, 500 hevosvoimaa ja 2 550 newtonmetrin vääntömomentti tekevät G 500 -mallista erittäin varteenotettavan vaihtoehdon mitä moninaisimpiin kuljetustehtäviin myös Suomen olosuhteissa. Meillä kun maasto on pääsääntöisesti tasaisempaa.

Tyypillinen norjalainen

Kolmeakselisen vetoauton ja puoliperävaunun yhdistelmä on Norjan teillä tyypillinen pitkän matkan kuljetuksissa käytettävä ajoneuvoyhdistelmä. Scanian talviajotapahtumassa niitä olikin ajettavana useita sekä 6×2- että 6×4-vetotavoilla. Kaksiakseliset ja niin sanotut välitelivetoautot loistivat poissaolollaan.

Rubiininpunaisella S 650 6×2 -autolla maantiellä ajettu lenkki tuntui sangen leppoisalta. Moottorin voimavarat riittivät mainiosti 50 tonnin yhdistelmän liikutteluun. Nybergsundin sillalta Elverumiin päin oleva ylämäki noustiin reippaasti, kunnes oli hidastettava edellä menevän hitaamman yhdistelmän takia.

Vertailukohtana edelliselle voi pitää R 520 6×2 -auton vetämää yhdistelmää. Samoissa olosuhteissa pienitehoisin Scanian V8-moottori vaikutti joutuvan työskentelemään isoveljeään ponnekkaammin. Suomalaisissa olosuhteissa V8-moottorille puoliperävaunun vetoautossa on perusteltu tarve silloin, jos vedettävänä on moduuliyhdistelmä.

Suomessa R 500 6×2 sopii mainiosti puoliperävaunun vetoon. Varsinkin, jos moduuliyhdistelmän veto ei ole jatkuvaa. Scanian 13-litrainen kuutoskone on osoittautunut taloudelliseksi moottoriksi.

Uusi sukupolvi on esitelty kokonaan

Scanian uuden sukupolven mallisto on kaikessa laajuudessaan esitelty Euroopan markkinoille. Viimeisenä esiteltyyn L-sarjaan pääsemme tutustumaan lähemmin viimeistään alkukesällä.

Lue seuraavaksi