Uutiset

Kuljetuskalusto

Scania Streamline palaa, vinkkeli pysyy

Scanian 100-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 1991 markkinoille talutettu Streamline-ohjaamo saa seurakseen 2010-luvun oppien mukaan viilatun seuraajan. Scania G- ja R-ohjaamoihin tehdyillä uudistuksilla päästään aikaisem- paa maltillisempaan ilmanvastukseen ja parempaan polttoainetalouteen. Yhdessä uuden sukupolven moottoreiden ja vaihteistojen kanssa kaukoliikenteessä voidaan saavuttaa jopa 8 prosentin säästö polttoainetalou- dessa. Ulkoisesti ohjaamoon tehdyt uudistukset ovat hyvin huomaamattomia, joskin etukulmiin ja aurinkolippaan tehtyjen viilausten ansiosta ilmanvastus on saatu maltillisemmaksi. Scanian mukaan turbulenssia tarvitaan kuitenkin ohjaamon kylkien ja eritoten ovenkahvojen puhtaana pitämiseksi. Tämän vuoksi etukulmissa, ajovalojen yläpuolella sijaitsevat ilmanohjaimet on muotoiltu tarvittavan pyörteen aikaansaamiseksi. Uuden ilmeen saaneessa aurinkolipassa on myös uudelleenmuotoillut valaisimet.

Sisällä ohjaamossa on tehty maltillisia uudistuksia muun muassa aikaisempaa mukavampiin istuimiin ja uuteen vuoteeseen, joka tarjoaa levollisen unen myös tien päällä. Ohjaamon verhoilussa käytetään uusia materiaaleja – samalla myös värimaailma uudistuu. Muun muassa makuutilaan tuodaan tummempia ja hillitympiä värisävyjä. Streamline-ohjaamo voidaan varustella asiakkaan toiveiden mukaan lukuisilla erilaisilla paketeilla, joissa on sekä sisä-, että ulkopuolisia varusteita.

Markkinoille tuodaan nyt ensi kertaa myös Euro 6-normin mukaisia V8-koneita. Tässä vaiheessa tarjolla on 520- ja 580-hevosvoimaiset vaihtoehdot ja 730-hevosvoimainen versio luvataan esitellä vuoden loppuun mennessä. Scanian mukaan nyt esiteltävien kulmakoneiden ominaisuuksia on hiottu aikaisempaa terävämpään kuntoon ja uuden 580-hevosvoimaisen vaihtoehdon kerrotaan vastaavan Euro 5-tason 620-hevosvoimaista vaihtoehtoa. Parantuneista ominaisuuksista huolimatta polttoainetalouden kerrotaan olevan Euro5 –koneiden kanssa samalla tasolla.

Scania kohtaa vuodenvaihteessa voimaanastuvan Euro 6-normin muiden valmistajien tapaan pääasiassa EGR- ja SCR-teknologioiden turvin. Toisen sukupolven 13-litraiset Euro 6-rivikoneet tarjoavat kuljettajalle 450 tai 490 hevosvoiman tehon ja jopa parilla prosentilla parantuneen polttoainetalouden. Takaisinkierrätysteknologiaa vierastavalle Scania tarjoaa 410-hevosvoimaisen vaihtoehdon, joka täyttää kiristyneen päästönormin yksinomaan AdBluen turvin. Yksinkertaisemman rakenteen ansiosta myös moottorin paino on saatu pidettyä maltillisena.

Scania kertoo viilaavansa myös automatisoidun Opticruise-vaihteiston ominaisuuksia aikaisempaa taloudellisempaan suuntaan. Maaston topografiatietoja hyödyntävä Active Prediction –vakionopeudensäädin on integroitu vaihteiston uuteen Economy-tilaan, joka pyrkii parhaaseen mahdolliseen polttoainetalouteen muun muassa sallimalla aikaisempaa suuremman nopeudenlaskun mäkiä kiivettäessä. Economy-asennolla ajettaessa suurin marssivauhti on joko 80 tai 85 km/h, eikä esimerkiksi kickdown-toiminto ole aktiivinen. Economy-tilan lisäksi tarjolla on Standard-, Power- ja Off Road –tilat, jotka voidaan valita vaihteiston hallintaviiksessä sijaitsevalla kiertokytkimellä.

Scanian uutuuksiin palaamme syvällisemmin Konepörssin tulevissa numeroissa.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi