Uutiset
Scania R 730 Streamline Euro 6 – hakekasan kingi!
Kymmenen vuoden ikään yltänyt Scania R-sarja alkaa olla nyt maukkaimmillaan niin ominaisuuksiensa kuin luotettavuutensakin puolesta. Spekulointi malliuudistuksesta käy kuumana, mutta pitäydytään nyt vielä hetki nykyisessä mallistossa, jota on maustettu muun muassa aiempaa puhtaammilla voimanlähteillä.
Lukuisa joukko autoilijoita tuntui suhtautuvan varauksella vuodenvaihteessa voimaanastuneeseen Euro 6 -päästönormiin, joka toi mukanaan paitsi puhtaampia autoja, myös kulmikkaampaa tekniikkaa ja kenties lisää hintaakin. Monet asiakkaat päätyivätkin hankkimaan tuttuja ja turvallisia Euro 5 -autoja, joiden menekki nousikin verrattain korkeaksi loppuvuoden aikana.
Nyt eletään kuitenkin uutta aikakautta, jolloin kaupassa on tarjolla vain Euro 6 -vaihtoehtoja. Keskustelu niin asiakkaiden kuin automyyjienkin kanssa vahvistaa aavistuksen; Tuore päästötekniikka ei ole myynnin jarruna – markkinatilanne sen sijaan hillitsee asiakkaiden ostokäyttäytymistä.
Verrattain laajaksi kasvaneessa Scanian Euro 6 -päästötason täyttävässä moottoriperheessä on tarjolla vaihtoehtoja moneen lähtöön ja tarpeeseen. Erityisesti suosiotaan ovat kasvattaneet malliston huipulla olevat kulmakoneet, joiden hankintaa voidaan perustella nykyisin myös tarpeella.
Kymmenen vuotta sitten markkinoille talutettu R-sarja on jatkanut maineen niittämistä nelossarjan jalanjäljissä. Ulkoisesti Scanian mallisto on muuttunut verrattain maltillisesti, joten sukunäkö on säilynyt läpi viimeisen kahden vuosikymmenen aikana tapahtuneiden uudistusten.
Perusohjaamo juontaa juurensa 1990-luvun puoliväliin, jolloin se herätti huomiota verrattain kuutiomaisella muotoilulla. Pienillä viilauksilla ulkoilme on saatu pidettyä nykyaikaisena ja houkuttelevana liki kahden vuosikymmenen ajan muotoilun tarjotessa runsaat sisätilat eritoten kaikkein korkeimman Topline-ohjaamon yhteydessä.
Sisällä tuvassa avautuu valoisa näkymä yhdessä kaarevan kojelautanäkymän kera. Kojelauta on kantanut yhtenäistä muotoilua viimeisen 10 vuoden ajan, joskin mittaristo on päivitetty jo pariinkin otteeseen. Lähinnä mittaristosta löytyvien älykkäiden toimintojen ja ominaisuuksien määrä on samalla kasvanut huomattavan paljon. Onhan Scania toiminut yhtenä pioneerina muun muassa ajotavan seurannan ja opastuksen kehittämisessä – Rainerin avulla lienee säästetty jo useampi autokuormallinen polttoainetta.
Virta-avaimen kääntäminen herättää henkiin 16,4-litraisen muskelimyllyn, jonka lähtökohta esiteltiin suurelle yleisölle vuosituhannen vaihteessa. Muuttuvageometrista turboahdinta ja Scanian yhteistyössä Cumminsin kanssa kehittämää XPI-yhteispaineruiskutusta hyödyntävän moottorin suurin teho on käytettävissä kierroslukumittarin neulan asettuessa kohtaan 1900 r/min. Ajettavuuden kannalta merkittävämpi seikka – suurin vääntömomentti, joka on 730-hevosvoimaisen vaihtoehdon kohdalla 3500 Nm, löytyy välillä 1000-1400 r/min.
Scanian vinkkelikoneiden kohdalla päästönormeihin taipuminen tarkoittaa niin pakokaasujen takaisinkierrätyksen kuin SCR-teknologiankin hyödyntämistä. Ainakin valmistajan ja sitä edustavan maahantuojan mukaan kaikki käytössä olevat tekniset ratkaisut ovat jo käytössä testattuja ja luotettaviksi todettuja. Pakokaasujen takaisinkierrätys herättää monissa käyttäjissä epäluuloja, joita voidaan hälventää tiedolla, että takaisinkierrätyksen määrää on Euro 6 -tasolla voitu pudottaa aiempaan verrattuna.
Euro 6 -päästönormin myötä pakoputki likaantuu enemmän ulkopuolelta. Tämä putki on kuvanottohetkellä taittanut taivalta reilun 10 000 kilometrin verran.
Aiempaa useampi valitsee voimalinjaan automatisoidun vaihteiston, joka Scanian leirissä tunnetaan nimellä Opticruise. Tarjolla on edelleenkin sekä kytkinpolkimella, että ilman poljinta varustettuja, 8-, 12 ja 12+2-portaisia vaihtoehtoja yhdessä manuaalivaihteiston kanssa. Ainoastaan 730-hevosvoimainen vaihtoehto on tarjolla ainoastaan Opticruise-vaihteiston kera.
Alkujaan esittelykäyttöön rakennettu hakeyhdistelmä piti sisällään suosiotaan alati kasvattavan kahden polkimen Opticruise-järjestelmän. Ainakin kuivassa kesäkelissä tehdyn koeajon perusteella kahden polkimen järjestelmä on hiottu ja hioutunut hyvin pehmeäksi ja käyttäjäystävälliseksi.
Helppokäyttöisyyden ohella automatisoidut vaihteistot tarjoavat nykyisin myös valikoiman erilaisia toimintatiloja. Koeajokissa normaalitilaa täydennettiin economy- ja off road-toimintatiloilla.
Economy-tilassa etenemistä tehdään polttoainetalouden ehdoilla, jolloin ajokin marssinopeus on rajattu 85 km/h:ssa. Samalla myös paikannusta ja topografiatietoja hyödyntävä Active Prediction -järjestelmä pyrkii minimoimaan polttoaineenkulutuksen sallimalla normaalitilaa suuremmat nopeusvaihtelut ylä- ja alamäissä.
Off road -tilassa järjestelmä taasen sallii tavanomaista suuremmat vaihtelut moottorin pyörimisnopeudelle pyrkien minimoimaan vaihtamistapahtumien määrän. Vaihtamiset tapahtuvat myös verrattain korkealla kierroslukualueella, mikä varmasti näkyy polttoainetaloudessa. Automatisoitujen vaihteistojen toimintojen kehittyminen on muutamien viime vuosien aikana ollut varsin nopeaa, mikä on asettanut koulutuksen ja oppimisen merkityksen aiempaa suurempaan valokeilaan. Automatisoidulla vaihteistolla varustetun auton ajaminen onnistuu varmasti myös ilman koulutusta, mitä vaihteistojen kaikkien ominaisuuksien hyödyntäminen sen sijaan vaatii.
Maistuvanpunaisen ja täysilmajousitetun hakeyhdistelmän päällirakenteet olivat Kome Oy:n käsialaa. Teknisten tietojen mukaan vetäjän ketjupurkavan komposiittikorin tilavuus on noin 57 kuutiota, viisiakselisen samoin ketjupurkavan perävaunun nielaistessa 97 kuutiota irtotavaraa. Valmistajan mukaan vetoauton omamassa asettuu vajaaseen 16 tonnin perävaunun ollessa reilun 12 tonnin painoinen. Yhdistelmän tyhjäpainoksi saadaan siten 28 tonnia, jolloin kantavuus asettuu 48 tonnin haarukkaan.
Neliakselisessa, perusakseliväliltään 4,5-metrisessä vetoautossa nojattiin suosiotaan kasvattavaan takaohjaavaan teliakseliin, jolloin saavutetaan perinteistä trippeliautoa parempi ketteryys.
Kokonaispituudeltaan noin 10,5 metrin ajokki muodosti 13,2-metrisen perävaunun kanssa reilun 25-metrisen junan, jonka ajettavuus ja suuntavakavuus osoittautuivat erittäin hyviksi. Oma vaikutuksensa vakaudelle oli varmasti matalahkossa kuormassa, jonka kerrottiin koostuvan säkitetyistä kiviaineksista.
Ilmajousituksen etuna on pehmeän matkanteon ohella myös tasonsäätömahdollisuus sekä mittariston näytöltä luettavissa olevat kuormatiedot. Irtotavaraa ajettaessa kuorman painossa saattaa olla hyvinkin suuria vaihteluja, joihin on helppo reagoida mittaristosta saatavan reaaliaikaisen tiedon perusteella.
Raskaampien yhdistelmien ajettavuus, kiihtyvyys ja varsinkin pysähtymismatkat ovat herättäneet vilkasta keskustelua viime aikoina. Tehtyjen mittausten perusteella jarrutusmatkoissa ei kuitenkaan ole eroa aiempiin yhdistelmiin. Massan saaminen marssivauhtiin vaatii toki aikaa, mutta oikein tehtyjen teknisten valintojen kautta saadaan kalustoa, jolla liikkuminen maantiellä on jatkossakin turvallista.