Uutiset

Kuljetuskalusto

Scania R 480 LB 6×2 – Rainerin ohjastamana, ilman kytkinpoljinta

Scanian R-sarjan ajokkeihin tuotiin viime vuonna maltillisia mukavuutta ja käytettävyyttä parantavia uudistuksia. Ulkoisesti tarkasteltuna ero vanhaan ärrään on huomaamaton, ainoastaan maski ja puskuri ovat saaneet uusia, moottorin jäähdytyksen ehdoilla toteutettuja uusia linjoja.

Kapuaminen tuttua portaikkoa pitkin komentosillalle tuottaa jo hiukan suuremman ahaa-elämyksen. Ohjauspyörää on muotoiltu kevyesti uudelleen, samalla on laitettu siinä sijaitsevat kytkimet uuteen järjestykseen. Uudella, helpommin puhdistettavalla materiaalilla verhoiltu kojelauta on tutunoloinen, joskin sen alapuolella sijaitsevat lokerot ovat saaneet uutta ilmettä ja muotoa. Rahtikirjoilla ja pulloilla on nyt uudet matkustajapaikat. Koeajokkimme oli varustettu Highline-ohjaamolla, jonka tuulilasin yläpuolelta löytyy nyt kannelliset, aikaisempaa käytännöllisemmät säilytyslokerot. Ei putoa enää tavarat syliin ajettaessa. Ohjaamon väriharmonia on nyt valittavissa aikaisempaa laajemmasta mallistosta, koeajokista löytyivät hyvin neutraalit beigen ja harmaan sävyt.

Käännös virta-avaimesta herättää henkiin 13-litraisen EGR-koneen 480 hevosvoimaa. Samalla herää henkiin myös viimeisistä ”vanhoista ärristä” tuttu, joskin Rainerilla täydennetty värillinen mittaristo. Automatisoidun Opticruise-vaihteiston hallintaviiksi on tutulla paikalla ohjauspylväässä, mutta vasemman jalan hamuamaa kytkinpoljinta ei tästä ohjaamosta löydy.

Nopeampi Opticruise

Scanian tuotekehitysinsinöörit ovat kuuleman mukaan keränneet mustakantisiin vihkoihinsa kaikki käyttäjiä kiusanneet epäkohdat, jotka on mallistouudistuksen myötä siirretty yksitellen historian kirjoihin. Useimmiten kuljettajien kritiikki kohdistui Opticruise-automatiikkaan, jonka sujuvuus ja käytön mukavuus olivat selvästi kilpailijoita heikommalla tasolla.

Scanian vaihteistovalikoima eri hallintatapoineen on tällä hetkellä varsin laaja. Lähes kaikki tarjolla olevat 8-, 12- ja 12+2-portaiset vaihteistot voi valita niin manuaalina kuin Opticruise-automatiikalla varustettuna, -kytkinpolkimella tai ilman. Valinnanvaraa siis riittää miltei päänvaivaksi saakka.

Kaikissa hallintatavoissa hyödynnetään synkronoituja, markkinoilla hyviksi havaittuja vaihteistoja, mikä on kiistaton etu valmistuksen ja jälkimarkkinoinnin kannalta. Toisaalta synkronointi on automatisoinnin myötä tarpeeton, vaihteiston painoa ja kuluvien osien määrää lisäävä tekijä. Scanialla lähdetään uudelle vuosikymmenelle uudella vaihtamisstrategialla ja uusitulla, äärimmäisen nopeaan ja tarkkaan, sähköhydrauliseen käyttölaitteeseen nojaavalla kytkimen toiminnalla. Vaihtamistapahtuman nopeuttamiseksi kytkintä käytetään vain vaihteen irrotuksessa, uusi pykälä kytketään raakana.

Insinöörien tekemä kartoitus- ja kehitystyö ei ole mennyt hukkaan, sillä uuden sukupolven automatiikka on nostanut södertäljeläisen vaihteistoautomatiikan vähintäänkin kilpailijoiden tasolle. Vaihteiston toiminta aikaisempaan verrattuna on nopeutunut huomattavasti, mikä luo tunteen lähes katkeamattomasta vedosta. Yksi mielestäni parhaiten onnistunut uudistus liittyy vaihtamiseen risteysajossa. Risteykseen hiljennettäessä vaihteisto heittää peliin pienempiä vaihteita, mutta lopulta mennään vapaalla. Kaasupolkimen painalluksesta vaihteisto tunnistaa menohalut ja hakee tilanteeseen sopivan vaihteen. Risteysajo sujuu nyt aikaisempaa ammattimaisemmin, enää ei ajeta liian pienellä vaihteella kierroslukumittarin neula punaisella.

Keli ei selättänyt

Koeajomme aikaan koko maassa vallitsi radion liikennetiedotteiden mukaan varsin hankala ajokeli, lunta kun pisteli tulemaan taivaan täydeltä. Automatiikka laitettiin siis tositoimiin. Liikkeellelähtö lumiselta pihalta 40 kiloa yli 60 tonnin kokonaismassaan kuormatulla kahdeksanakselisella yhdistelmällä tapahtui varsin pehmeästi, myös ilman kytkinpoljinta. Se monen peräänkuuluttama takapuolituntuma välittyy vetopyöriltä ohjaamoon yllättävän tarkasti. Lumen peittämät nousut Helsingin ulosmenoteillä on kuitenkin ajettava manuaaliasennolla. Vielä ei automatiikkaan uskalla luottaa täysin, huonosti ajoitettu vaihtaminen olisi turmiollista mäennousulle. Automaatti- ja manuaaliasennon välillä vaihtamisen yhteydessä huomasi myös Opticruise-hallintaviiksen sijainnin erinomaisuuden. Manuaalille vaihtaminen sujuu sormenpäätekniikalla, irrottamatta käsiä ratista. Pohjanmaalle suuntautuneen koeajon aikana piti poiketa myös taukopaikoilla, joiden piha-alueet olivat sään johdosta liukkaassa kunnossa. Toimittaja näki tässä oivan tilaisuuden heijaamisen kokeilemiseksi.

Opticruise-vaihteistossa ei ole erillistä heijaustoimintoa, joten vaihteen kytkemisen jälkeen heijausta ylläpidetään kaasupolkimella. Kytkimen nopean toiminnan avulla heijaaminen onnistui ja ajokki saatiin irti lumen peittämältä pihalta. Liikkeellelähtöä edesauttoi myös teliakselin keventäminen painonsiirtoa käyttäen. Mieli olisi tehnyt koettaa haastavampaakin maastoa, mutta jonkin aivolohkon kupeessa lymyillyt järjenhiven oli aiheesta toista mieltä. Koettakoot puumiehet heijausta siellä pinon kupeessa.

Laituriin peruutuksia ja muita tarkkuutta vaativia ajotilanteita varten vaihteistosta löytyy myös hallintaviikseä painamalla kytkettävä ryömintätila, jolloin kytkimen toiminta on vieläkin tarkempaa. Nopeampia vaihtamisia ja korkeampaa moottorin pyörimisnopeutta ylläpitävä power-tila on sekin vielä olemassa, joskin sen ahkera käyttö saattaa pahoittaa Rainerin mielen.

Raineri –tuo pimeiden öiden ajokaveri

Taloudellisen ajamisen ja myöhemmin ajotavan opastuksessa on vuosikymmenten kuluessa otettu varsin mittavia harppauksia. Kierroslukumittarin vihreästä alueesta on kuljettu vaihtamisopastimen ja mukautuvan kierroslukumittarin kautta Raineriin, taloudellisen ajamisen tukijärjestelmään. Nykymaailman mukainen personal trainer on Scanialla ristitty paremmin automiesten suuhun taipuvaksi Raineriksi.

Hidastimella ja EBS-levyjarruilla varustetussa ajokissa on aina varusteena myös Raineri, joka arvioi kuljettajan ajosuoritusta neljässä eri kategoriassa. Mäkiajossa huomioidaan kaasun käyttöä – kaasun keventäminen ennen lakipistettä tai pieni santsaus tuovat lisäpisteitä. Vaihteiden käyttöä arvostellaan vain manuaalilla ajettaessa, pukkia ei päästetä kaalimaan vartijaksi, eli tietokone ei arvostele omaa vaihtamistapaansa. Oikealla jarrutustekniikalla säästetään niin jarrupaloja kuin polttoainettakin. Niinpä Raineri huomioi arvostelussaan myös jarrun käytön – pakokaasujarrun tai hidastimen ahkera käyttö on merkki mallioppilaasta. Neljäs arvosteltava kokonaisuus on liikennetilanteiden ennakointi, joka huilaavan ajotyylin vähentymisenä tuo taloudellisuuden ohella myös turvallisuutta liikenteeseen.

Aina virransammutuksessa itsensä nollaava Raineri arvostelee jokaisen kokonaisuuden erikseen antaen suorituksesta arvosanan prosentteina ja tähtinä. Osakokonaisuuksien ohella kuljettaja saa arvosanan myös kokonaisajosuorituksesta, mikä on omiaan kilpailuvietin kasvattamisessa. Kuljettaja alkaa hyvin nopeasti haastaa niin itseään kuin kollegoitaankin pihistävään ajotyyliin.

Varautumista tulevaan

Suuri yleisö, johon lasketaan niin autonkuljettajat kuin autotoimittajatkin, odottivat näkevänsä viime syksyn esittelytilaisuudessa uuden EGR-vinkkelikoneen. Toisin kuitenkin kävi ja Volvon 700 hevosvoimaista konetta väkevämpi jäi odottamaan esiinmarssiaan esiintymislavan taakse.

Södertäljessä on kuitenkin valmistauduttu uuteen koneeseen ja sen asettamiin vaatimuksiin. Kuten kaikki jo tiedämme, on jäähdytys erittäin olennaisessa asemassa EGR-tekniikan yhteydessä. Pakokaasujen takaisinkierrätys synnyttää lämpöä, jonka poistaminen moottorista ja sen ympäriltä vaatii entistä suurempaa jäähdytyskapasiteettia. Kooltaan kasvaviin jäähdyttimiin onkin jo varauduttu, sillä uusien ärrien runko on etupäästä aikaisempaa leveämpi. Etuakselin etupuolelta ulospäin pokattu runko tuo mukanaan myös aikaisempaa leveämmällä sijaitsevan ohjaamon jousituksen. Tämä taasen tuo vakautta ohjaamon jousitukseen ja kulkuun.

Ulkoisesti kevyesti uudistuneessa R-sarjassa on lopulta varsin paljon uutta, mikä monessa kohdin lisää kuljettajan mukavuutta ja työssä viihtymistä. Vaihteistoon kohdistetut uudistukset ovat erittäin onnistuneita ja koeajon perusteella voisi helposta veikata kytkinpolkimen suosion hidasta hiipumista. Toisaalta ei sovi unohtaa myöskään isännän kannalta olennaista talousnäkökulmaa, johon Raineri on tuonut oman, varsin mittavan panoksen. Ajotapakoulutus on jo tuttua asiaa monelle automiehelle, jatkuva seuranta yhdessä opastuksen kanssa on omiaan lisäämään kiinnostusta pihistämiseen.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi