Uutiset
Scania 560 S Super – Suomeen sopiva
Viime vuoden marraskuussa Scania esitteli täysin uuden kuusisylinterisen moottorin 13 litran kokoluokkaan. Valmistajan mukaan uuden sukupolven moottori jää polttomoottorina lajinsa viimeiseksi. Uudella moottorilla varustetuissa autoissa käytetään perinteikästä Super-mallinimeä, ja Scania Suomi Oy on nyt saanut ensimmäisen Super-Scanian esittelyautoksi Suomeen.
Koeajettavana ollut Scania Suomen esittelyauto on varustettu tehokkaimmalla, 560-hevosvoimaisella (412 kW) versiolla uutuusmoottorista. Koeajoa varten telivetoisen puoliperävaunun vetoautoon oli kytkettynä VAK:n valmistama neliakselinen puoliperävaunu, ja painokuormalla yhdistelmän kokonaispaino oli melko tarkasti 50 tonnia.
Hyvä moottorin hyötysuhde
Scanian kokonaan uutta suunnittelua edustavassa kuusisylinterisessä rivimoottorissa on nyt kaksi yläpuolista nokka-akselia ja yksi, kaikille sylintereille yhteinen sylinterikansi. Käyttämällä yhtenäistä sylinterikantta moottorista on saatu riittävän vankkarakenteinen ja silti kevyt. Scania kertoo moottorin termisen hyötysuhteen olevan parhaimmillaan jopa 50 prosenttia.
Dieselmoottorin hyötysuhde on parhaimmillaan silloin, kun moottoria kuormitetaan. Silloin jokaisesta polttoainepisarasta saadaan parhaiten liikkeelle panevaa voimaa hyödyksi. Jotta moottori olisi mahdollisimman paljon hyvän hyötysuhteen kuormitusalueella, autoon pitäisi valita ajotehtävään sopivan tehoinen moottori.
Edellä mainitusta syystä Scanialla on uudesta moottorista tarjolla neljä tehoversiota. Esittelyauto oli erittelyltään laadittu niin, että se sopii hyvin HCT-yhdistelmän vetoautoksi myös täydellä 76 tonnin yhdistelmäpainolla.
Scania DC 13 -moottorit
Teho hv | Teho kW | Vääntömomentti Nm |
420 | 309 | 2 300 |
460 | 338 | 2 500 |
500 | 368 | 2 650 |
560 | 412 | 2 800 |
Scaniassa uutta on tehostettu moottorijarru CRB (Combustion Release Break). Se hidastaa moottorin pyörimisnopeutta avaamalla pakoventtiileitä puristustahdin loppuvaiheessa, jolloin kokoon puristuneeseen ilmaan varastoinut energia vapautetaan, eikä se teekään työtä työtahdin aikana.
Ylivaihdevaihteisto
Vuoden 2020 syksyllä esitelty Scanian G33CM-vaihteisto on mainio kaveri uudelle moottorille. Scanian filosofian mukaisesti vaihteistossa ilmoitetaan olevan eteenpäin 12 vaihdetta sekä ryömintä- ja ylivaihde. Taaksepäin on asiakkaan valinnan mukaan joko neljä tai kahdeksan nopeutta. Erillistä peruutusvaihteen ratasta ei vaihteistossa ole, vaan ajosuunnan vaihto on toteutettu lukitsemalla planeettapyörästön planeettakannatin. Tarvittaessa Scanialla pääsee takaperin hyvinkin vauhdikkaasti.
Aiempaan vaihteistomallistoon verrattuna G33:ssa ei käytetä synkronointia ja muun muassa öljyn määrä on vähäisempi, mikä tarkoittaa parempaa hyötysuhdetta. Vaihteisto on kevyempi ja kooltaan pienempi kuin edeltäjänsä.
Pienillä kierroksilla
Uuden Scanian koeajo sovitettiin osaksi esittelykierrosta. Sitten edellisen Konepörssissä kuvaillun koeajon, Kokkolan ja Seinäjoen välille ei ole ilmestynyt jyrkempiä tai pidempiä mäkiä. Tällä kerralla ajo-olosuhteet olivat paremmalla tolalla teiden kunnon puolesta, joskin pakkasta oli reilusti enemmän.
Scanian filosofian mukaisesti auton voimalinja pitäisi eritellä niin, että kuormalla ajettaessa normaalisti maantienopeudessa olisi käytössä vaihde 12, joka on suora. Silloin tehohäviö vaihteistossa on vähäisin. Kuormituksen keventyessä käytetään sitten ylivaihdetta, jolloin moottori kierrokset laskevat alhaisiksi ja polttoaineen kulutus pienenee sitä kautta.
50 tonnin kokonaispaino on tulkittava Scania 560 S:lle kevyeksi kuormaksi, sillä 82 km/h nopeudella ajettaessa käytössä olevan vaihteen kohdalla mittaristossa näkyi OD (over drive) eli ylivaihde. Itse asiassa ylivaihde pysyi useimmissa tilanteissa kytkettynä, vaikka kierrosluku saattoi ylämäessä laskea 900 kierrokseen minuutissa.
Tässä kohdassa peliin astuu maastotieto, jota auto käyttää, vaikka vakionopeussäädin ei olisikaan käytössä. Tämä tuli todistettua pienoisen häiriön myötä. Jo alkumatkasta vasemmalle kääntyvässä risteyksessä auto ilmoitti, että kuljettajan avustintoiminnot ovat häiriötilassa. Häiriö poistui ensin itsekseen, mutta vastaavassa tilanteessa ilmeni uudelleen, eikä enää korjaantunut. Seurauksena oli, että vakionopeussäädin lakkasi toimimasta. Siitä huolimatta auto osasi ennakoida vaihtamistarpeen, vaikka nopeutta säädeltiin niin sanotusti jalalla.
Myöhemmin vika saatiin korjattua yksinkertaisesti puhdistamalla perävaunun EBS-pistoke, johon pesun yhteydessä oli päässyt kosteutta. On ehkä hyväkin, että tämäntapainen häiriö estää vakionopeussäätimen käytön: Häiriö, jolla voi olla laajemmatkin vaikutukset, tulee korjattua, eikä vain kuitattua keltaista varoitusta. Joka tapauksessa tapahtunut alleviivaa varusteiden huolellisen ylläpidon tärkeyttä, erityisesti useamman perävaunun yhdistelmissä.
Teliveto nousevalla akselilla
Noin vuosi sitten Scanialta tuli markkinoille ilmajousitettu teliveto, jossa takimmainen akseli voidaan nostaa ylös ja siitä voidaan katkaista veto. LDTA-koodilla nimetty ominaisuus näkyy kuljettajalle siinä, että telivetoautoissa tavallisesti olevaa tasauslukitusten kiertokytkintä ei ole.
Sen sijaan kolmella keinukytkimellä hallitaan kummankin akselin tasauspyörästön lukkoa, painonsiirtoa etummaiselle vetävälle akselille sekä takimmaisen akselin nostoa.
Akseleiden välistä tasauspyörästöä ei ole. Sen sijaan akseleiden välisessä voimansiirrossa on sakarakytkin, jonka avulla telin takimmaisesta akselista voidaan katkaista veto, kun se akseli nostetaan ylös.
Mukavaa matkantekoa
Scanian tasalattiainen S-ohjaamo tarjoaa hyvät tilat asumiseen ja mukavuutta matkantekoon. Vaikka ohjaamo on sijoitettu korkealle, ohjaustuntuma on silti hyvä.
Pimeällä tehty koeajo tarjosi mahdollisuuden arvioida Scanian valoja. Led-tekniikalla toteutetut ajovalot ja lisävarusteena tehtaalla asennetut lisäkaukovalot valaisivat kuivassa pakkaskelissä tien niin hyvin, että suurempaa kaukovalotehoa ei kaivannut. Tällä kokoonpanolla lähi- ja kaukovalojen suhde on hyvä.
Uusi Super-Scania, etenkin tehokkaimmalla 560-hevosvoimaisella moottorilla on osoittautunut suosituksi. Scania Suomen myyntijohtaja Frej Svartsjön mukaan kauppa on käynyt vilkkaasti, mutta samalla hän harmittelee komponenttipulan aiheuttamaa toimitusaikojen venymistä jopa 14 kuukauteen.
Joka tapauksessa jossain vaiheessa tulevana syksynä alkaa uuden moottorin sarjatuotanto, ja sen jälkeen 13-litraisen Scaniat saavat uuden Super-sydämen.