Uutiset

Kuljetuskalusto

Ruotsalaistulkinta laista uhkaa moduuleita

Ruotsin poliisi on viime päivinä pysäyttänyt yli 40 tonnin painoisia yhdistelmiä Tanskan vastaisella rajalla. Muun muassa Helsingborgin satamaan saapuneita tanskalaisia moduuliyhdistelmiä on jouduttu pilkkomaan pienempiin osiin tai vaihtoehtoisesti kuormia on siirretty toisiin autoihin.

Ruotsalaiset viranomaiset perustavat toimintansa lainsäädäntöön, jonka mukaan kansainvälisessä liikenteessä enimmäispainorajoitus on 40 tonnia eikä sitä raskaampia moduuleita sallita. Tulkinta on seurausta parin vuoden takaisesta tapauksesta, jossa kuljetusyritystä rangaistiin Ruotsista Ranskaan matkalla olleesta kuljetuksesta. Kolmiakselisessa, suomalaisrekisterissä olleessa perävaunussa todettiin olevan ylikuormaa, vaikka kokonaismassa jäi alle Ruotsissa sallitun 48 tonnin. Käräjäoikeuden mielestä kuljetuksen suurin sallittu kokonaismassa oli 40 tonnia, koska kuljetuksen määränpää oli Ranska. Tiettävästi kuljettajan oli määrä toimittaa perävaunu vain Tanskan vastaiselle rajalle.

Käräjäoikeuden päätöksestä valitettiin edelleen korkeimpaan oikeuteen, joka antoi asiasta päätöksen menneen kesän aikana. Korkein oikeus oli kannassaan yksimielinen käräjäoikeuden kanssa, joten päätös jäi lainvoimaiseksi. Tanskalaiskalustoa pysäyttäneet poliisit vetoavat nyt tähän päätökseen, jonka mukaan korkein sallittu kokonaismassa kansainvälisessä tavaraliikenteessä on 40 tonnia.

Tiettävästi Suomen vastaisella rajalla liikenne sujuu entiseen tapaan myös yli 40-tonnisilla yhdistelmillä. Valtaosa Suomen ja Ruotsin välisestä tavaraliikenteestä hoidetaan puoliperävaunu- tai moduuliyhdistelmillä, joiden kokonaismassa on 48-60 tonnia. Suomalaisyrittäjien lisäksi maidemme välisen tavaraliikenteen sujuvuudesta huolehtivat myös ruotsalaiset yrittäjät, joiden kaluston kokonaismassa ylittää tuon 40 tonnia.  

Erityisesti Pohjoismaiden liikenneministerit yhdessä paikallisten kuorma-autoliittojen kanssa ovat esittäneet huolensa lain tulkinnnan mukanaantuomasta kustannustason noususta. Toki huoli kustanustason noususta painaa myös ruotsalaisia, minkä vuoksi Ruotsin infrastruktuuriministeri Catharina Elmsäter-Svärd toivoo asiaan nopeaa ratkaisua.

Lue seuraavaksi