Uutiset

Kuljetuskalusto

Renault Trucks T High – Hiottu timantti

Renault Trucks T High

Alkujaan vuonna 2013 markkinoille tuotua Renault Trucksin raskasta kuorma-automallistoa eli T-, T High-, C- ja K-malleja on vuosien saatossa kehitetty jatkuvasti vastaamaan asiakkaiden tarpeita. Viime vuonna Renault Trucks julkisti mallisarjaan joukon merkittävämpiä uudistuksia, mikä perustellusti oikeuttaa lisäämään mallinimeen sanan Evolution.

Kuorma-autojen tuotekehitys on jatkuvasti etenevä prosessi. Ajoneuvon ominaisuuksia kehitetään kustannussyistä osa-alueittain, ja kun kehitystyö on valmis, uudistus tuodaan markkinoille uutena toimintona tai muuttuneena komponenttina. Aika-ajoin voidaan esitellä joukko muutoksia yhdellä kerralla, jolloin malleille saadaan tuoreutta ja voidaan puhua uudistetusta mallista. Sellaisesta on kysymys myös Renault Trucksin TCK-Evolution-malleissa.

Renault Trucks T High
Onnistunut yksityiskohta kojelaudassa on puhelinteline. Latausjohtoa on kätevä säilyttää puhelimen alle jäävässä lokerossa, jonka takaseinässä, puhelimen takana piilossa on kaksi usb-pistoketta.

Voimalinjan uutuudet tulossa

Evolution-mallien esittelyssä ei voimansiirtoon puututtu, joten se säilyi ennallaan. Marraskuussa Renault Trucks kuitenkin ilmoitti tuovansa markkinoille uudet Euro VI Step E -moottorit, jotka eroavat nykyisistä DTI11- ja DTI13-moottoreista paitsi ohjelmoinnin myös merkittävästi mekaanisten osien suhteen.

K-malleja lukuun ottamatta valikoimaan tulee myös turbocompound-moottori DE13 TC. Suoritusarvoja ei ole vielä julkistettu, mutta olettaa sopii, että ainakin vääntömomentti kasvaa uusiin lukemiin. Jotta moottorin suorituskyvystä saadaan täysi hyöty, myös Optidriver-vaihteiston ohjelmistoa on parannettu. Uutuudet tulevat tuotantoon myöhemmin tänä vuonna, joten koeajoautossa ei sellaista vielä ollut.

Maltillisia uudistuksia ulkokuoreen

Ulkoisesti Renaultin raskaat mallit ovat muuttuneet sangen maltillisesti. Helpoimmin uutuuden tunnistaa uusista ajo- ja päivävaloista, jotka on toteutettu led-tekniikalla. Tarkemmin katsoen voi todeta maskin, peilien ja kolmeosaisen puskurinkin muuttuneen hieman. Myös merkki – kärjellään seisova suunnikas – on suurentunut. Erittäin raskaaseen käyttöön suunnitellussa K-mallissa ulkoiset muutokset ovat vähäisempiä.

Parempaa työ- ja asumisviihtyvyyttä

Sisällä muutoksia on tapahtunut paljon enemmän. Kuljettajan paikalle istahdettuaan muutoksia voi olla aluksi vaikea huomata, jollei Renaultin ohjaamo ole ennestään erityisen tuttu tai vertailukohtaa ei muuten ole. Muutokset ovat kohentaneet selkeästi työ- ja asumisviihtyvyyttä, mutta eivät niin sanotusti hyppää silmille yhtä seikkaa lukuun ottamatta: ohjauspyörän säätö.

Renault Trucksin TCK-malliston ohjauspyörän säätömahdollisuuksia on yleisesti pidetty liian rajallisina ja siitä aiheesta on annettu palautetta valmistajalle. Nyt asia on saatettu kuntoon, vieläpä mallikkaasti.

Renault Trucks T High
Nyt ovat ohjauspyörän säätömahdollisuudet laveat. Ei rattia aivan petille saa mukaan, mutta melkein. Volvo Finlandin Renault Trucks -tuotepäällikkö Juha Mattila esittelee.

Ohjauspylvään muutoksen myötä ohjauspyörä säätyy todella reilusti. Säädön lukitus vapautetaan jalkapolkimella. Valmistajan mukaan säätövarat ovat markkinoiden laajimmat. On tai ei, sillä joka tapauksessa nyt säätövaraa on yllin kyllin etäisyyden, korkeuden ja kallistuskulman suhteen. Ohjauspylväästä on poistettu virtalukko, joka on korvattu kojelaudan painikkeella.

Kojetaulu ei ole kokenut radikaaleja muutoksia, pikemminkin sen toiminnallisuutta on hiottu aiempaa paremmaksi ja säilytystiloja muokattu. Hyvä oivallus on matkapuhelimen pidike, jonka takana on usb-pistoke ja tilaa latausjohtoa varten.

Jaksamisen kannalta tärkeään uneen voi Renault-kuljettaja tuudittautua uudella Sérénité-vuoteella. Nimi viittaa tyyneyteen ja rauhallisuuteen, mitä tarjoaa aiempaan verrattuna patjan kaksinkertaistunut jousien määrä, 20 millimetriä lisääntynyt paksuus ja memory-foam-sijauspatja.

Renault Trucks T High
Istuimet ovat uudistuneet, samoin makuuosaston patja. Sérénité-patjassa on enemmän paksuutta ja kaksinkertainen määrä jousia entiseen verrattuna. Nyt takaseinälle saa lisävarusteena kaapistot.

Talvikelissä pimeällä

Konepörssin koeajo Renault Trucksin Evolution-mallilla ajoittui keskelle viime syksyn Diamond-kiertuetta. Sopiva tilaisuus tarjoutui, kun kiertue siirtyi Kokkolasta Seinäjoelle. Koska kyse ei ole varsinaisesti mistään vuoristoreitistä, edes suomalaisen mittapuun mukaan, vajaan 40 tonnin kokonaispaino ei vaatinut 520-hevosvoimaiselta Renaultilta suurempia ponnistuksia.

Sen sijaan muutamia tunteja aiemmin päättynyt lumimyräkkä oli jättänyt jälkensä myös valtateille, joten polanteiset harjanteet tienpinnassa toivat oman mausteensa ajamiseen. Periaatteessa lyhyt akseliväli heikentää suuntavakautta ja korkealla oleva ohjaamo ohjauksen tunnokkuutta, mutta silti Renault T High oli miellyttävä ja rauhallisesti käyttäytyvä, kelistä huolimatta.

Renault Trucks T High
Kuvassa Star / Stop -painike lymyää ohjauspyörän takana. Käyttäjä voi vaihtaa katkaisinmodulien paikkoja toiveittensa mukaan.

Matkaa taitettiin pimeyden vallitessa, joten uusilla led-valoilla oli näytön paikka. Lähivalot osoittautuvat hyviksi, eikä kaukovalojakaan käy moittiminen, vaikka niiden tueksi jonkinlainen lisävalopaneeli ei ehkä hullumpi ajatus olisikaan. Koeajossa ollut auto oli varustettu kolmella katolle asennetulla lisävalopaneelilla, joiden valoteho on ehkäpä liiankin hyvä, sillä lähivaloille vaihtaminen aiheutti melko suuren eron näkyvyydessä.

Uudistetuissa istuimissa saa hyvän ajoasennon. Säädettävyydessään parantunut ohjauspyörä on sinällään tuttu, ja sen yläpinnalla selkeästi näkyvät vakionopeussäätimen kahden muistipaikan painikkeet ovat ehdottoman onnistunut ratkaisu. Sen sijaan satunnaisesti Renaultilla ajavalle ratin alapinnalla olevat säätimet saattavat jäädä löytymättä, ja niiden käyttö vaatii jonkin verran tottumista.

Renault Trucks T High
Mittariston grafiikassa toistuu kaikkea muotoilua leimaava tietynlainen terävälinjaisuus.

Hyvä saatavuus

Renault Trucksin raskaat mallit ovat Evolution-päivityksen myötä ottaneet ehkä hieman kaivatunkin askeleen kehityksessä vieläpä juuri oikeaan suuntaan, erityisesti kuljettajan työympäristön osalta. Vuosien saatossa Renault Trucks -mallisto on monipuolistunut, ja useimpiin kuljetustehtäviin on tarjolla sopiva malli, ja merkin palveluverkosto on kattava.

Kuorma-auton hinta on aina melko suhteellinen käsite, mutta Renault Trucks -asiakkailta kuultujen kommenttien perusteella tuotteen hinta-laatu-suhde on ollut hyvä. Kaiken lisäksi uusien autojen saatavuus on hyvä ja toimitusajat kohtuullisen lyhyitä.

Renault Trucks T-Hight 520 6×2:

Moottori DTI 13:

 • Teho: 382 kW (520 hv) @ 1 430–1 800 rpm
 • Vääntömomentti: 2 550 Nm @ 1 000–1 430 rpm
 • Iskutilavuus: 12,8 litraa
 • Moottorijarru: Optibrake+ (382 kW @ 2 300 rpm)

Vaihteisto Optidriver AT 2612 F

 • Välitysalue: 14,94–1:1
 • 12 vaihdetta eteen, kolme taakse
 • Automaattikytkin

Akselit:

 • Ilmajousitettu etuakseli 8 tonnia
 • Ilmajousitettu teli 11,5+7,5 tonnia
 • perävälitys 2,47
 • vetotapa 6×2Lue seuraavaksi