Uutiset

Kuljetuskalusto

Renault Trucks kiertää

Suomessa uutta alkua ottava Renault Trucks on päässyt esittelemään kuljetusyrittäjille täysin uudistunutta mallistoaan. Keväisellä kiertueella on mukana kattaus, joka koostuu keveistä Master-pakettiautoista, keskiraskaista D-sarjan jakoautoista ja kaukoliikenteen tarpeisiin viilatuista T-sarjan autoista.

Renault Trucks –malliston keveimmät ajokit löytyvät Master-mallistosta. Alustamalleina ja umpiautoina tarjolla olevasta mallistosta löytyy vaihtoehto niin kiivaaseen jakeluliikenteeseen kuin huoltoautokäyttöönkin. Umpiautomallisto kattaa kokoluokat 7,8 kuutiosta 17 kuutioon ja yksilöllisiin tarpeisiin voidaan vastata mukautuvan alustamalliston kera. Kiertueellakin mukana oleva, NEK-kevytkorilla ja Dhollandia-takalaitanostimella varustettu 3,5 tonnin pakettiauto tarjoaa verrattain hyvän, 960 kilon kantavuuden. Tuotepäällikkö Mikko Auleksen mukaan asiakkaiden kiinnostus pakettiautoja kohtaan on jatkuvassa kasvussa juuri ajokorttivaatimuksista johtuen. Auleksen mukaan Master-mallisto pesee kasvonsa tulevan kesän aikana, uuden ilmeen ohella myös moottoritilaan nostetaan uusia voimanlähteitä.

Jakeluliikenne on yksi Renaultin vahvoista segmenteistä Suomessa ja jatkossa jakeluliikenteen tarpeisiin viilatut ajokit tunnetaan D-sarjan ajokkeina. Kapeammalla, leveydeltään 2,1 metrin ohjaamolla varustetut autot kattavat painoluokat 10-18 tonnin välillä – 2,3-metrisellä ohjaamolla varustettuja D wide -autoja tarjotaan 18-16 tonnin painoluokissa.

Keveimmissä ajokeissa voimanlähteenä on 5 tai 8 litran moottori 210 – 280 hevosvoiman vaihtoehtona. Uusien moottoreiden jatkeeksi on automatisoidun Optitronic-vaihteiston sijaan valittavissa myös manuaalivaihteisto tai Allisonin automaattivaihteisto.

Suurin uutuusarvo löytyy kaukoliikenteen asettamien vaatimusten mukaan toteutetusta T-mallistosta, jonka kehittämisessä on kiinnitetty erityistä huomiota talousnäkökulmiin. Jo yksinomaan ohjaamon kiilamaisella muotoilulla ja taaksepäin kallistetulla tuulilasilla on saavutettu huomattavia säästöjä polttoainetalouteen.

Lähtökohtaisesti 11- ja 13-litraisten DTI –moottoreiden jatkeena on automatisoitu Optidriver-vaihteisto, joka auttaa puristamaan polttoainetalouden mahdollisimman hyväksi. Ekonomiaseikkojen valossa tärkeitä ominaisuuksia ovat myös kytkimellä varustettu kompressori, muuttuvatuottoinen ohjaustehostin, nopeudenvaihtelun salliva Eco Cruise Control sekä moottorin automaattinen sammutinjärjestelmä.

Konepörssin toimittaja sai esimakua kiertuekoeajokeista maaliskuisena päivänä ajetun pikaisen koeajon muodossa. Uuden malliston ulkoinen ilme alkaa vähitellen tuntua jo tutulta, vaikka ensireaktio kohta vuosi sitten tapahtuneessa ensi-illassa oli tyystin toisenlainen.

Tunnelmat komentosillalla ovat alkujaan hiukan ristiriitaiset, sillä nykypäivän pyöreät muodot ovat vaihtuneet verrattain kulmikkaisiin kynänjälkiin, jotka osoittautuvat nopeasti hyvin käytännönläheisiksi. Kuljettajan ilmajousitetusta istuimesta löytyy sopiva ajoasento varsin nopeasti ja ohjauspyöräkin löytää paikkansa. Hallintalaitteiden ympärillä tapahtuneen pikakurssin jälkeen on aika lyödä koneet tulille.

Jo muutaman risteyksen jälkeen 520-hevosvoimaisella ja 13-litraisella koneella varustettu välitelivetäjä tuntuu käteen sopivalta työkalulta. Renaultin filosofian mukaan kuorma-auto onkin tulosyksikkö, jonka tehtävänä on tuottaa kuljetuspalveluita mahdollisimman tehokkaasti. Ensitunnelman perusteella tehokkuusajattelu ei ole sulkenut pois mukavuusnäkökulmaa, sillä vajaan 40 kuormaan lastattu yhdistelmä on eteläsuomalaisilla kevätteillä kuin kotonaan. Ajettavuus ja ohjaustuntuma asettuvat samalle tasolle markkinaosuuksista kilpailevien muiden merkkien kanssa. Ainoastaan tienpinnassa kohdatut poikittaiset saumat tuntuvat ohjaamossa ja kuljettajan istuimella saakka. Melutason suhteen ohjaamo osoittautuu erittäin hiljaiseksi. 

T-sarja koostuu kaksi- ja kolmiakselisista rekanvetäjistä ja alustamalleista. Valmistaja sallii ajoneuvoille 70 tonnin yhdistelmämassan, mutta valitettavasti ohjelmassa ei ole neliakselisia tai vetävällä telillä varustettuja malleja.

Renault Trucksin myyntipäällikkö Erkki Evilä (vas.) ja tuotepäällikkö Mikko Aules (oik.)ovat tyytyväisiä saadessaan tuoda uutta ranskalaista rautaa suomalaisasiakkaiden nähtäville. Keväinen ”uusi aikakausi” –koeajokiertue poikkeaa lähiviikkojen aikana kuudella eri paikkakunnalla.

”Tuoteuudistusten jalkauttaminen Suomeen jatkuu myöhemmin keväällä uudella D2.0 -jakeluautolla, joka asettuu  3,5-7,5 tonnin painoluokkaan”, muistuttaa Aules.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi