Uutiset

Kuljetuskalusto

Raskassarja-ketju 25 vuotta

Originator Oy Lahdessa

Raskaan kaluston vapaata varaosakauppaa edustava Raskassarja-ketju on toiminut Suomessa jo neljännesvuosisadan ajan. Alansa suurimmaksi toimijaksi kasvaneen ketjun toimintamalli nojaa vahvasti yrittäjyyden parhaisiin puoliin.

Raskassarja-ketjun toimintamallissa ketjun jäsenet ovat itsenäisiä yrityksiä ja keskusjohtoisuus on vähäistä. Ideana on, että yrittäjävetoiset liikkeet ovat joustavia ja kykenevät usein parempaan asiakaspalveluun kuin keskusjohtoiset yritykset.

”Työtä on tehty palvelutiskin takana pitkään ja ketjussa on nykyisin jo useampia toisen polven yrittäjiä”, summaa Raskassarja-ketjun hallituksen puheenjohtaja Juha Korpinen.

Ketjun kehittyminen on ollut nopeaa viime vuosien aikana. Ketju on kasvattanut jäsenmääräänsä, lisännyt omaa maahantuontiaan ja näkyvyyttään. Nyt mukana on 18 raskaan kaluston varaosaliikettä ja 11 korjaamoa. Jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto on kasvanut viiden viime vuoden aikana vajaasta 34 miljoonasta yli 50 miljoonaan euroon.

Raskassarja-ketjun juuret juontavat vuoteen 1989, kun 11 alan yrittäjää oli tutustumassa Originator Oy:n uuteen varaosamyymälään Lahdessa. Vierailusta tuli kimmoke perustaa Suomen RK-Ryhmä, jonka nimi vaihtui myöhemmin Raskassarjaksi. Ajatuksena oli hyödyntää jäsenyritysten joukkovoimaa varaosaostoissa ja markkinoinnissa. Markkinointinsa tueksi ketju perusti pari vuotta myöhemmin Raskassarja-lehden.

Maailmantalouden nykyinen taantuma ei ole pannut Raskassarja-ketjun jäsenyrityksiä lepäämään laakereillaan. Esimerkiksi keväällä Kouvolan Truck Service Oy laajensi korjaamoaan ja Tavo Oy:n varaston laajennusta ollaan juuri ottamassa käyttöön.

Keväällä Pekant Oy muutti varaosaliikkeensä Oulun korjaamon yhteyteen, ja laajentaa parhaillaan korjaamotilaansa. Joensuun Autohajottamo Närhi Oy on rakentanut myymälänsä yhteyteen 0,7 hehtaarin kokoisen paikoitusalueen helpottamaan asiointia liikkeessä. Originator Oy vahvisti toukokuussa asemaansa ostamalla Hyvinkään HRP Oy:n, joka on vahva toimija erityisesti perävaunujen ja autojen jarru- ja katsastuskorjauksissa.

”Kymmenen vuoden kuluttua alan haasteet ovat samat. Paikallista palvelua ympäri Suomen tarvitaan edelleen. Uskon, että säilytämme markkinajohtajuuden hoitamalla asiat tällä tavoin myös tulevaisuudessa”, katsoo Korpinen tulevaisuuteen.

Lue seuraavaksi