Uutiset

Kuljetuskalusto

Puut pinoon ja pankkojen väliin

Vankan aseman saavuttanutta puunkuormaajamestaruutta ratkotaan nyt jo 24. kertaa, tällä kertaa tosin uusin kumppanein. Ensimmäisestä kiertueesta alkaen mukana ollut Sisu siirtyi takavasemmalle, joten puuautomarkkinoilla nousuvoittoista uraa tehneelle Mercedes-Benzille avautui mahdollisuus kaartaa suoraan puumiesten päänäyttämölle. Vehon ohella mestaruustaiston mahdollistavat Cargotec Finland ja SKAL. Tuotteitaan ja palveluitaan kiertueella ovat esittelemässä Jyki, Alucar, A-Vakuutus, Nordea Rahoitus, Neste Oil, Ilmarinen, Bosch Rexroth sekä Black Bruin.

– Päätös kiertueelle lähdöstä oli verrattain helppo, koska puuautoista on viime vuosien aikana tullut meille entistä merkittävämpi markkina-alue, kertoo Vehon markkinointipäällikkö Rami Ainiala ja jatkaa:

– Tällä hetkellä puuautomarkkinat ovat verrattain rauhalliset, mutta uskomme niiden palaavan pikaisesti normaalille tasolle. Metsät kasvavat taatusti myös tulevaisuudessa ja auto on se, millä ne puut sieltä metsästä tuodaan ulos.

Alucar sen sijaan on mukana mittelöissä jo toista kertaa. Viime vuonna kilpailuautossa oli Alucarin pankot, tällä kertaa koko päällirakenne on alumiinirakenteisiin erikoistuneen valmistajan käsialaa. Toimitusjohtaja Anssi Alasaaren mukaan kiertue puoltaa paikkaansa markkinointi- ja palautekanavana.

– Kiertueen ansiosta tavoitamme asiakaskuntamme edustajia heidän kotikentällään, mikä on mielestämme ensiarvoisen tärkeää niin toimintamme kuin tuotteidemme kehittämisen kannalta.

Jos ei venettä, niin ainakin puukko

Kilpailua käydään tutuksi käyneen kaavan mukaan. Kilpailuautoon lastatut tukit puretaan auton viereen, jonka jälkeen tukit pitäisi kuormata Alucarin pankkojen väliin mahdollisimman nättiin nippuun Loglift 105 ST- kilpailunosturilla. Aikasakkoa kertyy muun muassa tukkien putoamisesta, kouran osumisesta pankkoihin ja sekaisin olevasta kuormasta. Lopputulokseen vaikuttaa ajoajan ohella siis suorituksen kokonaistaso. Hitaampi nosturinkäyttäjä saattaa lopputuloksissa kiilata ohi nopeasta, mutta huolimattomasta kilpailijasta.

Alkukilpailuja järjestetään 27 paikkakunnalla, jonka jälkeen viisi lääninmestaria ja seitsemän nopeinta kilpailijaa ottavat toisistaan mittaa Oulussa järjestettävässä loppukilpailussa. Kilpailun pääpalkintona on tuttuun tapaan Buster-alumiinivene, kakkos- ja kolmossijalle itsensä kampeavat kilpailijat sen sijaan pääsevät tutustumaan Mercedes-Benzien valmistukseen tehtaalle Saksaan. Alkukilpailujen perusteella palkitaan myös paras veteraaniosanottaja sekä naispuolinen kilpailija.

Puunkuormaaminen on mukava laji, sillä tässä lajissa jokainen osallistuja voittaa. Kilpailusuorituksen jälkeen kuljettaja palkitaan puukolla, hansikkailla ja voimajuomalla.

Puunkuormaajamestaruutta tavoittelee vuosittain noin 1000 metsäalan ammattilaista. Viime vuonna alkukilpailuihin osallistui ennätykselliset 1054 kilpailijaa, joista voittoon ajoi jo neljättä kertaa Kai Sirén Pornaisista.

Käy sinäkin laittamassa kampoihin nelinkertaiselle mestarille.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi