Uutiset

Kuljetuskalusto

Puunkuormausta etänä – HIAB

Cargotec-konserniin kuuluva Hiab esitteli Bauma 2016 -messuilla uuden järjestelmän, joka varmasti mullistaa tukkiautojen puunkuormausta merkittävästi. Uusi Hiabin HiVision-laitteisto mahdollistaa puukuorman teon ilman, että kuljettaja edes poistuu kuorma-auton ohjaamosta.

Kuva: Hiab HiVision -järjestelmän avulla kuljettaja pystyy hallitsemaan puutavara-auton nosturin toimintoja etänä. Näkymä kohteeseen on hyvin realistinen 3D-älylasien avulla. Hiabin Kim Bennert esitteli Bauma-messuilla uutta järjestelmää. Myös asiakkaat pääsivät kokeilemaan miten täysikokoista puutavara-autoa kuormataan ilman suoraa näköyhteyttä kohteeseen.

Hiab oli rakentanut Bauma-messuille simulaattorin, jossa messuvieraat pystyivät kuormaamaan tukkeja täyskokoiseen puuautoon HiVisionin-järjestelmää hyväksi käyttäen. Messuilla puutavaranosturin hallintalaitteet oli sijoitettu kokonaan erilleen tukkiautosta niin sanottuun apuohjaamoon, joka oli sijoitettu yleisön eteen. Näin muut messukävijät saattoivat seurata samalla hallintalaitteiden liikkeitä sekä nähdä taustalla tapahtuvat nosturin todelliset toiminnot.

Apuohjaamosta kuljettaja pystyi HiVision-laitteiston avulla näkemään ja hallitsemaan etänä taustalla olevan puutavara-auton nosturia ilman suoraa näköyhteyttä kohteeseen. Kuljettajalla oli käytössä täydellinen nosturin hallintalaitteisto ja näköaistia ruokittiin 3D-älylasien avulla.

Kuva laseille saadaan nosturin taakse sijoitetulta monilinssiseltä kameralta. Pikaisen testin perusteella näkymä nosturille on hyvin luonnollinen ja selkeä. Älylasit ovat tietokonepeleistä ja muista viihdesovelluksista tuttujen kaltaiset, pienellä näytöllä varustettu laite.

Tietokonepelejä vieroksuvallekin ne istuvat hyvin päähän ja antavat realistisen näkymän kohteeseen. Lasit tunnistavat kuskin pään sekä silmien liikkeet ja tietokone ohjaa useammalta linssiltä tulevaa näkymää mahdollisimman todelliseksi.

Loppu onkin sitten perinteistä puutavaranosturin käyttöä. Hallintalaitteet ovat samat. Nyt ne vain sijaitsevat eri paikassa mihin on totuttu.

Messuilla puutavara-autona oli Scania R680 V8 ja nosturina Loglift 118S. Varsin luontevasti kävi vierailtakin kuorman teko etänä täysikokoiseen puutavara-autoon.

Asiakkailla oli mahdollisuus tehdä tukkikuormaa HiVision-järjestelmän avulla myös niin sanotulla tietokonesimulaattorilla. Hyvin tuntui kuormaa syntyvän molemmissa kohteissa.

Hiabin HiVision-järjestelmä mahdollistaa nyt koko puutavarakuorman lastausprosessin kuorma-auton ohjaamosta poistumatta. Kaikki nosturin hallintalaitteet ovat nyt auton ohjaamossa ”pelkääjän” paikalla. Näin nosturin kyljessä olevaa hyttiä ei tarvita. Painoa säästyy tällöin noin kaksisataa kiloa. Painonpudotus on suoraa lisää hyötykuormaan ja tyhjänä ajettaessa saadaan polttoainesäästöä.

Kuljettajan silmien virkaa hoitaa kuormaajan taakse sijoitettu nelilinssinen 3D-kamera, joka mahdollistaa hyvin realistisen 240 asteen näkymän kohteeseen. Kuski istuu siis mukavasti lämpimässä ohjaamossa kelillä kuin kelillä ja tekee tukkikuorman ohjaamosta poistumatta. Älylasien avulla hän saa todellisen ja reaaliaikaisen kuvan kohteesta. Saman, minkä hän näkisi kuormaajan sivulla
olevasta ahtaasta kopista.

Järjestelmään kuuluu ”tolppakameran” lisäksi kaksi ajoneuvon perään sijoitettua kameraa, joiden avulla voidaan nähdä nosturin tukijaloille. Auto voidaan näin sijoittaa tukevasti lastauspaikkaan. Aikaa säästyy ja ajoneuvosta poistuminen ja nouseminen vähenevät.

Aluksi järjestelmä varmasti oudoksuttaa ammattimiestä, mutta pienen totuttelun jälkeen homma alkaa kyllä toimia. Etenkin, kun ammattimies hallitsee jo nosturin niksit. Tehdäänhän nykyään jo sairaaloissa kirurgisia leikkauksia samalla periaatteella ilman suoraa näköyhteyttä kohteeseen. Puunkuormauksessa muutama harhaliike on vielä korjattavissa, mutta sairaalassa ehkä ei.

Lue seuraavaksi