Uutiset

Kuljetuskalusto

Perinteikkäältä toimijalta uusia palveluja

Pieksämäelle perustettu ja savolaiseen maaperään toimintansa tiukasti sitonut Piako Oy on kohta kolmen vuosikymmenen ajan suunnitellut ja valmistanut lukemattoman joukon niin keveitä kuin raskaitakin tuloksentekijöitä. Jukka Kovasen aloittama yritystoiminta on vuosien aikana kasvanut ja kehittynyt valmistusmäärien ja tuotevalikoiman ohella myös maantieteellisesti. Toiminnan ohjaksiin sittemmin tarttuneen nuoremman sukupolven mukaan niin asiakaskunta kuin tämän tarpeisiin valmistettava kalustokin on nyt aikaisempaa monipuolisempaa.
”Tunnetuimpia tuotteitamme lienee jakelukäyttöön suunnatut umpikorirakenteet, joskin vajaan 200 yksikön vuotuinen tuotanto pitää sisällään niin rahtilavoja, nosturi- ja vaihtolavalaiteasennuksia kuin monipuolisesti varustettavia kunta-autojakin. Omaan tuotevalikoimaan kuuluu myös 0-laite ilmajousituksella varustettuihin vaihtokonttiautoihin”, valottaa perheyrityksen palvelukseen vastikään palannut Hannu Kovanen.
Myyntipäällikön tehtävissä aloittaneen Hannun mukaan työskentely perheyrityksen ulkopuolella tuo mukanaan toiminnan kehittämisen ja uudistamisen mahdollistavia ajatuksia.
Kovasen mukaan Piako Oy:n asiakaskuntaan kuuluu kooltaan hyvin erilaisia asiakkaita, jotka sijaitsevat laajalla maantieteellisellä alueella. Volyymeiltään suurimmat markkina-alueet ovat luonnollisesti maamme kasvukeskukset pääkaupunkiseudun vanavedessä. Asiakaskunnan palvelutason ylläpitämiseksi Hannu onkin päättänyt pitäytyä pääkaupunkiseudulla toimien siellä Piako Oy:n paikallisena edustajana.
”Kokemukseni perusteella asiakaskunta ei tee hankintapäätöstä tehtaan sijainnin mukaan, joskin kotimaisuuden merkitys on mielestäni korostunut viime aikoina”, pohtii Hannu, jonka mukaan kotimainen valmistaja huomioi asiakkaan tarpeet ulkomaista massavalmistajaa paremmin.
”Meillä jokainen rakenne suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisesti käyttäen toki mahdollisimman paljon yhtenäisiä rakenteita ja ratkaisuja muun tuotannon kanssa”, linjaa Kovanen yksilöllisiin ratkaisuihin pyrkivästä toimintamallista.

Kumppaneita käyttäen

Tuotantovolyymin ja tuotevalikoiman kasvattaminen on vaatinut myös toiminnan ja tilojen määrätietoista kehittämistä. Vuonna 1987 käyttöönotettuja tiloja onkin muutaman viime vuoden aikana paitsi laajennettu, myös varusteltu paremmin työn asettamien vaatimusten mukaiseksi.
”Käytännössä kaikkien päällirakenteiden rakentaminen aloitetaan jo ennen alustan saapumista läpimenoajan lyhentämiseksi. Meillä on käytettävissä viisi päällirakenteiden varustelupistettä, joiden lisäksi käytössämme on kymmenkunta paikkaa ajoneuvon loppuvarustelua varten”, linjaa Kovanen.
Yksittäiset teräsrakenteet valmistetaan alusta alkaen omissa tiloissa, mutta suurempien sarjojen yhteydessä perheyritys on valinnut alihankintaa hyödyntävän tien.
”Pieksämäki on keskeisen sijainnin ohella myös merkittävä metalliosaamisen paikkakunta, joten suurten sarjojen vaatima tehokkuus ja tarkkuus ovat helposti saavutettavissa kumppaniverkoston avulla”, vakuuttaa Kovanen, jonka mukaan myös koreissa käytettävät elementit hankitaan yhteistyökumppanilta.
”Kaikkien tuotteiden suunnittelu sen sijaan tapahtuu yksinomaan talon sisällä, mikä on mielestäni tärkeä seikka”, painottaa Kovanen esitellen umpikorien uudistunutta lattiarakennetta. Aikaisempaa keveämmässä rakenteessa käytetään suurlujuusterästä, joka tuo mukaan myös aikaisempaa kestävämmän rakenteen.
Piakon varustelemat ajokit saavat tarvittaessa ylleen myös kirkkaan maalipinnan vuonna 2009 valmistuneessa maalaamossa. Moduulimittaisen perävaunun nielaiseva maalaamohalli voidaan tarvittaessa jakaa kahdeksi lyhyemmäksi tilaksi.
”Maalaamoa käytetään uudisrakennusten ohella huomattavan paljon myös käytetyn kaluston päivityksessä”, kertoo Hannu.
”Toimimme alueellamme valtuutettuna Palfinger-edustajana, jolloin kauttamme saa apua myynnin ohella myös kaikissa jälkimarkkinointiin liittyvissä asioissa. Hydrauliikka- ja asennusosaamistamme hyödyntävät toki myös muita nosturimerkkejä käyttävät autoilijat”, jatkaa Kovanen, jonka mukaan asiakkaat ovat aikaisempaa kiinnostuneempia myös arjen toimintaa helpottavista palveluista, joista Kovanen nostaa esimerkiksi jalkalavakontteihin liitetyn huolto- ja leasingsopimuksen. Lähtökohtaisesti sopimuskauteen kuuluu kuormatilojen vaatimat huollot ja säännölliset pesut. Maanlaajuisella kentällä liikkuvien konttien sijaintia ja liikkeitä seurataan GPS-järjestelmän avulla.
”Käytännössä huollot hoidetaan ennalta laaditun suunnitelman mukaan asiakasta lähellä olevassa toimipisteessä”, valottaa Kovanen asiakkaan tarpeista alkunsa saanutta toimintaa.

Ari Perttilä 

Lue seuraavaksi