Uutiset

Kuljetuskalusto

Perinteikäs toimija palasi raskaan kaluston pariin

Nykypäivän autoilija nojaa entistä useammin ulkopuoliseen toimijaan ajokkinsa huoltojen ja korjausten suhteen. Osaltaan tilanteeseen on johtanut autojen teknistyminen, osaltaan autoilijoiden keskittyminen ydinosaamisalueeseensa, eli kuljettamiseen.

Raskaan kaluston huoltopalvelut Kouvolan alueella ovat eläneet viime kuukausina pienimuotoisessa murrostilassa. Myönteistä murrosta sai aikaan helmikuussa julkisuuteen päässyt uutinen uudesta, lähinnä Volvoihin keskittyneen korjaamon avaamisesta Kaitilankadulle Korjalaan.

– UUSI Kuorma-autohuolto on osa ISO Autohuolto Suomi Oy:tä, joka kuuluu Autosalpa-ryhmään omana yhtiönään. Autosalpa on keskittynyt merkkiedustuksiin, ISO Autohuolto Suomi sen sijaan on merkkiriippumattoman toimija, kertoo toimitusjohtaja Reijo Puonti.

Kouvolassa Autosalvan kanssa samaan kiinteistöön avattu korjaamo pyrkii omalta osaltaan paikkaamaan notkelmaa, joka syntyi vuodenvaihteessa Volvo Truck Centerin keskitettyä Kouvolan ja Kotkan toiminnot Karhulaan avattuun uuteen toimipisteeseen.

Tehty kuorma-autokorjaamoksi

UUSI Kuorma-autohuolto toimii vuonna 1990 valmistuneissa tiloissa, jotka Autosalpa Oy rakensi itselleen kuorma-autojen huolto- ja korjaustoimintaa varten. Nyt alkanut toiminta on ikään kuin paluu lähtöruutuun, vaikka töitä tehdäänkin eri yhtiön nimissä. Nopea vilkaisu historiaan kertoo Autosalvan toimineen Volvo-kuorma-autojen paikallisena piirimyyjänä Kouvolan ohella myös Lahdessa, Porvoossa ja Kotkassa aina vuosituhannen vaihteen tienoille saakka.

Kuluvan vuoden helmikuun puolivälissä alkanut toiminta työllistää tällä hetkellä neljä asentajaa, yhden huoltopäällikön sekä yhden asiakaspalvelijan. Puonnin mukaan tiloissa on parhaimmillaan työskennellyt toistakymmentä asentajaa, joten toimintaa on mahdollisuus laajentaa verrattain helpostikin. Ainakin tilojen puolesta siihen on oiva mahdollisuus. Käytössä on viisi läpiajettavaa, moduuliyhdistelmän mentävää pilttuuta, joista yhdessä on huoltokuilu. Kylmässä, katetussa tilassa sijaitsee jarrudynamometri, jonka avulla syntyvät katsastuksessa vaadittavat jarrulaskelmat.

Korjaamo on avoinna arkisin aamukahdeksasta iltaviiteen, joskin tapauskohtaisesti lauantaityötkin ovat mahdollisia.

– Ensimmäinen tavoitteemme on saada korjaamo toimimaan täydellä tehokkuudella virka-aikaan, tämän jälkeen voimme venyttää aukioloaikoja iltaan ja viikonloppuun, lupaa toimitusjohtaja, jonka mukaan ISO Autohuolto aikoo laajentaa merkkiriippumatonta toimintaa muuallekin maahan.

Ensimmäinen, pelkästään henkilöautoihin keskittynyt piste aloitti toimintansa Hämeenlinnassa tammikuussa. Seuraavan viisivuotiskauden aikana toiminta on tarkoitus laajentaa noin kymmenen pisteen verkostoksi.

– Osassa pisteitä tullaan palvelemaan varmasti myös raskaalla ajoneuvolla liikkuvia, lupaa Puonti.

Kouvolan korjaamon henkilöstöllä on yhteensä kymmenien vuosien kokemus raskaan kaluston huolto- ja korjaustoiminnasta, osaamista löytyy huoltojen ohella jarrutöistä, piirtureista ja nopeudenrajoittimista.

Huoltopäällikkö Jari Multala lupaa pitää omassa varaosavarastossa yleisimmät huolto-osat, joiden määrää kasvatetaan jatkuvasti.

– Kartoitamme parhaillaan nimikkeitä, joita on syytä pitää omassa hyllyssä. Osien saatavuus Kouvolan seudulla on verrattain hyvä, koska alueella on useita vapaan varaosakaupan toimijoita. Henkilöautopuolen kautta meillä on myös valmiit kanavat varaosien tukkukauppiaisiin, kertoo Multala.

Toistaiseksi UUSI Kuorma-autohuolto toimii merkkiriippumattomana korjaamona, joskin tavoitteena on saavuttaa virallinen Volvo-merkkiedustus. Puonnin mukaan tiloissa voidaan huoltaa ja korjata kaikkia Volvoja, myös takuunalaisia autoja.

– Takuu ei katkea, vaikka autoa huolletaan merkkiriippumattomassa korjaamossa. Takuukorjausten suhteen tilanne onkin sitten hankalampi, niitä emme voi tehdä ilman valmistajan auktorisointia, päättää Puonti.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi