Uutiset

Kuljetuskalusto

Päivitetty Renault Trucks T High 480 TC

Renault Trucks T High 480 TC

Vuonna 2021 Renault Trucks teki merkittäviä päivityksiä raskaisiin T-, C- ja K-malleihinsa sekä sisätiloihin että erityisesti auton ulkopuolelle. Tälle mallivuodelle uudistukset jatkuivat sisätilojen uudistamisella.

Renault Trucks on jatkanut raskaiden T-, C- ja K-malliensa tuotekehitystä. Jo edellisessä merkittävässä malliuudistuksessa kolmisen vuotta sitten luotu ulkonäkö on säilynyt miltei ennallaan, vain uudistunut timanttilogo kertoo auton olevan uusinta vuosimallia.

Näyttöratkaisuja

Kuljettajan paikalle istuttuaan voi havaita merkittävän muutoksen entiseen. Mittaristo on nyt korvattu kuljettajanäytöllä ja kojetaulun keskiosan sivunäyttö on aiempaa suurikokoisempi.

Renault Trucksin raskaissa malleissa mittaristo on nyt korvattu kuljettajanäytöllä

Kuljettajanäyttö on mukautettavissa, ja nykytyyliin siihen saa halutessaan näkyviin hyvin suuren määrän erilaista tietoa auton tilasta. Tietysti näkösällä ovat ne tiedot, joita perinteisesti on osoitinnäyttöisillä mittareilla esitetty, kuten nopeus ja kierroslukutiedot.

Uutta sivunäyttöä käytetään kosketuksella tai ohjauspyörän kytkimillä. Näyttö on saanut uuden käyttöjärjestelmän, mikä on kovasti samankaltainen konsernin toisen automerkin järjestelmän kanssa. Asiassa ei ole mitään pahaa, päinvastoin. Kuljettajalle on entistä vaivattomampaa siirtyä automerkkien välillä, kun toimintojen käyttäminen on mahdollisimman yhdenmukaista.

Sivunäytön kautta käytetään Renaultissakin hyvin monia toimintoja, mutta ei tokikaan aivan kaikkia. Esimerkiksi lämmityslaitteen tärkeimmät säädöt, kuten lämpötilan, puhallusnopeuden ja tuulilasin huurteenpoiston, saa tehtyä kojetaulun painikkeilla. Yleensä harvemmin tarvittava tarkempi ilman jakautumisen säätäminen on tehtävä sivunäytön valikossa, mutta helposti se onnistuu näytölläkin.

Navigointi, mediatoiminnot ja ajotietokoneen käyttö sekä lukuisat asetukset hoituvat sivunäytöllä.

Uusi ohjauspyörä

Vuodelle 2024 Renault Trucksin raskaat mallit saivat uudenlaisen ohjauspyörän, joka on valittavissa myös nahkapäällysteisenä. Käyttömukavuutta ajatellen uudistus on merkittävä.

Uudessa ratissa kaikki käyttökytkimet ovat nyt puolissa ja yläpinnalla näkyvissä. Painikkeita ja keinukytkimiä on toki paljon, mutta toiminnat ovat loogisia, eikä ratin alapuolella piilossa olevia säätimiä enää ole.

Ohjauspyörä on uusi ja aiempaa sirompi. Kaikki painikkeet ovat nyt näkyvillä puolissa. Säätövarat ovat markkinoiden parhaimmistoa. Myös sivunäyttö käyttöjärjestelmineen on uusi.

Ohjauspyörä on aiempaa sirompi, joten näkyvyys kuljettajanäyttöön on hyvä myös silloin, kun rattia on käännetty. Säätövarat Renaultin ohjauspyörässä ovat todella laajat, ehdottomasti markkinoiden parhaimmistoa.

Kamerapeilijärjestelmää ei ole vielä tarjolla. Peilien kotelot aiheuttavat jonkin verran katvetta suoraan näkemiseen. Kojetaulun sivunäyttöön välittyvä kuolleen kulman kameran kuva parantaa turvallisuutta.

Turvavarusteita

EU:n yleinen turvallisuusasetus (GSR) astuu voimaan 7. heinäkuuta, ja se edellyttää tiettyjä turvavarusteita uusissa kuorma-autoissa. Koeajoautokin oli varustettu tulevien vaatimusten mukaisesti kuolleen kulman varoitusjärjestelmällä, peruutuskameralla, rengaspaineanturilla ja liikennemerkkien tunnistusjärjestelmällä.

Turvallisuusasetuksen mukaisesti Renaultkin hälyttää, jos kuljettaja ajaa yli tieosuudelle sallitun nopeuden. Äänihälytyksen saa kyllä valikoiden kautta pois päältä, mutta se aktivoituu – niin kuin määräykset vaativat – aina uudelleenkäynnistyksen yhteydessä. Onneksi hälytys on vaimennettavissa, sillä toisinaan kartta ja maasto eivät ole yhteneviä, ja hälytys voi olla aiheeton.

Tuulilasin yläpuolella on kaappitilaa. Lisää voi valita ohjaamon takaseinälle.

Tasalattiainen ohjaamo

T High tarkoittaa Renault Trucks -kielellä, että autossa on korkeakattoinen ja tasalattiainen makuuohjaamo. Tilaa riittää jatkuvampaankin asumiseen, ja vuodevaihtoehtoja on tarjolla useita. Ylävuoteen paikalle voi muun muassa valita kaapiston.

Tasalattiainen ohjaamo on tietenkin melko korkealla, joten askelmia on neljä. Niistä kaksi ylintä ovat peitettynä oven ollessa kiinni. Suunnittelijat ovat oivaltaneet lisätä pienen nousukahvan ylimmän askelman yhteyteen, joka auttaa sopivasti ohjaamoon nousemisessa.

Tasalattiaiseen T High -ohjaamoon kiivetään neljän askelman portaikkoa pitkin.

Hyvä ajoasento löytyy vaivattomasti, eikä avaimia tarvitse kaivella esiin, sillä moottori käynnistyy napista painamalla. Sähköisesti hallittava seisontajarru irtoaa automaattisesti liikkeelle lähdettäessä.

Päättymättömästi pyörivät kiertokytkimet ovat erikoisuus, johon toivoisi toisenlaista toteutustapaa.

Eteenpäin lähdettäessä kierretään ohjauspylväässä olevan vaihdevalitsimen kauluksesta eteenpäin, vaihde kytkeytyy, ja kaasupoljinta painamalla auto lähtee liikkeelle. Taaksepäin lähdettäessä tehdään muuten samoin, mutta ennen kaasupolkimen painamista kierretään vaihdevalitsimen päässä olevasta kiertokytkimestä taaksepäin, ja sitten painetaan pedaalia. Erillinen suunnanvaihdin on joissakin tilanteissa ehkä kätevä, mutta silti käyttölogiikka ihmetyttää.

Toinen erikoisuus on kojetaulun kierokytkinratkaisu, jossa kierrettävät kytkimet pyörivät päättymättömästi. Esimerkiksi valokytkintä käytettäessä täytyy kuljettajanäytöstä katsoa, mikä neljästä toimintatilasta on kytkettynä. Jos kiertokytkin olisi selkeästi neliasentoinen, pelkkä tuntoaistiin perustuva havainto riittäisi.

Turbo Compound -vääntöä

Koeajossa ollut puoliperävaunuyhdistelmä oli kuormattu hieman alle 45 tonnin kokonaispainoon. Auton 12,8-litraisen DE 13 TC -turbocompound-moottorin 480 hevosvoimaa (360 kW) ja 2 700 Nm vääntömomenttia riittivät vallan mainiosti. Epäilemättä voimavarat riittäisivät myös 68 tonnin yhdistelmän vetoon. Suurempiin painoihin tarvittaisiin enemmän vetäviä akseleitakin.

Renault Trucks T High 480 TC

   Moottori DE13 TC Euro VI

   Renault Trucks TC
   • Iskutilavuus: 12,8 litraa
   • Teho: 360 kW (480 hv) @ 1 250–1 600 r/min
   • Vääntömomentti: 2 700 Nm @ 900–1 250 r/min

   Ilmajousitetun auton käyttäytymisessä tiellä ei ole huomautettavaa. Jopa suuntavakaus oli hyvä 3 200 millimetrin akselivälillä olevaksi, 6×2-vetotavan puoliperävaunun vetoautoksi.

   Vuosien saatossa Renault Trucksin T-, C- ja K-sarjan autot ovat kehittyneet yhä paremmin vastaamaan myös pohjoismaalaiseen toteutustapaan tottuneiden suomalaisten kuljetusyritysten tarpeisiin. Yksi varteenotettava etu on, että jälkimarkkinapalveluita on kattavasti saatavilla kautta Suomen.   Lue seuraavaksi