Uutiset

Kuljetuskalusto

Oulussa tekemisen meininkiä

Nordic Tank Oy on jatkanut toimintaansa lyhyen katkon jälkeen itsenäisenä yksikkönä. Nyt uudella omistuspohjalla operoiva yritys toimii entisessä paikassaan ja lähes kokonaan entisin työntekijöin. Uudistuneen Nordic Tankin toiminta käynnistyi virallisesti viime vuoden marraskuun alussa ja ensimmäinen täysperävaunullinen säiliöauto toimitettiin asiakkaalle kuluvan vuoden maaliskuun alussa.

Pietarsaarelaisen H&T Liimataisen uusi täysperävaunullinen säiliöauto kevätauringossa. Yhdistelmä on uudistuneen Nordic Tank Oy:n ensimmäinen toimitus asiakkaalle. Perusautona Mercedes-Benz Actros 3558. Yhdistelmän kokonaispaino on maksimit 76 tonnia.

Kuorma-auton päällirakenteiksi asennettavia säiliöitä ja säiliöperävaunuja valmistavan Nordic Tank Oy:n juuret juontuvat 1990-luvulle. Säiliöiden korjaustoiminta alkoi vuonna 1993 Oulun auto- ja konevarustamon nimellä, mikä sittemmin jalostui kokonaisten säiliöautojen valmistamiseksi. Myös kokemusta meijerialan säiliöiden valmistukseen on taustalla jo 1970-luvulta alkaen.
Nordic Tank Oy:n toiminta käynnistyi uudelleen viime vuoden marraskuussa uusien omistajien toimesta. Omistajana on nyt yrityksen toimivaa johtoa sekä oululainen sijoittaja Eero Koskelainen.
”Säiliöiden valmistuksen lisäksi suoritamme alan tuotteiden huoltoa ja korjausta sekä toimitamme niihin varaosia. Määräaikais- sekä ADR-tuotteisiin liittyvät kolmen vuoden välein tehtävät tarkastukset kuuluvat myös yrityksen palvelutarjontaan”, sanoo Nordic Tankin myyntipäällikkö Marko Pekkala.
Pekkalalla itsellään on pitkä kokemus meijerialan kuljetussäiliöistä, joita yrityksen samalla nimellä toiminut edeltäjäkin on pitkään valmistanut. Toimitusjohtaja Satu Heikkilä lisää vielä listaan kiinteästi asennettavat säiliöt teollisuudelle, joita yritys myös tulevaisuudessa valmistaa.
”Kun meillä on laadukas konsepti valmiina tiekäyttöön, niin miksipä sitä ei voisi käyttää myös muissakin kohteissa. Nostetaan vain säiliö pystyyn ja varustellaan tarpeiden mukaisesti. Meillä käytettävät materiaalit ja niihin liittyvä osaaminen ovat huippuluokkaa. Haponkestävän ja ruostumattoman teräksen käsittely on meillä arkipäivää”, jatkaa Heikkilä.

Kasvu käynnissä
Viime marraskuussa toden teolla käynnistynyt toiminta työllistää tuotannossa nyt reilut kymmenen henkeä. Heistä suurin osa on yrityksen edeltäjän palveluksessakin ollutta ammattitaitoista väkeä. Tuotannon työnjohtaja on ollut talon palveluksessa jo yli kaksikymmentä vuotta, joten siltä osin on asiantuntemus kohdallaan. Toimitusjohtaja Satu Heikkilän mukaan yrityksessä eletään mielenkiintoista vaihetta uuden aloituksen myötä.
”NordicTank-tuotteita käyttäviltä asiakkailta saadun palautteen perusteella meidät on otettu vastaan erittäin tervetulleella mielellä. Meillä on jo nyt käynyt täällä Oulussa vierailulla runsaasti NordicTank-säiliöautojen nykyisiä käyttäjiä sekä uushankintoja suunnittelevia autoilijoita”, sanoo Heikkilä. Myynti kasvaa valtakunnallisesti tasaisesti ja Heikkilä uskoo Nordic Tankinkin tarvitsevan jatkossa lisäväkeä tuotantoon. Tarkempia ajankohtia hän ei lupaile, mutta joustavuutta löytyy, jolloin tuotantokapasiteetin nostaminen on mahdollista. Säiliöitä on aina valmistettu myös vientiin. Näin tullaan tekemään jatkossakin.
”Ensin meidän pitää tehdä itsemme taas tutuksi kotimaan markkinoilla. Sen jälkeen voimme keskittyä vientiin”, jatkaa Heikkilä. Kohdemaita tulevat olemaan Pohjoismaat, Baltia sekä Venäjä. Ruotsissa ja Norjassa toimii jo nyt yksi myyntiedustaja kummassakin maassa.

Nordic Tank Oy:n Satu Heikkilä, Jari Kolehmainen, Marko Pekkala ja Henri Mattila takanaan H&T Liimataisen uusi täysperävaunullinen säiliöyhdistelmä.

Uusi startti
Uuden alun käynnistämistä helpotti vanhan henkilökunnan tietotaito. Toiminnan kokonaisvaltaisuus heijastuu tuotteen laatuun. Myynti, suunnittelu, valmistus, testaus ja toimitus tapahtuvat kaikki yhden katon alla, jolloin tiedonkulku on helpompaa ja varmasti vähemmän altis häiriöille. Tuotepäällikkönä toimiva Henri Mattila on ADR-asiantuntija. Hän on ollut talossa useamman vuoden ja hoitaa nykyisin kaiken tuote- ja valmistussuunnittelun. NordicTank-tuotteet suunnitellaan kokonaan 3D-mallinnuksena.
Tuotanto tapahtuu samoissa tutuissa tiloissa, joissa NordicTank-säiliöitä on tähänkin asti valmistettu. Tiloja on hieman ehostettu ja pieniä paineita laajentamisellekin on, jos ja kun edellä mainitut visiot toteutuvat.
Valmistusta leimaa erikoisterästen käsittely. Säiliöiden raaka-aineena käytetään pelkästään joko haponkestävää (Aisi 316) tai ruostumatonta terästä. Valtaosa hitsauksesta tapahtuu robotilla, kun puhutaan itse säiliörungosta. Muilta osin hitsaus tapahtuu pitkälti manuaalisesti. Säiliön hitsaussaumoista tarkistetaan röntgenillä noin kymmenen prosenttia sisältäen kaikkien risteyskohtien tarkastuksen. Se tuo turvallisuutta tien päälle ja takaa tuotteen luotettavuuden kaikissa olosuhteissa, myös pyryssä ja pakkasessa.
Tuotannon muita komponentteja tulee kotimaasta ja toki ulkomailtakin. Osavalmistuksessa käytetään paljon alihankintaa, ja siinä pyritään suosimaan Oulun talousalueen toimijoita mahdollisuuksien mukaan.
Säiliöperävaunut, -puoliperävaunut sekä päällirakennesäiliöt varusteineen katsastetaan aina ennen toimitusta Nordic Tankin toimesta. Luovutuksen yhteydessä annetaan tekninen koulutus laitteiston käyttöön.
”Me emme varsinaisesti tee tuotteita varastoon, koska jokainen toimitus on räätälöity asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Meillä saattaa kuitenkin joskus olla valmiina jokunen puolivalmiste, josta voi olla pikaista apua nopeissa tarpeissa. Kannattaa siis aina kysellä”, sanoo Marko Pekkala.

Kaikille tuotteille annetaan aina perusteellinen koulutus. Henri Mattila (oik.) tässä esittelemässä säiliölaitteiston toimintoja. Markus Liimatainen kapuamassa koulutuspaikalle.

Tuttu nimi helpottaa
NordicTank-säiliöperävaunuja on vuosien saatossa valmistunut Oulun tehtaalta yhteensä jo lähes 300 ja auton päällirakenteeksi asennettuja säiliöitäkin noin 270. Asiakkaita ovat suuret meijerialan toimijat sekä nestemäisten teollisuuskemikaalien kuljetukseen erikoistuneet yritykset. Nyt toimitettu ensimmäinen täysperävaunuyhdistelmä kasvattaa asiakkaan, H&T Liimatainen Oy:n, NordicTank-tuotteiden määrän jo yli kymmeneen.
Tällä hetkellä tilauskanta ulottuu kesän loppuun asti, vaikkakin toimitusajaksi luvataan 2—4 kuukautta hieman säiliökokoonpanosta riippuen.
”Olemme päässeet ponnistamaan hyvältä pohjalta ja me voimme olla aidosti ylpeitä tuotteistamme. Laadusta emme tingi. Tarjoamme parasta laatua pohjoisiin oloihin”, päättää Satu Heikkilä toivottaen kaikki tervetulleeksi tutustumaan uudistuneen tehtaan toimintaan. Hän muistuttaa lopuksi myös yrityksen mukanaolosta Jyväskylän kuljetusmessuilla toukokuussa.


Liimatainen luottaa kotimaiseen
Pietarsaarelaisen H&T Liimatainen Oy:n toimitusjohtaja Markus Liimatainen kävi itse noutamassa uuden säiliöyhdistelmän Oulusta. Isänsä Teuvon jalanjäljissä autoilijana jatkava Markus johtaa 13 auton yritystä. Kaikki autot ovat täysperävaunullisia säiliöautoja. Nyt noudettu uusi NordicTank-yhdistelmä on juuri tuo kolmastoista auto. Samalla se on myös

Markus Liimatainen (oik.) H&T Liimataiselta kävi itse noutamaan uuden säiliöauton Oulusta. Nordic Tankin Henri Mattila (vas.), Marko Pekkala ja Satu Heikkilä saattoivat yrityksen ensimmäisen valmiin tuotteen matkaan.

yrityksen toinen yhdistelmä, jolla voi operoida täysillä painoilla (76 t) luokittelematonta materiaalia. ADR-kuljetuksia tehtäessä tuo maksimipaino on 68 tonnia. Liimatainen hankki ensimmäisen NordicTank-säiliöauton vuonna 2008. Nyt niitä on jo yli kymmenen. Vuosien saatossa huolto on toiminut hyvin ja tuotteen laatu on ollut hänen mieleen. Itsekin vielä säiliöauton ratin takana viihtyvä Markus toteaa Nordic Tankin tuotteiden olevan kilpailijoitaan kevyempiä, silti laadusta ja kestävyydestä tinkimättä. Hän arvostaa tuotteen kotimaisuutta ja pitää tärkeänä, että tällainen Pohjolan olot itse kokeva ja tunteva yritys toimii lähellä Pietarsaarta. Keski-Eurooppalaiset tuotteet eivät hänen mielestään välttämättä tarjoa yhtä paljon luotettavuutta näissä meidän vaativissa olosuhteissa. Siksi pihalta löytyy niinkin monta Nordic Tankin pyttyä.
Markuksen isoisä Herman aloitti kuorma-autoilun Suomen olympiavuonna 1952 ja ensimmäinen säiliöauto tuli ajoon kymmenen vuotta myöhemmin. Tänä päivänä H&T Liimataisen kolmeatoista autoa liikuttaa 20 kuljettajaa. Markuksen aloittaessa 1990 alussa oli autoja kaksi ja kuskeja saman verran. Asiakaskuntana on kotimaan ja Ruotsin kemian teollisuus. Yritys on kasvanut viime vuosina melkoisesti kuten luvutkin osoittavat. Yrityksen varikko käy joka vuosi ahtaaksi ja nyt työn alla olevan laajennuksen valmistuttua aloitetaan myös uusi ulos myytävä palvelu, säiliöiden pesu.
”Tämä moderni pesuhalli laitteistoineen on valmiina niin omaan kuin muidenkin käyttöön tulevana kesänä”, päättää Markus Liimatainen.


Lue seuraavaksi