Uutiset

Kuljetuskalusto

Optimoi ajosi Optitronic-robottivaihteistolla – Renault Midlum 220.12 Extra Light

Renault Midlum on monipuolinen vaihtoehto jakelukuljetuksiin, sillä siitä on saatavana 75 erilaista alusta- ja kuormatilavaihtoehtoa kokonaispainoluokassa 7,5–18 tonnia. Se on myös ketterä, esimerkiksi 2700 mm akselivälillä kääntösäde on 5590 mm. Myös ohjaamo on kompakti, sillä sen leveys on vain 2100 mm samoin kuin etuylityskin on ainoastaan 1275 mm.

Midlumin ohjaamoon nousemiseen ja sieltä laskeutumiseen on kiinnitetty huomiota jakeluajoa ajatellen. Ovet aukeavat 90 astetta, askelmat ovat karhennetut, nousukahvat ovat molemmin puolin oviaukkoa, portaikko on valaistu, istuin on säädettävä ja ohjauspylväs paineilmatoimisesti lukittava / vapautettava. Näkyvyys ohjaamosta on hyvä ja mittaristo selkeälukuinen.

Midlumin jarrut ovat todella tehokkaat ja herkät ja vaativat siksi aluksi hieman totuttelua. ABS-levyjarrut kaikissa pyörissä, uuden sukupolven EBS5 sekä hätäjarrutusapu tarjoavat jopa 7 m/s² hidastuvuuden. Lisäksi autoon on saatavissa mäkilähtöapu (Optitronic-vaihteiston kanssa aina vakiona), luistonesto sekä valikoima erilaisia moottori- ja vaihteistohidastimia.

Taloudelliset ja tehokkaat Euro 5 -moottorit

Viime vuoden elo-syyskuussa Suomeen tulleet Renault Midlumin Euro 5 –moottorit maksimoivat moottorin tehon ja polttoainetalouden teholuokissa: DXi5 180-220 hv ja DXi7 270-300 hv. Tehon kasvun myötä myös vääntö on kasvanut, mikä auttaa ajamaan juohevammin ja taloudellisemmin, koska vaihtamiset vähenevät, polttoaineenkulutus vähenee ja matkanopeus kasvaa. Euro 5 –päästönormit Renault on toteuttanut SCR-jälkikäsittelyjärjestelmällä.

Koeajoautomme oli 4-sylinterisellä DXi5-moottorilla, jonka teho on 220 hv (161 kW) kierrosluvulla 2300 r/min ja vääntö 815 Nm kierrosalueella 1200–1700 r/min. Kunnon kantavuuskuormaa autossa ei ollut kyydissä, mutta muuten auto tuntui kulkevan mukavan juoheasti ja reippaasti. Moottorissa on hyvä alavääntö, joka yhdessä Optitronic-vaihteiston kanssa toi välillä ”tunteen”, että mennään liiankin pienillä kierroksilla, mutta hyvin Midlum jaksoi mennä. Polttoaineen kulutus sekalaisessa ajossa oli noin 20 l/100 km, mutta allekin varmasti pääsee.

Optitronic-robottivaihteistot

Jo isommista Renault-malleista tuttu Optitronic-robottivaihteisto on nyt saatavana myös Midlum-jakeluautomalliston DXi5- ja DXi7-moottoreihin ja 6-portaisiin 6AS800 sekä 6AS1000 –vaihteistoihin. Optitronic-vaihteisto parantaa auton käyttömukavuutta, taloudellisuutta sekä suorituskykyä.

Optitronicin käyttövipu on sijoitettu ergonomisesti ohjauspyörän yhteyteen ja valittu vaihde sekä käytössä oleva vaihtamisohjelma (automaatti/manuaali) näkyy kojetaulun digitaalinäytöllä.

Taloudellinen automaattiohjelma laskee parhaan kompromissin polttoaineenkulutuksen ja suorituskyvyn välillä. Optitronic voi säästää polttoainetta jopa 7 prosenttia verrattuna manuaalisella vaihteistolla varustettuun vastaavaan ajoneuvoon. Käsiteltävyysohjelmalla puolestaan ajoneuvoa voidaan liikuttaa erittäin tarkasti ja hitaasti esimerkiksi peruutettaessa lastaussiltaan. Kick-down-toiminnolla auto saadaan välittömään kiihdytykseen. Manuaalikäyttö on tietenkin aina kytkettävissä tarpeen vaatiessa, kuten vaikka jyrkissä liukkaissa mäissä.

Optitronicin automaattinen vaihtaja ottaa jatkuvasti huomioon kuorman, tien kaltevuuden, moottorin suorituskykykäyrän, kinemaattisen ketjun ja kiihdytys-, hidastus- sekä jarrutuspyynnöt. Ohjausyksikkö valitsee ja kytkee aina loogisesti optimaalisen välityksen.

Optitronic-vaihteisto on suunniteltu rakenteeltaan kestäväksi ja pitkäikäiseksi. Elektroninen ohjausjärjestelmä suojaa kytkintä ja vaihteiston mekaanisia komponentteja, jolloin niiden käyttöikä pitenee. Samanaikaisesti vältytään moottorin ylikierroksilta.

Koeajoautossa, Midlum 220 Extra Light –versiossa oli 6AS800 –Optitronic-vaihteisto, joka oli käytössä erittäin helppo- ja juoheatoiminen. Kaupungissa ja valtatiellä ajettaessa Optitronic oli todella miellyttävä, ainoastaan muutamassa tiukassa paikassa piti vaihtaa manuaalisesti, kun tarvittiin nopeaa vaihtamista esimerkiksi liukkaalla ajopinnalla jyrkässä mäessä.

Optifuel Solutions – palveluilla taloudellisuutta

Optifuel Solutions –palveluiden ansiosta Renault tarjoaa käyttäjälleen tehokasta teknologiaa, optimoidut voimansiirtolinjat, Optitronic-vaihteistot, SCR:n sekä Optifuel Training -taloudellisuusajokoulutuksen ja Optifuel Infomax-palvelut. Optifuel-järjestelmä on ollut Renaulteissa jo noin kaksi vuotta, mutta se on kehittynyt koko ajan. Alkunsa se sai 10 vuotta sitten Renaulteihin tulleesta Infomax-järjestelmästä.

Ajojärjestelijöille, kalustopäälliköille ja kuljettajakouluttajille tarkoitettu yhdistetty Optifuel Training ja Optifuel Infomax -ohjelma auttaa yrittäjiä ja kuljetusyrityksiä pääsemään mahdollisimman pieneen polttoaineen kulutukseen sekä huolto- ja korjauskulujen minimoimiseen.

Optifuel Infomax on työkalu, jolla voi seurata ajoneuvon käyttöä ja etenkin taloudellista ajoa. Sitä voi käyttää esimerkiksi apuna reittisuunnittelussa. Optifuel Training puolestaan opastaa kuljettajia erikoistuneiden kouluttajien kokemuksella järkevän ja taloudellisen ajon koulutuksessa saamaan autosta kaiken taloudellisuuden irti.

NEK Oy:n valmistama eristetty kokosivuaukeava umpikori

Päälirakenteiden osalta Renault on rakentajaystävällinen, koska runko on tasainen, esiporaukset ovat valmiina, akselivälejä on 300 mm välein, takaylityksessä on useita kiinnityskohtia, kiinnityskorvakkeet ovat vakiona samoin kuin päälirakentajan kytkentärasia ja ohjaamon läpiviennit. Koeajoautossa oli NEK Oy:n liimaustekniikalla valmistettu eristetty kokosivuaukeava umpikori, jonka sisäpituus oli 6500 mm, sisäleveys 2510 mm ja korkeus 2400 mm. Kuormatilan taakse oli asennettu Focoliftin 1500 kg:n FL 1500 MA –perälautanostin. Ylhäällä korin takaosassa oli Brigade-peruutuskamera helpottamassa kuljettajan toimia.

Miika Nyrö

Renault Midlum 220.12 Extra Light

Tekniset tiedot:

Moottori
· DXi5 Euro 5,
· 4-sylinterinen rivimoottori
· tilavuus 4,8 litraa
· teho 220 hv (161 kW) 2300 r/min
· vääntö 815 Nm 1200–1700 r/min
· päästötaso Euro 5 SCR-teknologialla
Vaihteisto
· automatisoitu Optitronic 6AS800
· vaihteita 6+1
Alusta
· edessä lehtijousitus
· takana ilmajousitus, säätö 175 mm
· renkaat 245/70R17,5
· ABS-levyjarrut, EBS Basic
· polttoainesäiliö 130 litraa
· AdBlue-säiliö 20 litraa
Mitat ja massat
· akseliväli 4400 mm
· pituus 8500 mm
· leveys 2600 mm
· kokonaismassa 11990 kg
· omamassa 6700 kg
Kuormatila
· NEK kokosivuaukeava umpikori
· sisäpituus 6500 mm
· sisäleveys 2510 mm
· sisäkorkeus 2400 mm
Perälautanostin
· Focolift FL1500 MA

Lue seuraavaksi