Uutiset

Kuljetuskalusto

OAK Green Double -yhdistelmät liikenteeseen

Pienempi hiilijalanjälki on keskeinen tavoite Oulun Autokuljetus Oy:n uusille ympäristöystävällisille Green Double -ajoneuvoyhdistelmille, jotka saivat Liikenteen turvallisuusviraston Trafin luvan aloittaa liikennöinnin 9. marraskuuta. Tulevien viiden vuoden aikana selviää, kuinka tavoitteet toteutuvat, kun OAK teettää Trafin lupaehtojen mukaisen tutkimuksen ekologisuuden toteutumisesta.

OAK:n toimitusjohtaja Jaana Kokko uskoo tutkimustulosten osoittavan uusien yhdistelmien vähentävän polttoaineen kulutusta suhteutettuna kuorman kokoon. ”Myös tiellä liikkuvan kaluston määrä vähenee, sillä Green Double:n kantavuus on yli 50% suurempi kuin perinteisillä yhdistelmillä”, Kokko sanoo.

Raskaan kaluston turvallisuus on tänä syksynä ollut ajankohtainen keskustelunaihe. Green Double -yhdistelmissä sekä aktiiviseen että passiiviseen turvallisuuteen on panostettu erityisen paljon. Kuljettajan näkökentän kuolleita kulmia valvotaan videokameroin, ja maanteillä lisäturvaa antaavat muun muassa automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä ja kaistanvaihtovaroitin. Ohjattavuutta parantavat kääntyvät taka-akselit ja optimoidut akselivälit. Jaana Kokko kertoo, että testeissä Green Double -yhdistelmät ovat osoittautuneet yhtä ketteriksi ja hallittaviksi kuin perinteiset ajoneuvoyhdistelmät.

Yhtenä Trafin myöntämän poikkeusluvan edellytyksenä on 32-metrisen yhdistelmän liikenteen seuraaminen jatkuvatallenteisten kameroiden avulla. Kuvamateriaalia ei tallenneta autoissa, vaan se lähetetään reaaliaikaisesti OAK:n tietojärjestelmään tallennettavaksi. Tiedonsiirtoon käytetään Tosibox Oy:n toimittamaa yksityistä, erittäin tietoturvallista kanavaa. Järjestelyn etuna on, että valvontakameroiden välittämä tieto on heti käytettävissä eikä kuljettajien tarvitse huolehtia tallentamiseen liittyvistä toimenpiteistä, kuten muistikorttien vaihtamisesta.

Tekniikasta huolimatta yhdistelmien turvallisuuteen ja ekologisuuteen vaikuttava tärkein tekijä on ratin takana. ”Kuljettajien ajotapavalmennus kestää meillä vuoden”, sanoo toimitusjohtaja Kokko. ”Kokeneenkin ammattilaisen työtavoissa voi olla kehitettävää. Henkilökohtainen ajotapavalmentaja antaa kuljettajalle tietoa esimerkiksi polttoaineen kulutuksesta ja ajotavasta.”

Ympäristöystävällisyydestä kertovat myös Thermo Kingin valmistamat, kierrätetyllä nestemäisellä hiilidioksidilla toimivat kylmälaitteet, jotka ovat runkokuljetuksissa ensimmäiset Suomessa. Laitteet ovat lähes äänettömiä, koska niissä ei ole dieselmoottoria.

Green Double on vetoauton ja kahden dollyllä toisiinsa kytketyn puoliperävaunun yhdistelmä, jonka pituus on 32 metriä, korkeus 4,4 metriä ja kokonaispaino 88 tonnia. Kuormatilojen yhteistilavuus on yli 200 kuutiometriä ja eurolavoja saa välitasoja hyödyntäen mukaan 132.

Vetoautona on Scania R730 6×4. NTM on toimittanut dollyn ja keskenään samanlaiset puoliperävaunut. Puoliperävaunut ovat FRC-luokiteltuja ja niissä on välitasot, aukeava vasen sivu ja ohjaava viimeinen akseli.

Poikkeusluvan turvin tulee liikennöimään kaksi samanlaista yhdistelmää. Eero Sjögren Oy:n omistuksessa oleva lähti liikenteeseen heti luvan tultua voimaan. SE Riekki Oy:lle tuleva toinen yhdistelmä aloittaa vuoden vaihteen jälkeen.

Lue seuraavaksi