Uutiset

Kuljetuskalusto

Nyt jysähti Södertäljessä

Kuninkuusluokan hevosvoimakisassa laitettiin nyt punnukset uuteen järjestykseen. Scanian viime kesänä uudistuneen R-sarjan ohjaamon alta löytyy nyt uuden sukupolven, mäkiä tasaava 16,4 litran voimala. 730 hevosvoiman tuotannossa hyödynnetään muun muassa Scanian XPI-common rail-yhteispaineruiskutusta ja muuttuvageometristä turboahdinta. Modulaarisuus on seikka, jota Scania on hyödyntänyt tehokkaasti niin ohjaamoissa kuin voimalinjassakin, eikä ajatusta ole unohdettu tälläkään kertaa. Koneessa on käytetty runsaasti komponentteja niin rivimoottoreista kuin muista, litratilavuudeltaan hiukan pienemmistä kulmakoneista.

Valmistajan mukaan uudessa koneen rakenteessa on huomioitu tulevan Euro 6-päästönormin vaatimukset. Tässä vaiheessa markkinoille tuodaan tosin vasta Euro 5- ja EEV-normin mukaiset voimalat, joiden pakokaasupäästöt siivotaan AdBlue-urealiuoksella.

Väkevän koneen tekeminen ei suinkaan ole työvaiheista se haastavin, voiman välittäminen vetopyörille on usein tuotekehitysosastolla tukanjuuren raavintaa synnyttävä seikka. Scania on rakkaan kanssakilpailijansa tavoin ratkaissut voimalinjaongelmat tietotekniikan turvin. Megamyllyn perään on saatavilla vain automatisoituja Opticruise-vaihteistoja, joko kytkinpolkimella tai täysautomaattisena vaihtoehtona. Sulakkeen tavoin toimivan vaihteistoautomatiikan ansiosta rauta pysyy voimalinjassa kuorien sisällä myös haastavissa olosuhteissa. Scanian tiedotteen mukaan maksimivääntö, 3500 Nm:ä on käytössä kolmella suurimmalla vaihteella, eli maantievauhdissa. Alhaisemmilla vaihteilla vääntöä on rajoitettu 5-6 prosenttia, joskin lukujen luvataan pysyvän kilpailijoita kovemmalla tasolla kaikilla vaihteilla. Täysi 3500 Nm:n vääntö on käytettävissä moottorin pyörimisnopeudella 1000-1350 r/min. Maksimiteho sen sijaan löytyy kierroslukumittarin neulan asetuessa arvoon 1900 r/min. Vetoakseliksi on valittavissa niin puikkoperiä kuin napavälitteisiäkin akseleita.

V8-imago näkyy paitsi ajettavuudessa myös ohjaamossa, joka on saanut ylleen krominkiiltoisia merkintöjä ynnä koristelistoja maskiin. Sisätiloissa on niin ikään rivikoneohjaamoa enemmän kromia, nahkaa ja V8-tunnuksia, joista osa kuuluu lisävarustelistalle. Ensimmäisiä ajokokemuksia uudesta megavoimalasta on tarjolla kevään aikana, joten tulevia Konepörssin sivuja on syytä tarkkailla.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi