Uutiset

Kuljetuskalusto

Närhi Oy – 50 vuotta varaosien parissa

Jari ja Jarmo Närhi

Joensuun Autohajottamo Närhi Oy on toiminut raskaan kaluston varaosien parissa jo viiden vuosikymmenen ajan. Tänään perheyrityksessä panostetaan paljolti uusiin varaosiin ja kattavaan palveluun, joskaan purkuosatoimintaa ei ole tyystin unohdettu.

Purkamotoiminnassa pitkät perinteet omaavan Joensuun Autohajottamon toiminta alkoi vuonna 1963 nimellä Joensuun Autohajottamo K Tikkinen & Kumppanit. Yritys toimi tuolloin myös Iisalmessa ja Mikkelissä, mutta sittemmin toiminta keskitettiin Joensuuhun. Ensimmäisinä vuosina purkamon portista ajettiin lähinnä henkilöautoja sekä traktoreita, mutta hyvin pian toiminnassa keskityttiin kuorma-autoihin ja niiden purkuosiin.

Vuonna 1975 Matti Närhi otti yrityksen vetovastuun ja samalla nimi muuttui Joensuun Autohajottamo Närhi Ky:ksi. Nykyiselle sukupolvelle, eli Jari ja Jarmo Närhelle yritys siirtyi vuonna 1988.

”Rahaa ja pääomaa yrityksen käynnistämiseen ei ollut käytössä paljoa, joten työtä tehtiin ympäri vuorokauden. Kauppaa käytiin läpi Suomen, sillä halu yrittämiseen oli kova”, toteaa äänettömästä yhtiömiehestä omistajaksi ja edelleen hallituksen jäseneksi siirtynyt Matti Närhi yrityksen toimitiloissa Joensuun Lentoasemantiellä vuonna 2013.

Viidessä vuosikymmenessä paikallisesta purkamosta on kasvanut raskaankaluston varaosa- ja varustekauppaa harjoittava yritys, joka tarjoaa asiakkailleen tunnettuja raskaan kaluston tuotteita sekä niihin liittyviä palveluita. Yksitoista osaajaa työllistävän yrityksen liikevaihto asettui viime vuonna 3,7 miljoonaan euroon.

Raskaan liikenteen palvelija

Purkamotoiminnan tueksi alkujaan ajatellut uudet varaosat ja tarvikkeet ovat vuosien varrella kasvattaneet merkitystään Närhien luotsaamassa yrityksessä, joka on kuulunut valtakunnalliseen Raskassarja-ketjuun vuodesta 1997 alkaen. Toiminnan määrätietoisen kehittämisen mahdollistamiseksi vuonna 2007 perustettiin Närhi Oy –konserni, johon kuuluu tänään Joensuun Autohajottamo Närhi Oy:n ohella myös Kuopion Kuljetus Kalusto Oy, joka aloitti toimintansa  vielä samana vuonna. Konsernilla on myös osakkuus Vantaalla toimivasta Raskasvaraosa Oy:stä.

”Yrityksemme on löytänyt kasvun avaimet erikoistumalla raskaan liikenteen palvelemiseen. Tänään toimintamme kivijalkana ovat merkittävien osatoimittajien tuotteet linja- ja kuorma-autoihin sekä perävaunuihin. Purkamotoiminnan osuus on painunut liikevaihdostamme alle 10 prosentin”, toteavat veljekset Jari ja Jarmo Närhi, joiden mukaan purkuosilla olisi edelleen laajalti kysyntää Suomessa. Ongelmaksi on kuitenkin muodostunut hyväkuntoisen ja purkuun kelpaavan kaluston vaikea saavutettavuus.

”Kaluston käyttöasteet ovat nousseet varsin suuriksi, joten miljoona kilometriä taivaltanut, kolmivuotias rahtiauto ei ole lainkaan harvinainen näky. Luonnollisesti asiakkaiden kiinnostus yli miljoona kilometriä taivaltaneisiin komponentteihin on laimeaa”, toteaa Jarmo Närhi.

Osat ja palvelu samassa paketissa

Suomalaisilla varaosamarkkinoilla vankan aseman niin tukku- kuin vähittäiskaupassakin saavuttaneessa Närhi Oy –konsernissa katsotaan tulevaan luottavaisin ja valoisin mielin.

”Ajoneuvokaluston ja sen kautta toimialamme tekninen vaikeutuminen tuo omia haasteitaan alalla toimiville yrityksille muun muassa väylätekniikan yleistymisen muodossa”, linjaa Jarmo Närhi, jonka mukaan korjaamotoiminnassa vaaditaan aiempaa useammin kattavaa diagnostiikkalaitteistoa, jota hyödynnetään niin vikakohteiden paikallistamiseen kuin ajoneuvoon tehtyjen töiden kalibrointiinkin.

”Monesti jo autojen perushuollossa tarvitaan tietotekniikkalaitteistoa, jonka hankintaa monet yksityiset huoltokorjaamot tuntuvat vierastavan. Mielestäni laitteistojen hankinnalla ja eritoten niiden käyttökoulutuksella alkaa olla jo kiire, sillä maanteillämme liikkuu alati enemmän laitteistoa vaativaa kalustoa”, summaa Jarmo Närhi esittäen samalla huolensa alan muutosvastarinnasta.
”Me olemme valmistautuneet tähän kehitykseen muun muassa Kuopiossa vuodenvaihteesta alkaen toimineen helpdesk-palvelun muodossa”, muistuttaa Närhi, jonka mukaan palvelun avulla asiakkaat saavat yhdeltä toimijalta tarvittavat varasosat yhdessä työohjeineen ja momentteineen. Asiakkaat ovat kiitelleet laajalti tätä tarjoamaamme kokonaispalvelua raskaan kaluston parissa”, summaa Närhi päätteeksi.

Lue seuraavaksi