Uutiset

Kuljetuskalusto

Merkkipäiväkahvittelua

Oy Scan-Auto Ab on ollut edustamansa merkin kautta merkittävä vaikuttajia suomalaisen kuljetusalan kehittämisessä viimeisen 60 vuoden ajan. Vuonna 1949 perustettu maahantuontiyritys on aikojen saatossa nähnyt niin vastamäkiä kuin myötälettäkin. Kuten olemme julkisesta sanasta voineet todeta, nyt mennään hetki vastamäkeen, jotta voimme taas elää kiireisempiä aikoja.

Merkkipäivää haluttiin kuitenkin juhlistaa, joten myyntiasiamiehet kautta maan olivat laittaneet kahvipannun kuumaksi leivospuolta unohtamatta. Samalla he esittelivät paikallisille autoilijoille uusien kuormavaunujen ominaisuuksia, saattoipa joku autoilija kiinnostua pihan vaihtovaunuistakin. Scanian ennakkotiedon mukaan kuormavaunujen hinnat ja maksuehdot ovat nyt edullisia.

– Meillä on Lahden alueella monenlaista kalustoa, emme ole siis yhden toimialan varassa, kertoo Lahden myyntiasiamies Tomi Iso-Kuortti merkkipäivänä Konepörssi-lehdelle. Uusien vaunujen myynti on, kuten monestakin paikasta olemme kuulleet, verrattain vähäistä. Johtuen pitkistä toimitusajoista, ovat rekisteröitävien autojen määrät edelleen verrattain korkealla tasolla, myyntiasiamies jatkaa.

Iso-Kuortin mukaan vaihtovaunuvalikoima on saatu verrattain vähäiseksi, joskin osa vaunuista on tyypiltään hankalalasti myytäviä.

– Neljällä akselilla varustetulle Scania-merkkiselle kuormavaunulle sen sijaan on kysyntää jatkuvasti, puutavaran kuljetukseen tarkoitettu kalusto on tällä hetkellä vaikeaa myyntitavaraa.

Kuljetustarpeen vähentyminen on näkynyt korjaamolla puutavara-autojen sekä rekanvetureiden käyntien harventumisena.

– Liikevaihdon osalta 16 mekaanikkoa työllistävä korjaamomme päätyi alkuvuonna lähes viimevuotiselle tasolle, eli Suomessa riittää edelleenkin kuljetettavaa, tietää Iso-Kuortti.

”Jokainen tehköön mitä parhaiten taitaa”

Merkkipäiväkahvin perässä Lotilan teollisuusalueella sijaitsevaan korjaamopisteeseen saapui ajopäivän päätteeksi myös autoilija Jouni Heinonen Hollolasta. Kahdella Scania-kuormavaunulla sekä keveämmällä Opel-pakettiutolla kuljetuksia suorittava Heinonen ei peitellyt tyytyväisyyttään kertoessaan lahtelaiskorjaamon palvelukyvystä.

– Virka-ajan jälkeenkin palveleva korjaamo on elintärkeä pienelle yrittäjälle, jotta luvatut työt voidaan suorittaa annetun aikataulun mukaan. Useimmiten Scania-mekaanikot osaavat antaa rikkoutuneelle vaunulle ensiapua, joka mahdollistaa matkan jatkamisen, kiittelee kolme vuotta sitten kouluttajan töistä autoilijaksi siirtynyt Heinonen.

Kuormavaunuillaan lähinnä keveitä muovituotteita kuljettava autoilija on päätynyt myös Scanian huolto- ja korjaussopimusasiakkaaksi.

– Autoilijan kellossa ei ole riittävästi tunteja ajamiseen ja korjaamiseen. Olen ajatellut asian niin, että jokainen tehköön, mitä parhaiten osaa, joten korjaustyöt jäivät Scan-Autolle. Itsenäinen korjaustyö vaatisi myös hallitilaa ja työkaluja, joka ei ole lainkaan pieni kuluerä. Hallin kuukausivuokralla maksaa korjaamolaskuakin pitkän matkaa, tietää Heinonen.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi