Uutiset

Kuljetuskalusto

Mercedes-Benz Trucks testaa sähkökuorma-autoja Suomessa

Mercedes-Benz eActros LongHaul

Kuljetusyritykset asettavat samat vaatimukset akkukäyttöisille kuorma-autoille kuin perinteisillä dieselmoottoreilla varustetuille autoille. Vaikeissakin sääolosuhteissa, kuten kylmässä, jäässä ja lumessa, ajoneuvojen on toimittava luotettavasti. Tätä taustaa vasten tämän vuoden Mercedes-Benz Truck -talvitestit Rovaniemellä osoittautuivat jälleen tärkeiksi kestävyystesteiksi. Mukana olivat eri mallisarjojen ajoneuvot — mukaan lukien akkusähköisen eActros LongHaulin prototyypit, joiden sarjavalmistus on suunniteltu alkavan vuonna 2024, akkukäyttöinen eActros 300 vetoautona sekä Actros L perinteisellä dieselmoottorilla. Äärimmäisissä ilmasto-olosuhteissa, kuten lumisilla ja jäisillä teillä, ankarissa tuulissa ja 25 asteeseen pakkasessa, testiryhmä testasi yksittäisiä malleja mahdollista edelleen optimointia varten.

”Tuotevalikoimamme testaaminen äärimmäisissä talviolosuhteissa on myös olennainen osa ajoneuvojen kehittämistä vaihtoehtoisten käyttövoimien kannalta. Kuljetusyritysten on voitava luottaa sähkökuorma-autoihimme kaikissa olosuhteissa, samoin kuin tavanomaisilla käyttövoimilla toimiviin ajoneuvoihin. Tästä syystä insinöörimme Suomessa testaavat ajoneuvoja kuusi viikkoa,” sanoo Mercedes-Benz Trucksin maailmanlaajuisen testauksen johtaja Dr. Christof Weber.

Dr. Christof Weber, Head of Global Testing Mercedes-Benz Trucks

Kattava luettelo kriteereistä

Mercedes-Benz Trucksin kehitysinsinöörit testasivat kaikkia käytössä olevien ajoneuvojen toimintoja ja järjestelmiä, esimerkiksi kaistanvaihtoavustinta osana Active Sideguard Assist -ohjelmaa tai aktiivista kaistaopastusta Actros L:n Active Drive Assist -sovelluksella. Matkalla oli myös mahdollista mitata maakohtaisten kaistamerkintöjen, liikennemerkkien tai digitaalisten karttatietojen vaikutusta kuorma-autoihin asennettujen avustinjärjestelmien suorituskykyyn. Se, että testipäivät olivat pitkiä, mahdollisti myös kuljettajan mukavuuteen liittyvien asioiden arvioinnin.

Napapiirin testeissä keskityttiin akkukäyttöisiin kuorma-autoihin

Asiantuntijat kiinnittivät erityistä huomiota eActros LongHaulin ja eActros 300 -vetoauton akkujen ja sähköisen voimansiirron ominaisuuksiin haastavissa sääolosuhteissa. Tätä tarkoitusta varten testattiin käynnistysominaisuudet, komponenttien suojaus alhaisilta lämpötiloilta, ohjelmistot ja rajapinnat. Lisäksi lämpö- ja energianhallintajärjestelmät testattiin intensiivisesti. Molemmat varmistavat, että sekä voimansiirron että ohjaamon lämmönsäätö tapahtuu oikein ja energiatehokkaasti myös alhaisissa lämpötiloissa.

Testi osoitti, että eActros LongHaulin ohjaamo lämpiää nopeammin kuin dieselauton jäähdytysjärjestelmän pienemmän tilavuuden ansiosta. Koska energia tähän otetaan kuitenkin ajoneuvoon asennetuista akuista, mikä lyhentää toimintamatkaa, on suositeltavaa lämmittää tai jäähdyttää ohjaamo jo latauksen yhteydessä. Esilämmitys vähentää eActros LongHaulin toimintamatkaa vähemmän jopa erittäin alhaisissa lämpötiloissa.

Mercedes-Benz Trucks testet in Finland

”Olemme erittäin tyytyväisiä testituloksiimme. Akkujen ja sähköisen voimansiirron ominaisuuksien testit äärimmäisissä lämpötiloissa tai ajoneuvon ajo-ominaisuudet liukkailla, jäisillä teillä osoittavat: Jopa hyvin talvisissa olosuhteissa akkukäyttöiset kuorma-automme ovat täysin toimintakykyisiä”, sanoo Weber.

Talvitestissä oli myös lukuisia ajo- ja jarrutustestejä eri pitotasoisilla pinnoilla, sekä loskan vaikutuksesta esimerkiksi kuljettajan avustinjärjestelmien antureiden toimintaan. Testattiin myös, kuinka Trailer Stability Assistant voi vähentää yhdistelmän liukumisen riskiä kaarteissa tai väistöliikkeissä talviteillä ja kuinka MirrorCam käsittelee erilaisia kontrastiolosuhteita jäällä ja lumella.

Sarjatuotanto alkaa pian

Hannoverissa IAA Transportation 2022 -messuilla ensimmäistä kertaa esitelty eActros 300 -vetoauto sopii käytettäväksi normaalien eurooppalaisten puoliperävaunujen vetoon. Sähköauto perustuu samaan tekniikkaan kuin eActros 300/400. Kolme 112 kWh:n akkuamahdollistavat jopa 220 kilometrin toimintamatkan yhdellä latauksella. Sarjatuotannon on määrä alkaa vuoden 2023 jälkipuoliskolla.

Kaukoliikenteeseen suunniteltu eActros LongHaulin on määrä olla valmis sarjatuotantoon vuonna 2024. Mercedes-Benz Trucks julkisti konseptiprototyypin IAA Transportation -messuilla Hannoverissa viime vuonna. Mercedes-Benz eActros LongHaulisssa on noin 500 kilometrin toimintamatkan yhdellä latauksella, ja mahdollisuus suurteholataukseen. IAA:ssa se sai ”Vuoden kansainvälisen kuorma-auton” tuomariston ”2023 Truck Innovation Award” -palkinnon. eActros LongHaul -autossa käytetään akkuja, joissa on litiumrautafosfaatti (LFP) -kennoteknologiaa. Näille on ominaista ennen kaikkea pitkä käyttöikä ja käyttökelpoisempi energia.Lue seuraavaksi