Uutiset

Kuljetuskalusto

Mercedes-Benz Econic 2635 L 6×2*4 – Kujakiidon ehdoilla

Jätehuollon tehtävissä työskentelevä kuljettaja kiipeää työrupeamansa aikana ajokkinsa ohjaamoon kymmeniä, jopa satoja kertoja. Mercedes-Benz Econic on jäte- ja jakelukuljetusten ehdoilla viilattu ajokki, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota juuri ergonomiaan liittyviin yksityiskohtiin.

Linja-automaisia piirteitä yllään kantava Mercedes-Benz Econic tuotiin markkinoille vuosituhannen vaihteen alla helpottamaan jätekuljetusten parissa työskentelevien kuljettajien arkea. Alaslasketun ohjaamon ja käyttäjäystävällisen portaikon ansiosta kulku ohjauspyörän taakse sujuu kiipeämisen sijaan kävelemällä – lähtökohtaisesti oikealta puolen autoa. Käytetyillä ratkaisuilla pyritään ehkäisemään ohjaamoon noususta ja sieltä laskeutumisesta johtuvia onnettomuuksia.

Nykyinen Econic-sukupolvi esiteltiin kohta kaksi vuotta sitten, jolloin ohjaamon alle tuotiin Euro 6-päästötason mukaiset voimalat. Tarjolla on 7,7-litraisen OM936-moottorin 299- ja 354-hevosvoimaiset dieselvaihtoehdot sekä maakaasukäyttöinen 302-hevosvoimainen versio. Uusien voimanlähteiden avulla valmistaja lupailee aiempaa maltillisempaa polttoaineenkulutusta sekä pituudeltaan kasvaneita huoltovälejä. Econicin voimalinjaan kuuluu aina Allisonin valmistama kuusiportainen 3200 P -automaattivaihteisto.

Jäteautojen markkinat ovat Suomessa kooltaan varsin rajalliset, sillä uusien pakkarien myynti jää vuositasolla tyypillisesti alle sadan auton. Vehon edustajien mukaan Econicin vuotuiset myyntimäärät liikkuvat kymmenen auton kahden puolen, jolloin sillä on oma asemansa kapeassa segmentissä.

Muualla maailmassa markkinat ovat hiukan toisenlaiset: Muun muassa Ruotsissa ammattiyhdistysliike on vahvasti mukana ajoneuvohankinnoissa, jolloin kuljettajan työhyvinvointiin liittyvien seikkojen merkitys korostuu hankintojen yhteydessä. 

Ohjauspyörän vierestä löytyvä vaihteiston hallintapaneeli tarjoaa selkeää ja helppoa käytettävyyttä, sillä R-, N- ja D-painikkeet eivät jätä ilmaan kysymysmerkkejä. Perinteinen momentinmuunninvaihteisto on tietyissä ajotehtävissä pitänyt kiinni suosiostaan automatisoitujen vaihteistojen suosion kasvusta huolimatta. Juuri jäteautot ovat segmentti, jossa perinteinen automaatti nauttii edelleen vankkumatonta suosiota. Osaltaan siitä syystä, osittain siitä johtuen on Allisonin automaatti ainoa vaihtoehto Econic-mallistossa.

Kuljettajan istuimelta katsottuna maailma tuntuu linja-automaiselta, sillä vastassa on kooltaan suuri tuulilasi ja vieressä kaksilehtinen sivuovi. Vahvoista A-pilareista sekä etukulmien pikkuikkunoista johtuen näkökenttä poikkeaa jonkin verran perinteisistä kuorma-autoista. Alkuun näkökenttä tuntuu varsin vieraalle, mutta jo muutaman risteyksen jälkeen silmä löytää pilareiden ja pienojen välistä vapaata näkemää. 

Yksi Allisonin valmistaman automaattivaihteiston merkittävimmistä ominaisuuksista tulee esiin laskeuduttaessa ensimmäisen jäteastin luo. Suunnanvaihto tapahtuu nimittäin äärettömän nopeasti, mikä on kiistaton etu tehtävissä, joissa pyöritään ahtailla piha-alueilla. Perinteisen käsijarrun ohella jäteauton voi pysäköidä astian viereen myös pysäkkijarrulla, joka säästää samalla paineilmaa. Lukuisia kertoja ohjaamosta ulos rientävä kuljettaja kiittää automatiikka, joka on valjastettu sulkemaan ovi aina liikkeellelähdön jälkeen. Automatiikkaa on hyödynnetty myös päällirakenteissa, sillä ulosotto aktivoituu käsijarrukahvan kirstämisellä.

Econic-mallisto pitää sisällään kaksi- ja kolmiakselisia täysilmajousitettuja ajokkeja, joista jäteauton alustaksi valitaan useimmiten ohjaavalla taka-akselilla varustettu kolmiakselinen vaihtoehto. Välitelivaihtoehdon pitkäksi kasvava perusakseliväli tekee autosta takaohjaavaa kankeamman. Takaohjaavan ajokin kiistattomana etuna on ketteryys, joskin jäteautojen pitkä takaylitys saattaa yllättää tottumattoman kuljettajan. Talvisen liikkeellelähdön kannalta on teliakselin kevennin tervetullut varuste. Sähköhydrauliikkaan nojaavan teliakselin voi halutessaan myös lukita kiinteäksi.

Jätekuljetukset ovat edelleen alaslasketulla ohjaamolla varustetun auton ominta aluetta, joskin käyttäjäkunta on vuosien saatossa laajentunut muun muassa jakelukuljetuksiin, lentokenttäkäyttöön ja tiemerkintätehtäviin. Kaikki nämä ovat suoritealoja, joissa ohjaamon lattiatason tai auton kokonaiskorkeuden mataluudella on merkitystä. Econic-perheeseen kuuluu kaksi eri ohjaamovaihtoehtoa, koeajokin 2830 milliä korkean ohjaamon lisäksi valikoimassa on myös matala malli, jonka kokonaiskorkeus jää 2380 millin tuntumaan. Matalampaa vaihtoehtoa suositaan muun muassa pelastusajoneuvoissa, joilla ajetaan matalien porttikäytävien läpi sisäpihoille.

Vasemmalla puolen autoa sijaitseva ovi on tarkoitushakuisesti kapea ja sen avautumiskulma on varsin pieni. Lähtökohtaisesti Econicin ohjaamoon on tarkoitus kulkea oikeanpuoleisen kaksilehtisen taitto-oven kautta. Perinteisen pystysuuntaisen portaikon sijaan ilmatoimisen oven takaa löytyy reilut askelmat, joiden avulla kuljettaja voi kävellä sisään ja edelleen ohjauspyörän taakse. Edellisessä sukupolvessa lattiataso löytyi toisen askelman jälkeen, nyt keskilattian kohdalla on viidentoista sentin moottoritunneli, joka ei ainakaan edesauta kulkua kuljettajan istuimelle. Moottoritunnelilla halutaan varmistaa riittävä jäähdytysilman virtaus ohjaamon alla sijaitsevalle päävoimalalle.

Kapean segmentin ehdoilla rakennettu Econic on omimmillaan tiiviisti asutuilla alueilla tapahtuvassa keräilyssä, missä siirtomatkat ovat lyhyitä ja auton oikealta puolen löytyy vapaata tilaa esimerkiksi jalkakäytävän muodossa. Varsinkin talviaikaan auton oikealta puolen löytyy monesti paksu hanki, joka saattaa muuttaa Econicin vahvuudet heikkouksiksi.

Veho Charterway-laivastoon kuuluva Econic on saanut ylleen GeesinkNorban valmistaman, 20,8 kuution säiliöllä varustetun Norba RL-300-yksilökeropakkarin. 

Erikoisajoneuvon ominaisuuksiin kuuluu myös massatuotteita korkeampi hankintahinta. Aina ilmajousitettu ja automaattivaihteistolla varustettu Econic on maahantuojan mukaan noin viidenneksen vastaavin varustein maustettua Antos-alustaa hintavampi. Toki Econic tarjoaa myös ominaisuuksia, joita muihin malleihin ei saa edes rahalla.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi