Uutiset

Kuljetuskalusto

Mercedes-Benz Arocs HCT -yhdistelmä liikenteeseen

Kuljetusliike R. Tarkkonen Oy:n 83,5 tonnin Mercedes-Benz Arocs HCT -yhdistelmä aloittanut liikennöinnin.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi myönsi marraskuun lopussa Kuljetusliike R. Tarkkonen Oy:n Mercedes-Benz Arocs -sorakasettiyhdistelmälle kahden vuoden mittaisen HCT-luvan. Ajoneuvoyhdistelmä on Ruduksen ajossa, ja sillä kuljetetaan betonihiekkaa. HCT-yhdistelmälle on määritetty Uudenmaan alueella 14 reittiä, joilla se saa ajaa 83,5 tonnin kokonaispainolla.

Kuljetusliike R. Tarkkonen Oy:n HCT-yhdistelmässä tutkitaan 10-akselisen 83,5 tonnia painavan sorakasettiyhdistelmän hyödyntämistä Helsingin ympäristössä. Kokeilussa tutkitaan myös uusiutuvan dieselin käyttöä. Kokeilun aikana selvitetään kuinka paljon päästöjä voidaan vähentää tällä menettelyllä.

Mercedes-Benz Arocs HCT -yhdistelmä on varustettu monipuolisella kamerajärjestelmällä, jolla kuljettaja voi havaita kevyen liikenteen risteyksissä ja terminaaleissa. Kameroiden lisäksi yhdistelmän sivuilla on perinteisen peruutustutkan kaltaiset anturit, jotka varoittavat kuljettajaa, jos auton alle on jäämässä jotain tiukoissa käännöksissä. Näillä keinoilla kehitetään ison yhdistelmän liikenneturvallisuutta kaupunkiliikenteessä. Yleisten rakenteiden puolesta yhdistelmä vastaa nyt liikenteessä käytettävää kalustoa. Ulkomittojen ja kääntyvyyden osalta se täyttää kaikki vaatimukset. Yhdistelmän kokonaispituus on 24,23 metriä.

Mercedes-Benz Arocs -ajoneuvoyhdistelmä on ollut käytössä Kuljetusliike R. Tarkkonen Oy:llä elokuusta 2016 lähtien. ”Polttoaineen kulutus on vähän noussut siirryttäessä marraskuun lopussa 76 tonnin kokonaispainosta 83,5 tonnin kokonaispainoon. Isommalla massalla auto kuitenkin rullaa paremmin, joten oikein hyödynnettynä päästään melkein samoihin polttoaineen kulutuslukemiin”, kertoo HCT-yhdistelmää Kuljetusliike R. Tarkkonen Oy:llä ajava kuljettaja Tobias Fast.

HCT-yhdistelmä koostuu Mercedes-Benz Arocs 4463 LK 10×4/6 -vetoautosta ja viisiakselisesta perävaunusta. Autossa on uusi toisen sukupolven OM473-moottori, jonka iskutilavuus on 15,6 litraa, teho 460 kW (625 hv) ja vääntömomentti 3 000 Nm. Lisäksi autossa on suurteho-moottorijarru (n. 480 kW kierrosluvulla 2300/min). Takana autossa on ilmajousitus, jolla saadaan pehmeä ajotuntuma. Auto on varustettu yhdeksän tonnin nostettavalla ja kääntyvällä taka-akselilla, jonka ansiosta se kääntyy ketterästi pitkästä ääriakselivälistä huolimatta. Auton varusteisiin kuuluu myös hydraulinen servotwin-ohjaus, jossa on elektroninen ohjausvoimantehostus. Se mahdollistaa erityisen raskaassa käytössä kevyen ja tarkan ohjattavuuden, parhaan mahdollisen auton käsittelyn ja erinomaisen käyttäytymisen ajourissa. Lisäksi autossa on vesitoiminen hidastin. Se on kulumaton ja huoltovapaa hydrodynaaminen kestojarru, joka toimii moottorin jäähdytysnesteellä. Kulumaton ja huoltovapaa hidastin alentaa kuluja hidastimen koko käyttöiän ajan ja vähentää käyttöjarruun kohdistuvaa kuormitusta. Auton pystypakoputkesta saadaan pakokaasulämpöä hyötykäyttöön lavanpohjaan, jolla estetään kuljetettavan soran jäätyminen talvella. Ohjaamona autossa on 170 mm:n moottoritunnelilla varustettu ClassicSpace.

Lisäksi autossa on kokonaistaloudellisuutta parantava FleetBoard-telematiikkajärjestelmä. Aktivoituna FleetBoard mm. taltioi lakisääteiset piirturitiedot ja kertoo samalla kuljettajan lepo- sekä ajoajat ja mahdollistaa näin auton mahdollisimman tehokkaan käytön. FleetBoard mahdollistaa ajoneuvon karttaseurannan, huoltojen ja mahdollisten häiriöiden etäseurannan sekä taloudelliseen ajotapaan tähtäävän kuljettajan ajotavan objektiivisen arvioinnin. Autossa on myös uusi seitsemän tuuman kosketusnäytöllä varustettu liikuteltava kuljettajan taulutietokone FleetBoard DispoPilot.guide, joka on asennettu auton kojetauluun pidikkeen avulla. Laite mahdollistaa työnkulun ammattimaisen käsittelyn sekä Euroopan laajuisen kuorma-autonavigoinnin Live Trafficin avulla.

Veho Oy Ab

Lue seuraavaksi