Uutiset

Kuljetuskalusto

Mercedes-Benz Actros 2446 LS – Keveämpi välitelivaihtoehto

Moni kaksiakselisella rekanveturilla tyyrännyt kuljettaja on saanut raapia otsatukkansa harvaksi koettaessaan sovittaa akselimassoja kohdalleen. Varsinkin kylmäkoneella varustetut puoliperävaunut ovat usein etupainoisia, mikä johtaa helposti vetoakselimassan ylitykseen. Suurimpaan sallittuun kokonaismassaan olisi vielä matkaa, mutta väärässä paikassa sijaitsevat kilot tekevät tilanteesta hankalan. Tämän vuoksi Euroopan liikenteeseen on valittu myös väliteliautoja, jotka sallivat vapaamman kuorman sijoittelun. Kotimaassa ja Skandinaviassa väliteli tuo mukanaan myös kaksiakselista vetäjää suuremman kantavuuden, mutta Euroopan liikenteen 40 tonnin kokonaismassalla väliteli sen sijaan vain syö kantavuutta.

Hollantilaiset ovat tunnettuja ennakkoluulottomuudestaan ja kokeilunhalustaan. Tulppaanipeltojen täyttämässä maassa onkin jo vuosien ajan rakennettu väliteliautoja keveämmällä akselilla. Nyt hollantilaisten suosima rakenne on viety Daimlerin hyötyautotehtaalle ja keväästä alkaen Wörthissä on koottu autoja, joiden välitelillä käytetään 17,5 tuuman renkaita.

Keveämpi myös lompakolle

Useimmat näkevät tässä vain kaksiakselisen rekanvetäjän, mutta tarkkasilmäiset kanssa-autoilijat huomaavat vetoakselin edestä löytyvät apupyörät. Tehtaalla asennettava, Hendricksonin valmistama ilmajousitettu väliteliakseli on aina nouseva, joskin kiinteä. Väliakselin rengaskokona on 215/70 R17,5, muilla akseleilla käytetään kokoa 315/70 R22,5, mistä johtuen tarjolla on vain 114 sentin vetopöytäkorkeudella olevia autoja.

Akselille sallitaan 4,3 tonnin kokonaismassa, joten Suomessa ajokille sallitaan 23800 kilon kokonaismassa. Kantavuutta omamassaltaan 8053 kilon ajokissa on siis 15747 kiloa. Vastaavalla ohjaamolla ja moottorilla varustettu kaksiakselinen Actros painaa tyhjänä 7145 kiloa. Kantavuuseroa kolmiakselisen hyväksi saadaan siis 4902 kiloa.

Kevyt väliteliratkaisu on 250 kiloa perinteistä akseliratkaisua keveämpi. Maahantuojan mukaan myös hankintahinta on maksajan lompakon kannalta keveämpi. Eikä keveys ole ainut etu. Pienemmästä rengaskoosta johtuen rungon sivulla on enemmän vapaata tilaa, mikä voidaan hyödyntää tarvikelaatikoina tai polttoaine- ja AdBlue-säiliöinä. Väliteliveturin normaali AdBlue-säiliökoko on 40 litraa, tässä se on 85 litraa. Suomeen saapuneessa esittelyautossa oli 400 litran vakiopolttoainesäiliön kaverina myös 280 litran lisäsäiliö. Muotoilustaan johtuen nämä säiliöt täyttivät rungon sivustan lähes täysin, joskin oikeaoppisella rakentamisella säiliöiden oheen olisi jäänyt tilaa myös tarvikelaatikoille. Lyhyen tutustumisajon perusteella ajo-ominaisuudet eivät päässeet yllättämään. Meno vastaa kaksiakselista vetäjää, joskin mielessä välkkyvät kysymykset rengaskoon ja raideleveyden vaikutuksesta kuormatun auton ominaisuuksiin urautuneella tiellä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi