Uutiset

Kuljetuskalusto

Matalaohjaamoinen Renault-kuorma-auto Suomeen

Volvo Finlandiin kuuluva Renault Trucks esitteli huhtikuun alussa Suomen ensimmäisen etumatalalla ohjaamolla varustetun Renault-kuorma-auton. Ajoneuvo on varustettu jätepakkaajavarustein ja se on jo luovutettu asiakkaal-
leen Suez Suomi Oy:lle (ent. Sita) pääkaupunkiseudulle.

Matalalattiaisesta automallista käytetään myös nimitystä ”low entry” eli matala sisäänkäynti. Se kuvastaakin hyvin ohjaamon helppoa sisäänkäyntiä, kun lattia on matalalla.

Kuva: Volvo Finlandin Renault Trucksin Suomen tuotepäällikkö Mikko Aules vierellään Suomen ensimmäinen Renault D26 Access -matalalattia-auto. Renault käyttää mallista myös nimitystä ”low entry” -auto. Ohjaamon lattia on reilusti normaalin kuorma-auton lattiaa alempana.

Renaultin kuljettajan istuin on sijoitettu siten, että kuski istuu etuakselin etupuolella toisin kuin tavallisessa kuorma-autossa, missä istutaan etuakselin päällä. Näin lattiaa on pystytty laskemaan oleellisesti. Lattian korkeus maasta on noin 700 millimetriä ja välissä on vain yksi askelma 550 millimetrissä. Tämä tekee ohjaamoon noususta ja poistumisesta helppoa.

Suezilla on jo Euroopan laajuisesti kymmeniä matalalattia-autoja jätteenkuljetuksessa. Siinä kuljettaja joutuu poistu-
maan ohjaamosta kymmeniä kertoja työvuoron aikana. Matalalattia-autojen avulla Suez pyrkii panostamaan työnte-
kijöiden työturvallisuuteen sekä helpottamaan kuljettajan työtä. Nyt esitelty auto on ensimmäinen ”low entry” -hytillä varustettu Renault-kuorma-auto Suomessa eikä sitä ole juurikaan vielä markkinoitu maassamme. Signaali
auton saamiseksi Suomeen tuli asiakkailta.

Alas laskettu ohjaamo helpottaa oleellisesti arkista käyttöä, kun kiipeily vähenee. Myös turvallisuus kasvaa, kun ei tarvitse säännöllisesti laskeutua korkealta.

Vaikka kuljettaja työskentelee bussikuskin tavoin etuakselin etupuolella, on tässä kuorma-autoversiossa kuitenkin lyhyt etuylitys ja reilu maavara toisin kuin monissa matalalattiabusseissa. Niissä mataluus tuottaa helposti ongelmia epätasaisilla ja lumipenkkaisilla teillä sekä loskaisilla keleillä.

Kuva: Euro 6 -normit täyttävä moottori tarvitsee ureaa. AdBlue-säiliö sijaitsee oikealla puolella ohjaamon takana. Sen tilavuus on 32 litraa ja siinä on lukittava korkki.   

Ohjaamoon nousua helpottavat myös reilusti aukeavat ovet (molemmat puolet). Saranaovet aukeavat lähes 90 astetta. ”Hanttimiehen” puolelle on saatavissa lisävarusteena bussityyppinen paljeovi. Huomionarvoinen seikka on myös koko ohjaamon levyinen tasainen lattia. Ohjaamo on näppärästi läpikäveltävissä eikä lattialla ole mitään esteitä tai ulokkeita, mihin voisi kompastua.

Kuljettaja pystyy poistumaan kummalta puolelta tahansa lähes yhtä helposti ja nopeasti. Vielä, kun seisomakor-
keuskin on yli kaksi metriä, mahtuu isompikin mies oikaisemaan itsensä ohjaamossa. Läpi käveltäessä ei tarvitse näin kyyristellä tai varoa esteitä. Tila on avoin ja selkeä. Verhoilumateriaalit ovat kulutusta kestäviä ja helposti puhdistettavissa. Lattiakin voidaan tarvittaessa huuhdella kevyesti, vaikka vedellä.

Renaultin ohjaamon ominaisuuksiin kuuluu myös hyvä näkyvyys. Jakelu- ja jäteautot liikkuvat pääsääntöisesti ruuhkaisilla alueilla, joten hyvä näkyvyys parantaa kanssa-
kulkijoiden turvallisuutta ja törmäykset sekä kosketukset rakennuksiin vähenevät. Madalletun lattian ansiosta myös tuulilasin alareuna on saatu alas, mikä vähentää katvealuetta eteen. Tuulilasi on itse asiassa bussimaisen iso, koska ohjaamon korkeudesta ei ole tingitty. Näkyvyyttä parantavat vielä kapeat A-pilarit sekä sirot sivupeilit.

Erityisen lisän näkyvyyteen antavat ovien takapuolella olevat kiinteät sivuikkunat. Varsinkin kuljettajan puolella se nopeuttaa ajoneuvon käsittelyä ahtaissa paikoissa. Pienellä pään käännöllä pystyy näkemään suoraan lähes auton takakulmaan. Ammattimiehet toki ”sompailevat” peilien avulla, mutta ei lisänäkyvyydestä ainakaan hait-
taa ole. Kameroilla näkee aivan taakse.

Silmiinpistävää ohjaamossa oli runsas säilytystilojen määrä. Ovissa on suuret kaukalot ja ohjaamon korkeudesta johtuen ylhäällä on reilusti luukullisia lokeroita. Ajoneuvon sähköpääkeskus on sijoitettu kuljettajan penkin taakse, missä sulakkeiden vaihto on helpompaa kuin monissa kojelaudan alle sijoitetuissa vastaavissa.

Suezille toimitettu ”low entry” -auto on muilta osin vastaava kuin Renaultin normaalit kuorma-autot. Mallimerkintä on Renault D26 Access, moottorina Euro 6 -pakokaasupäästö-
normit täyttävä Renaultin 235 kilowattinen DTI 8. Vaihteistona on 6-vaihteinen Allison 3000 täysautomaatti-
vaihteisto kosketinpainikekäytöllä. Käsijarrun kytkeminen päälle siirtää vaihteiston automaattisesti vapaalle, mikä nopeuttaa työskentelyä.

Mittarit ja hallintalaitteet ovat samoja mitä on käytössä muissakin Renaultin kuorma-autoissa.

Mukana on myös tämän päivän uuden auton lakisääteisiä varusteita, kuten automaattinen hätäjarrutustoiminto, törmäysvaroitin sekä kaistavahti. Nämä kaikki voidaan kytkeä pois päältä katkaisimella.

Nyt esitelty auto on varustettu ruotsalaisella Norban 20,8-kuutioisella jätepakkaajalla. Renaultin matalalattia-auto voidaan varustaa myös muiden valmistajien pakkaajilla. Uusi jäteauto on nyt jo Suezin käytössä pääkaupunki-
seudulla, missä se on nähtävissä tarkemminkin niin sovittaessa.

Matalalattia-autoille on runsaasti erilaisia käyttökohteita jätehuollon lisäksi. Jakelu- ja paloautoissa sekä lentokenttien huoltoautoissa on matalasta lattiasta varmasti etuja. Hieman perinteistä kuorma-autoa kalliimpi hankintahinta palautuu kyllä työn nopeutumisena.

Lue seuraavaksi