Uutiset

Kuljetuskalusto

Maslog Power Pallet Jack – Sähköavusteinen haarukkavaunu

Maslog-haarukkavaunu

Haarukkavaunu on useimmille meistä hyvin tuttu, verraton apulainen kuormalavojen siirtelyssä. Haarukkavaunua on helppo käyttää, kunhan alla on kova ja suhteellisen tasainen alusta eikä kuorma ole liian painava. Entäpä, jos onkin toisin?

Kuten rakkaalla lapsellakin, haarukkavaunulla on käyttäjien keskuudessa useita nimiä. Pumppukärry on hyvin yleinen ja laitteen käyttämistä osuvasti kuvaava nimi. Keski-Suomessa käytetty Huli puolestaan on ytimekäs, mutta ei tietämättömälle kerro laitteesta yhtään mitään.

Yhtä kaikki, yhdysvaltalaiset George Raymond Sr. ja William C. House kehittivät 1930-luvulla kuormalavan ja sen siirtelyyn tarkoitetun käsikäyttöisen, hydraulisen haarukkavaunun. Patentin he saivat keksinnöilleen vuonna 1939. Tiettävästi mekaanisia haarukkavaunuja oli ollut jo aiemmin.

Jokseenkin kahdeksan vuosikymmenen aikana haarukkavaunun käyttöön ei ole tullut muutoksia. Kuormalava nostetaan aisaa pumppaamalla, ja vaunua liikutetaan käyttämällä kokonaisvaltaisesti kehon ja tarvittaessa kasvojenkin lihaksia. Hankalimmissa paikoissa ainut avustava tekijä on käyttäjän suusta purkautuva vuolas painokelvottomien sanojen virta.

Kuljettajana työskennellessään seinäjokinen Juha-Pekka Rintamäki käytti haarukkavaunua päivittäin. Harjaantuneena käyttäjänä hän hallitsi käytön niksit, mutta väistämättä tuli tilanteita, joissa raaka voima oli ainut mahdollisuus saada vaunu perille haluttuun paikkaan. Monen muun käyttäjän tavoin hän mietti, miten pumppukärryn liikuttamiseen saisi apua.

Voiko pyörän keksiä uudelleen?

Rintamäen kohdalla ajatus ei pysähtynyt pelkkään haaveiluun, vaan johti päätelmään, että haarukkavaunun etupyörään on saatava sähkömoottori, jonka avulla liikuttelu helpottuisi. Idean toteuttamiseksi hän päätti perustaa yrityksen, jonka nimeksi tuli Maslog Oy.

Maslog-haarukkavaunu
Kahvassa on metallin harmaa painike, jolla käyttäjä saa sähköavun käyttöön. Aisan kotelossa on venymäliuska-anturi, joka kertoo ohjausyksikölle mihin suuntaan apuvoimaa tarvitaan. Jos virta sattuu akusta loppumaan, Power Pallet Jack toimii tavallisen pumppukärryn tapaan.

”Ajatus oli nimenomaan se, että moottori on pyörässä, sillä erillisen moottorin ja voimansiirron toteuttaminen pumppukärryyn osoittautui heti alkuunsa toteuttamiskelvottomaksi”, sanoo Juha-Pekka Rintamäki. Täytyi vain löytää moottori, joka sopisi haarukkavaunun pyörään.

”Valmista moottoria ei ollut saatavilla. Ratkaisua hakiessani otin yhteyttä Teemu Saukkioon, joka totesi, että tehdään sellainen itse. Hän valmisti prototyypin, ja lopulta oululainen Rantek Oy löytyi teolliseksi valmistajaksi pyörämoottorille.”

Rintamäen alkuperäinen ajatus oli tehdä haarukkavaunusta sähkökäyttöinen siten, että liikettä hallittaisiin suunnanvaihtokytkimellä. Ajatuksestaan hän oli kertonut myös Pekka Hurmeelle, joka on markkinoinnin ammattilainen.

”Pekka oli saanut ajatuksen pyöräillessään sähköavusteisella polkupyörällä. Hän kehotti tekemään pumppukärrystä sähköavusteisen, ei sähkökäyttöistä.”

Maslog Power Pallet Jack näyttää äkkivilkaisulla aivan tavalliselta, mustalta haarukkavaunulta. Vaunu perustuu tunnettuun BT-Lifter -haarukkavaunuun, joita Toyota Material Handling Europe valmistaa Mjölbyssä, Ruotsissa suomalaisesta teräksestä. Vaunun nostomekanismiin ei ole muutoksia tehty, vaan taakka kohoaa irti lattiasta aisasta pumppaamalla ja laskee tutusti kahvassa olevaa vipua vetämällä.

Maslogin kehittämä sähköavustin avustaa vaunun liikuttamista. Kun käyttäjä painaa kahvassa olevaa painiketta vetäessään tai työntäessään vaunua, venymäliuska-anturi tunnistaa kulkusuunnan ja ohjausyksikkö syöttää litiumioniakuilta oikeansuuntaista tasavirtaa pyörämoottorille avustamaan liikettä. Jarrutusapua laite antaa, kun käyttäjä vetää tai työntää vasten liikesuuntaa ja painaa painiketta. Jos avustinta ei tarvita, jätetään vain painamatta painiketta, ja Maslog Power Pallet Jack toimii tavallisen haarukkavaunun tapaan.

Eihän sitä voi uskoa, ennen kuin kokeilee

Maslogin myynti- ja markkinointipäällikkö Elina Mähönen näyttää, miten Maslog Power Pallet Jack toimii käytännössä. Eurolavan päälle on asetettu suursäkillinen laastia, ja säkin kylkeen on merkitty 1 000 kg. Haarukkavaunu lavan alle ja pumppaamalla lava ylös.

Vaunu ei sovinnolla liiku ennen kuin Mähönen painaa kahvassa olevaa painiketta. Vakuudeksi hän työntää vaunua kuormineen pelkällä etusormellaan painikkeesta. Kerrassaan vaikuttavaa.

Katso videolta, miten Maslog Power Pallet Jack helpottaa haarukkavaunun siirtämistä ylämäkeen.

Silmin nähty täytyy kokea myös itse, joten kahvasta kiinni ja liikkeelle. Ilman sähköavustusta vaunu liikkuu tasaisella lattialla työllä ja vaivalla, mutta avustettuna ilman ponnisteluja. Ehkä tyhjä ostoskärry liikkuu yhtä vähällä voimankäytöllä, ostoskärry vain ei ole yhtä suuntavakaa.

Maslogin ulko-ovella olevassa pienessä mäessä saattoi todeta jarrutusominaisuuden olevan tehokkaan, ja paluumatkalla ylämäkeen vaunu liikkui täysin vaivattomasti. Tasaisella pinnalla avustinta ei aina välttämättä tarvitse kuin liikkeellelähtöön ja jarruttamiseen.

Parantaa työturvallisuutta

Sen lisäksi, että Maslog Power Pallet Jackin sähköavustin helpottaa raskaiden taakkojen siirtoa, auttaa se myös ehkäisemään liikkuvan massan aiheuttamia vahinkoja.

”Raskaiden massojen siirtäminen lihasvoimin rasittaa jo sinällään liikuntaelimiä ja koko kehoa. Jos kovan ponnistuksen aikana vielä sattuu esimerkiksi jalka lipeämään, jonkin asteisen vamman saaminen on jopa ilmeistä. Toisinaan taas raskas kuorma yrittää litistää vaunun käyttäjän seinää vasten tai ajella tämän varpaiden yli. Varsinkin jakeluauton kuormatilassa on melkein aina ylä- tai alamäki, eikä tilaakaan ole liiaksi”, Juha-Pekka Rintamäki sanoo kokemuksiinsa viitaten. On helppo kuvitella, miten paljon sähköavustin helpottaa niinkin jokapäiväistä työvaihetta kuin raskaan lavan saamista maahan lasketulle takalaitanostimelle.

Maslogin haarukkavaunun edut on huomattu myös kaupan alalla. Rintamäen mukaan kauppojen ja markettien varastoissa ei yleensä voi väljyydestä puhua, joten melko naisvaltaisella alalla osataan arvostaa ahtaissa paikoissa helposti liikuteltavaa haarukkavaunua.

Maslog-haarukkavaunu
Power Pallet Jack ei värin lisäksi ulkoisesti paljoa poikkea perustana olevasta BT Lifter -haarukkavaunusta. Ohjausyksikkö ja akku ovat suojassa rungon sisällä. Moottoroiduissa etupyörissä on kestävä, pitoa parantava pinnoite. Maslogilla tehdään jatkuvasti tuotekehitystä, ja jonain päivänä näemme pyörään sijoitetun sähkömoottorin ehkä aivan toisenlaisessa käyttökohteessa.

Patentoitu keksintö

Maslog Power Pallet Jack on patentoitu viime kesänä. Malliston perusversio on teräksestä valmistettu, 1 150 millimetrin haarukoilla oleva malli, mutta kaikki BT Lifter -malliston haarukkapituudet ovat saatavilla. Tulevaisuudessa sähköavustinlaitteisto sovitetaan myös ruostumattomasta teräksestä valmistettuun vaunuun.

Maslogin tekniikka lisää vaunun painoa noin 17 kilogrammaa, joten tämän jutun kuvissakin näkyvä pumppukärry painaa 80 kg. Akkujen lataus tapahtuu verkkovirtalaturilla noin kolmessa tunnissa, autoihin asennettavat latauslaitteet ovat myös tulossa tuotantoon.

”Eräs asiakkaamme hankki vaunun jakeluautoonsa. Hän kertoi käyttävänsä sitä aktiivisesti ja pärjäävänsä yhdellä latauksella viikon. Paljon tietenkin riippuu siitä, kuinka ahkerasti avustinta käytetään”, Elina Mähönen vastaa kysymykseen akun kestosta.

Perusmallin Power Pallet Jack maksaa kirjoitushetkellä 2 890 euroa ilman arvonlisäveroa, mikä on tietysti enemmän kuin tavallisen pumppukärryn hinta, mutta alle lavansiirtovaunun hinnan. Ajantasaiset hinnat eri malleille ovat Maslogin nettisivuilla.

Maslogin perustaja Juha-Pekka Rintamäki haluaa korostaa henkilöstön roolia ja työyhteisön erinomaista yhteishenkeä yhtiön menestyksen takana. Siksi kuvaankin koottiin koko läsnä ollut henkilökunta: Vasemmalta Mika Maunumaa, Ronja Väliaho, Jukka Rinta-Koski, Elina Mähönen, Juha-Pekka Rintamäki, Teemu Nyyssölä ja Mika Mettalo.

Palkintoja

Maslog Oy on varsin nuori yritys, Juha-Pekka Rintamäki perusti sen Seinäjoella vuonna 2017. Työntekijöitä on kymmenkunta, jotka työskentelevät tuotekehityksen, myynnin ja markkinoinnin parissa. Haarukkavaunujen tuotanto tapahtuu Oulussa Rantek Oy:llä.

Menneenä syksynä Maslog sai Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY:n Sisälogistiikan innovaatiopalkinnon. Lisäksi yritys sijoittui Kasvu Open -finaalissa kymmenen parhaan joukkoon. Alkujaan Kasvu Open 2020 -kilpailuun haki alkujaan 732 yritystä.

”Vaikka emme tee tätä työtä palkintojen takia, antavat ne motivaatiota ja osoittavat, että olemme oikealla tiellä”, sanoo Rintamäki ja korostaa, että menestyksen takana on koko Maslogin henkilökunta.

Lue seuraavaksi