Uutiset

Kuljetuskalusto

Mäntylälle jälleen FassiFassi on ollut jo pitkään Mäntylä E & E Ky:n luottomerkki kuorma-autojen nosturivalinnassa. Kun yhtiön pienin nosturiauto tuli vaihtoikään, erinomaiset kokemukset Fassista ja sitä maahantuovan Grutech Oy:n palvelusta johtivat siihen, että nosturin merkki ei vaihtunut.

Mäntylä E & E Ky on pitkät, aina 1950-luvulle yltävät perinteet omaava perheyritys, joka nykyään on toimitusjohtajansa Emil Mäntylän omistama. Hän edustaa kolmatta sukupolvea yhtiön johdossa. Mäntylän varikko ja toimitilat ovat Tuusulassa, joskin yhtiö on virallisesti helsinkiläinen. Päätoimialana ovat lavetti- ja erikoiskuljetukset, sekä niihin liittyvät nosto- ja saattopalvelut.

Neljä Fassia

Mäntylän kalustossa on noin 20 lavettiyhdistelmää sekä neljä nosturilla varustettua kuorma-autoa, joista tuorein on elokuun puolivälissä käyttöön otettu neliakselinen Volvo FH 540 Fassi F545 -nosturilla. Uusi nosturi on joukon pienin, muut ovat sadan tonnimetrin kokoluokassa. Yhteistä on kuitenkin se, että kaikki ovat Fasseja.

”Tämän auton edeltäjässäkin oli Fassi-nosturi, hieman pienempi, 48 tonnimetrinen”, kertoo Mäntylän uuden auton vakiokuljettaja Esa Myrttinen.

Emil Mäntylä ja Esa Myrttinen antavat korkean arvosanan Grutech Oy:n palvelulle.

Mäntylän Fassi F545RA.2.26 -nosturissa on kuusi hydraulista jatketta sekä yksi mekaaninen jatke. Hydraulisilla jatkeilla ulottumaa on sivusuunnassa 16,3 metriä, ja nostokykyä on silloin 2 500 kg. Mekaaninen jatke lisää ulottumaa 2,4 metriä, jolloin nostokyky on 2 000 kg.

Nostamista ja kuljettamista

”Käytämme nosturiautoja lähes yksinomaan nostamiseen ja kuljettamiseen, ei niinkään asennuksiin. Ne ovat usein lavettikuljetuksissa tukena samoilla työmailla. Niissä tehtävissä nostokyky ja auton kantavuus ovat tärkeämpiä kuin maksimaalinen ulottuma. Siksi nostureissamme ei ole jibejä”, kertoo Emil Mäntylä.

Mäntylän nosturiautot ovat useasti mukana lavettikuljetuksissa, jolloin nostokyky ja auton kantavuus ovat ulottuvuutta tärkeämpiä. Siksi nostureita ei ole varustettu jibeillä. Hyvä työvalovarustus valomastoineen varmistaa tehokkaan ja turvallisen työskentelyn myös pimeään aikaan.

Mäntylän uutta Fassia ohjataan kauko-ohjaimella, jossa on vipujen sijaan kolme joystickiä. Ratkaisu on kuljettajan toiveiden mukainen, ja siten mieluinen.

”Kontteja, kauhoja, työmaaparakkeja ja, niin kuin nyt, teräspontteja”, luettelee Myrttinen, kun kysymys tulee tyypillisestä kuormasta. ”Erilaisilla perävaunuilla saa sitten siirtymään esimerkiksi koneita.”

Laadukas päällirakenne

Mäntylän uuden Volvon päällirakenne ja nosturin asennus on valkealalaisen Nappa-Machine Oy:n käsialaa. Myrttinen on tyytyväinen toteutukseen, jossa hänen omia ideoitansakin on otettu huomioon. Esimerkkinä voi mainita lavan ja nosturin välissä olevan tasanteen, johon on upotettu paikka teräsponttien kuormauksessa tarvittavalle kahmarille.

Ahkerasti käytössä olevalle kahmarille on oma paikkansa lavan ja nosturin välissä. Kun kahmari on käytössä, paikan päälle voi kääntää alumiinikannen kävelytasoksi, jolla seisten on hyvä ohjata nosturia.

”Tasanteelta näkee hyvin ja se on hyvä paikka ohjata nosturia erityisesti kahmarin kanssa työskenneltäessä, kun nostoliinoja tai -ketjuja ei tarvitse olla kiinnittämässä ja irrottamassa”, Myrttinen toteaa. Myös lavan hydraulisen jatkeen toteutus sekä säilytystilaratkaisut saavat hänen kiitoksensa. Pimeään aikaan valomasto takaa hyvän näkyvyyden työkohteeseen, ja lavan sivuille asennetut aluevalaisimet turvaavat kuljettajan työskentelyä auton läheisyydessä.

Hyvää palvelua

”Olen ajanut nosturiautoja vuodesta 1998, ja nyt vuoden verran olen ollut Mäntylällä. Fasseista on kokemusta jo aiemmin, ja olen tykännyt. Jos on tullut rikkoontumisia tai muita teknisiä ongelmia, Grutechilta on aina saanut avun, haastavissakin tilanteissa. Palvelu on aivan erinomaista”, sanoo Esa Myrttinen 25 vuoden kokemuksella nosturiautojen parista, ja valmistautuu toimittamaan teräsponttikuorman työmaalle.Lue seuraavaksi