Uutiset

Kuljetuskalusto

MAN TGM 18.280 4×2 LL TipMatic Euro 4

NEK:in valmistama kokosivuaukeava 8,4 metrinen umpikori on siisti ja toimiva kokonaisuus, sivuovet toimivat ilman ylimääräisiä punnerruksia ja kyytiin mahtuu 16 Fin-lavaa sekä pumppukärryt. Fociliftin valmistama 1500 kg:n perälautanostin on tyypillinen tämän kokoluokan jakeluautoissa.

Koeajamassamme normaalissa jakeluajossa käytettävän auton yleisin ohjaamomalli on toimiva ja ergonominen C-ohjaamo, jonka pituus on 1620 mm ja leveys 2240 mm.

C-ohjaamo on käytännöllinen ja helppokulkuinen reilusti aukeavien ovien ja reilujen askelmien ansiosta. Kulkeminen apukuljettajan puolelle sujuu TipMatic-vaihteistoisessa autossa helposti, koska vaihdekeppi ei ole tiellä ja moottoritunneli on melko matala.

Ilmajousitettu mukavuusistuin monipuolisilla säädöillä, muun muassa ristiselän tuennalla ja lämmityksellä auttaa kuljettajaa jaksamaan ohjaamossa pitkänkin työpäivän. Myös jalkapainikkeella portaattomasti sekä pituus- että korkeussuunnassa säätyvä ohjauspyörä auttaa erikokoisia kuljettajia löytämään hyvän ajoasennon.

Kuljettajan työilmastoa parantavat myös hyvä lämmitysjärjestelmä, lisävarusteena saatava termostaattisäätöinen lisäilmalämmitin sekä automaattinen ilmastointilaite. Loogisesti suunnitellusta kojelaudasta kuljettaja saa tarvitsemansa tiedon nopeasti ja helposti yhdellä silmäyksellä.

Koeajoautossa oli HighLine-mittaristo, joka sisältää normaalia suuremman näytön ja jonka kiertonuppikäyttöiset lisätoiminnot tekevät siitä todellisen komentokeskuksen. Sen heijastamattomat näytöt toimivat hyvin kaikissa valaistusolosuhteissa ja puhelin-, radio- ja informaatiolaitteet integroituvat siinä yhteen. Säilytystiloja C-ohjaamosta löytyy riittävästi; tuulilasin yläpuolelta, kojelaudasta, keskikonsolista, ovilokeroista ja ohjaamon takaseinästä.

MAN-voimaa ja vääntöä jakeluun

Ajamamme MAN:n moottori oli teholtaan sarjan keskimmäinen, 6-sylinterinen, 280-hevosvoimainen ja se antoi vääntöä 1100 Nm, laajalla 1200-1800 r/min kierrosalueella. Moottorin vääntö on aikaansaatu Common-Rail- ja neliventtiilitekniikan avulla. Moottorin Euro 4 -päästötaso on toteutettu MAN:ssa pakokaasun takaisinkierrätyksellä ja MAN PM-KAT -partikkelisuodattimen avulla, joten AdBlue-lisäaineiden kanssa pelaamisen voi unohtaa. Tällä tekniikalla pakokaasupäästöt pysyvät raja-arvoissaan ja ultrahienojen partikkelien määrä vähentyy tehokkaasti.

MAN TipMatic -vaihteisto tekee ajamisesta helppoa

Nykykuljettajan mieltymykset ja tarpeet ovat kaiken aikaa lähentyneet automatisoidun vaihteiston suuntaan. Automaatilla ajaminen on helppoa ja kuljettaja voi käyttää huomionsa liikenteen seuraamiseen ja sitä kautta lisätä turvallisuutta. Esimerkiksi jakeluajossa kuljettajan on helpompi seurata esimerkiksi katuosoitteita auton liikkuessa juoheasti. TGM-sarjan manuaalivaihteistot, Eaton 8309 DD tai OD, ovat 9-vaihteisia, kun MAN TipMatic -vaihteistot (normaalivaihteisto automatisoidulla kytkimellä) ovat 12-vaihteisia. TipMatic-vaihteiston vaihteet kytkeytyvät älykkäästi ohjelmoidun strategian mukaisesti ja vaihteistoa voi haluttaessa käyttää myös käsivalintaisena vakionopeussäätimen viiksikatkaisijasta.

Vaihdevalitsimessa on viisi asentoa: vapaa N, ajo eteenpäin D, ajo taaksepäin R, sekä asemointiajo eteenpäin DM että asemointiajo taaksepäin RM. Moottorijarrua käytettäessä vaihteisto kytkee itsenäisesti tarkoituksenmukaisimmille vaihteille, jolloin käytettävissä on täysi moottorijarrutusvoima. TipMatic-vaihteiston aikaansaamia lisäetuja ovat polttoaineensäästö optimivaihtamisen ansiosta sekä voimalinjan säästöt joustavan vaihtamisen ansiosta.

Vakionopeussäätimen yhteydessä on ajonopeuden säätö- ja rajoituskytkin (FGR / FGB), joka sijaitsee kojetaulussa. Tällä kytkimellä voidaan säätää tai rajata ajonopeus kulloinkin haluttuun nopeuteen, kuten nimikin kertoo. Varsinainen säätö, käyttöönotto ja käytöstä poisto tapahtuu viiksikytkimellä. Poiston voi tehdä myös kytkin- tai jarrupolkimella.

Alusta on kaiken perusta

Tasaisen rungon ja luotettavan CAN-Bus -elektroniikkarakenteen ansiosta TGM on valmis erilaisten päälirakenteiden alustaksi. Optimaalinen runkorakenne takaa maksimaalisen kantavuuden ja tiheän akselivälijakauman (4425-6175 mm) ansiosta TGM:n alustalle saa jopa yli 8 metrisen päälirakenteen. Koeajoauton akseliväli oli toiseksi pisin (5775 mm) ja korin pituus oli 8400 mm. Melkein 8 metriä leveästä sivuoviaukosta mahtuu lastaamaan trukilla pitkää tavaraa vaivattomasti, ei tarvitse koko ajan pelätä ovipieliin osumista.

Pehmeäkulkuisen MAN:sta teki täysilmajousitus, joka oli toteutettu takana 4 ilmapalkeella ja edessä kahdella. ECAS-ohjainlaite huolehtii, että auton ajotaso pysyy vakiona kaikilla kuormilla. Kuorman lastauksessa täysilmajousituksesta on usein hyötyä, koska sillä saadaan säädettyä kuormatilan pohja samalle tasolle lastauslaiturin kanssa. TGM:ssä säätövarat ovat etuakselilla; nosto 160 mm ja lasku 90 mm ja taka-akselilla; nosto 180 mm ja lasku 90 mm.

Tehokkaasta pysähtymisestä TGM:ssä vastaa kaksipiirinen paineilmajarrujärjestelmä yhdessä elektronisen jarrujärjestelmän, EBS:n ja jarruassistentin kanssa. Tuuletetut levyjarrut säilyttävät tehonsa kaikissa olosuhteissa. Lisävarusteena TGM:ään on saatavissa vahvistettu EVB-moottorijarru sekä Bremsomat-varustus, joka pitää ajonopeuden tasaisena mäkisessä maastossa ajettaessa.

Koeajokokemuksia

MAN:in ohjaamo tuntui tutulta ja turvalliselta, kuten edellisessä koeajossa jälkeen, ohjauspyörän ja istuimen säädöt löytyivät nopeasti. Seuraavaksi huomio kiinnittyi ajopiirturiin, joka oli vaihtunut digipiirturiksi. Piirturikortti koneeseen, vaihdekytkin N-asentoon, hehkutus ja käynnistys. Moottorin käyntiääni on hiljainen, kuten aikaisemminkin olen todennut.

Näkyvyys MAN:in ohjaamosta on erinomainen ja peilien koko on optimoitu hyvin, ne näyttävät riittävästi, mutta eivät haittaa muuta näkyvyyttä. Vaihdekytkin asetetaan D-asentoon, vapautetaan käsijarru, painetaan kaasupoljinta ja lähdetään liikkeelle.

Tyhjänä ajettaessa vaihteisto tarjoaa pysähdyksen jälkeen liikkeelle lähdettäessä 4-vaihdetta ja sen jälkeen kahta pykälää kerrallaan ylöspäin. Parin ensimmäisen vaihdon yhteydessä tuntuu pieni nykäys, joka sen jälkeen tasaantuu. Pieni kaasunkäytön harjoittelu ja kuorma tasaavat nämäkin nykäykset, jolloin vaihtaminen sujuu kuin varsinaisella automaattivaihteistolla. Vaihtaminen manuaalikäytölle tapahtuu nappia painamalla ja vaihto näkyy ainoastaan näytöllä, joka ilmoittaa käytettävän vaihteen numeron ja kolmioilla montako vaihdetta kumpaankin suuntaan suositellaan vaihdettavaksi.

Ajaminen on helppoa ja vaivatonta sekä turvallista. Huomio voi kiinnittyä ympärillä olevaan liikenteeseen eikä vaihtamistapahtumaan. Täysilmajousitus tekee ajamisesta miellyttävän tasaista. Pikkuteiden jäiset polanteetkaan eivät juuri ohjauksessa tuntuneet. Lisäksi täysilmajousituksella saadaan tasattua lavan ja lastaussillan väliset isotkin korkeuserot ja autoa kallistamalla painavia kuormalavoja on kevyempi siirrellä pumppukärryillä.

Aikaisemmin koeajamaamme lähes vastaavanlaiseen autoon verrattuna auto tuntui vielä paremmalta etenkin moottorin väännön, vaihteiston ja jousituksen osalta. Ainoastaan polttoaineen kulutus oli 7,5 l /100 km isompi. Osittain sitä selittää varmasti isompi moottori, talvikeli, pakkanen (-27°C) sekä polttoainelämmittimen käyttö.

Koeajamastamme MAN TGM:stä voidaan sanoa, että se sopii etenkin lavatavarajakeluun, miksei muuhunkin kuin ”nenä päähän”. Se on todella helppo auto ajaa, tarvittaessa tuuraajan tai vuokrakuljettajan voi istuttaa rattiin ilman suurempia opastuksia.

Miika Nyrö
Konepörssi 3/07

Lue seuraavaksi