Uutiset

Kuljetuskalusto

MAN TGL 8.180 4×2 BL TipMatic Euro 4

Aloitimme koeajon auton tankkauksella. Vaikka autossa oli Euro 4 – moottori, ei AdBluen tankkauksesta tarvinnut huolehtia. Kuten tunnettua, MAN on ratkaissut normin täyttämisen pakokaasun jälleenkierrätyksellä ja PM-Kat -suodattimella. Kuorman saamiseksi turvauduin tuttuun jakeluliikennöitsijään, joka hetken mietittyään keksikin kuorman, joka ehtisi kulkea kyydissä pari päivää.

Kuormalla parhaimmillaan

Tämän painoluokan jakeluautoissa, varsinkin jos varustus on niin nykyaikainen kuin TGL:ssä, auton omamassa on lähtökohtaisestikin suurempi kuin sallittu kuorma. Tässä autossa suhdeluku oli 5/3, käytännössä kuorman osuus on useimmiten vieläkin pienempi. Vaikka ilman kuormaa ajettuja kilometrejä ei kertynytkään kuin joitain kymmeniä, nekin riittivät osoittamaan, että auton luonne muuttui pienenkin kuorman an­siosta täysin.

Vaihtamis­ta­pahtuma oli pienillä vaihteilla varsin karkea lähdettäessä liikkeelle ilman kuormaa. Kuor­malla vaihtaminen ta­pahtui huomattavasti pehmeämmin, mutta sen sijaan esiin nousi tietynlainen hitaus, ennen kuin veto alkoi kunnolla vaihtamisen jälkeen. 2,5 tonnin kuorma ei muulla lailla juuri vedossa tuntunut ja kulku oli muutenkin tasaisempaa, kuin kuormaamattomana. Monet erot tosin korostuvat vieraassa autossa, kunnes oikea ajotyyli löytyy.

Vaihtamisohjelmia hallitaan kiertokatkaisijalla istuinten välissä, samaan konsoliin on keskieurooppalaiseen tapaan sijoitettu myös käsijarru. Normaalien ajo – vapaa – peruutus -asentojen lisäksi löytyvät myös DM ja RM -toiminnot ahtaissa tiloissa suoritettavia ma­nöö­vereitä varten. Auto­matiikan ohittava vaihteen käsin valinta, samoin kuin käsin valinnan kytkentä, löytyvät vakionopeussäätimen viiksestä, kuten suuremmissakin malleissa.
Vaihdekepin poistumisen myötä läpikulkumahdollisuus on entisestäänkin parantunut.

Vähentää myös kulutusta?

Perinteisten automaattivaihteistojen miinuspuoleksi luettiin yleensä vä­hintään 10 % lisäkulutus. Ny­kyi­set, tavallisella kytkimellä varustetut robottivaihteistot ovat toista maata. Vaikka kahden ajamamme TGL-koeajon kulutuksen vertaaminen on toisen koeajon lyhyyden vuoksi hiukan hankalaa, väittäisin kuitenkin tämän tietokoneella ohjatulla vaihteistolla varustetun olevan ta­loudellisempi.

Autojen omat kulutusmittarit ilmoittivat keskikulutuksen tismalleen samaksi. Tähän toiseen koeajoon sisältyi kuitenkin suhteessa niin paljon enemmän lähtöjä ja taajama-ajoa, että kulutuksen olisi pi­tä­nyt olla selvästi korkeampi. Tank­kauksesta laskettu kulutus olikin, mutta näin lyhyen ajon jälkeen litramäärä on kuitenkin niin pieni, että jo muutaman litran epätarkkuus tankkauksessa muuttaa lukeman aivan toiseksi. Luottaisin tälläkin kohdalla tietotekniikkaan, sen virhe on varmasti pienempi.

Ajoimme myös normaalin kulutuslenkkimme kertaalleen. 70 km/h keskinopeudella tulokseksi tuli tasan 15.0 l/100 km. Tä­män­kin tuloksen alitti viime vuonna käsivaihteisella ajetuista neljästä ko­keesta ainoastaan yksi.

Täysiverinen jakeluauto

Edellisessä koeajossamme totesimme jo käsin vaihdettavan TGL:n kelpo jakoautoksi. Sitä on nyt parannettu vielä entisestään automaattivaihteiston lisäksi myös ohjaamoon sovitetulla kahden matkustajan penkillä. Päällirakenteiden osaltakin parannusta on tullut. Vihdoinkin tuntuu olevan saatavana sopivan kokoisia takalokasuojia myös 17,5 tuuman pyörille.

Korin valmistaja, Närpiöläinen NEC on saavuttanut vahvan aseman jakelukoreissa. Pari miinusta pitää kuitenkin kirjata. Vain yksi sidontakiskorivi korin seinällä, joka saattaa mennä tilaajankin piikkiin, soveltuu hyvin ainoastaan rullakoiden sitomiseen. Esimerkiksi kivisäkit, joita koeajossa oli kuormana, vaatisivat ehdottomasti alempana, vaikkapa lattiassa sijaitsevia kiinnityspisteitä. Usein ja paljon ihmetelty asia on myös, miksei takalippaan voisi laittaa sen verran pitkää vetoremmiä, että sen ulottuisi sulkemaan myös maasta.

Tietokoneohjatut robottivaihteistot kehittyvät nopeasti ja saavat uusia ohjelmia, joiden avulla eri ajotehtävien erikoispiirteet huomioidaan entistä paremmin. Samalla niiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Parin viime vuoden aikana niiden älykkyys on siirtynyt tasolle, josta ainakin tämän koeajon suorittaja voi vain haaveilla.

Ainakin polttoainetalouden ja auton ominaisuuksien oikeanlaisen hyödyntämisen suhteen ne ovat jo lyömättömiä. MAN on tehnyt aivan oikean ratkaisun lisätessään sen myös jakeluautoihin saatavaan varustukseen. Epäilenpä että tulevaisuudessa keppivaihde on varuste, josta joutuu maksamaan lisähintaa.

Urpo Ahola
Konepörssi

Lue seuraavaksi